Με συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων επιδιώκεται να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, ώστε να διερευνηθεί σε προγραμματικό επίπεδο η δυνατότητα πολιτικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο, δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις στελεχών στους δύο χώρους.
Η Κουμουνδούρου έχει συνεδριακή απόφαση, όπως επεσήμανε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 4ης Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, για προοδευτικές συνεργασίες με στόχο να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Εχει σημασία πάντως ότι ακόμα και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν νωρίτερα στην Κεντρική Επιτροπή της 29ης Μαρτίου από τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη ήταν στη βάση του ότι η όποια συνεργασία θα γίνει στο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων. Την ίδια στάση είχε ο Π. Πολάκης και αναφορικά με την κοινή έκθεση σχετικά με την Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Αθηνά Λινού εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών.
Η Νέα Αριστερά με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Χαρίτση έχει ήδη από το καλοκαίρι του 2024 διατυπώσει την ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου με πρόγραμμα που «θα δώσει διέξοδο και εναλλακτική στον λαό απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη». Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 1213 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ευθέως το ζήτημα των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων και θα σκιαγραφηθούν συγκεκριμένα βήματα για τις διερευνητικές επαφές και με το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα έχει αιχμές «με στόχο να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση».
Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς – και όσα είναι υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (η συντριπτική πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας, με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ενδεχομένως την Πέτη Πέρκα και τμήμα των μελών του κόμματος) και όσα δεν συμφωνούν κρίνοντας ως χρονικά άκαιρη και πρακτικά μη γόνιμη την πολιτική σύγκλιση (μεγάλο τμήμα των στελεχών και μελών του κόμματος)– δεν είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν ρευστοποίηση της Νέας Αριστεράς ή επιστροφή στην Κουμουνδούρου. Φαίνεται ότι αργότερα, όταν τεθεί ζήτημα για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός σχήματος που θα αποτυπώνει τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων, θα βρεθεί κάποια φόρμουλα.
Ανταλλαγή πυρών Πολάκη – ΝΕΑΡ
Εχει σημασία ότι υπήρξε διάψευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο για συζητήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Αριστεράς (Αλ. Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος) περί επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα συμφωνία για την περιφέρεια στην οποία θα κατέλθουν εκλογικά.
Την ίδια ώρα, ο Π. Πολάκης με ανάρτησή του επέλεγε να επιτεθεί στον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έβαλλε κατά της κυβέρνησης για τα περί αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. «Αυτό βρήκες να σχολιάσεις, έρμε και σκοτεινέ; Τους τσάκισες στην αντιπολίτευση! Μην τους χτυπάς άλλο» ανέφερε σκωπτικά ο Π. Πολάκης. Εχει σημασία ότι δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιό του η Νέα Αριστερά, που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η τοξικότητα και η “τζάμπα μαγκιά” του κ. Πολάκη δεν αποτελούν πρόβλημα της Νέας Αριστεράς. Είναι πρόβλημα του κόμματός του. Το ζητούμενο είναι να μη δηλητηριαστεί ξανά ολόκληρος ο αριστερός και προοδευτικός χώρος».
«Ψαλίδι» στις τάσεις θέλει η Κουμουνδούρου
Ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον Ιούνιο αναμένεται να προκληθούν εσωκομματικές αντιδράσεις από την πρόταση της πλειοψηφίας για καταστατικές προβλέψεις που θα αφορούν την κατάργηση των τάσεων («ως κλειστές ομάδες και κόμμα μέσα στο κόμμα»), όπως ανέφερε στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία της 4ης Απριλίου ο Σωκρ. Φάμελλος. Επίσης, προωθείται η υποχρεωτική ανανέωση των οργάνων και των στελεχών του κόμματος. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές ούτε και για δημοσιοποίηση προσωπικών απόψεων και διαρροών που πλήττουν το πολιτικό μας σχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, μια αναφορά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελεί μήνυμα προς τον Π. Πολάκη.
Ας σημειωθεί ότι τον συντονισμό της επιτροπής θέσεων θα έχει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και της επιτροπής καταστατικού ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ την εποπτεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Η επιτροπή επανεκκίνησης που θα περιλαμβάνει περίπου 700 άτομα, μεταξύ άλλων πρώην στελέχη που επανακάμπτουν και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, θα παρουσιαστεί στις 10 Απριλίου σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης:
Από το 2023 γνώριζαν στην ΕΛΑΣ για το κύκλωμα της Ρόδου
Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία
Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα – Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο