Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα που η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η δημοσιογράφος του Al Jazeera, έπεσε νεκρή στην Δυτική Όχθη.
Η δολοφονία της έκανε το γύρο του κόσμου όχι μόνο γιατί το όνομά της προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων αλλά και γιατί τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την ελευθερία του Τύπου.
Γι΄αυτό και μόνο το λόγο αξίζει στην Σιρίν να υπάρξει μια ενδελεχή έρευνα που θα κάνει τους ενόχους να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δυστυχώς, όμως η έρευνα για την αναζήτηση των υπευθύνων παραμένει σχεδόν στο μηδέν.
Παρά τις πολλαπλές μαρτυρίες και τις έρευνες από ομάδες δικαιωμάτων που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Σιρίν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά τα στοιχεία αυτά από μόνα του δεν αρκούν. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αρκούνται μόνο σε αλληλοκατηγορίες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο ΟΗΕ ζητούν μια διαφανή διερεύνηση της υπόθεσης και οι συγγενείς της Σιρίν μια ανεξάρτητη έρευνα.
Προς το παρόν όμως όλα πέφτουν στο κενό. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και τις Ελευθερίες των Μέσων Ενημέρωσης, 30 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά από το 2000, αλλά ποτέ δεν αποδόθηκαν κατηγορίες εναντίον στρατιωτών.
Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Yesh Din επισημαίνει ότι την περίοδο 2019-2020 μόλις σε πέντε περιπτώσεις που αφορούσαν τον τραυματισμό Παλαιστίνιων από Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες.
Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως αποθαρρυντικά ωστόσο, η ελπίδα για απόδοση Δικαιοσύνης στην περίπτωση της Σιρίν και της κάθε Σιρίν δεν πρέπει να σβήσει ποτέ, τόσο για την μνήμη της όσο και για την Ελευθερία του Τύπου.