Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την έξοδο από την Κουμουνδούρου στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Δυο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, υπογράφουν κείμενο υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά».
Ήδη φτάνουν τις 1.300 οι υπογραφές και η συλλογή τους συνεχίζεται. Δεν πρόκειται για κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά αποτελεί συλλογικό κείμενο ώστε να εκφραστεί η αγωνία για την ανάγκη να μην χαθούν οι αξίες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και να μετασχηματιστούν σε προωθητική δύναμη για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα. Ουσιαστικά αποτελεί κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς περιγραφής ενός χώρου που να εγκολπώνει διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή ανένταχτους της Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό αναφέρεται ότι στόχος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που το υπογράφουν είναι να διασφαλίσουν έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους. Όπως σημειώνουν θέλουν να δημιουργήσουν έναν κοινό χώρο που «να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το “πλήθος της αποχής”, «που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα».
Στις υπογραφές περιλαμβάνονται τα 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Αριστερή Πτέρυγα/Ομπρέλα Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Παύλος Κλαυδιανός, Κώστας Αθανασίου, Μπάμπης Γεωργούλας, Αγγελική Σαπουνά, Νίκος Τσιγώνιας, Αση Κλαυδιανού, εκατοντάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος.
Σημειώνουν ότι αντίθεσή τους με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Επισημαίνουν ότι η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. «Ακριβώς στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται η ενότητα», αναφέρουν.
Επίσης, σημειώνουν ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καταντάει να υποδεικνύει νέες μεθόδους για την αποτελεσματικότερη απόσπαση της υπεραξίας από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, προτείνοντας έτσι ένα μόρφωμα συμπαραστάτη της «επιχειρηματικότητας» αντί για κόμμα στην υπηρεσία των εργαζομένων.
Και αυτό το επιχειρεί παραπέμποντας συνειδητά στις ελληνικές καλένδες κάθε συλλογική απόπειρα για αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας. Καθημερινά σχεδόν μας θυμίζουν ότι το ομόφωνα αποφασισμένο για τον Νοέμβριο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.
Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί ως προεδρία, δηλαδή ως μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν να έχει κυριεύσει μια θέση εξουσίας την οποία προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τη λογοδοσία στα συλλογικά όργανα».