Επιστροφή στην παλιά… κανονικότητα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ

Στη χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), παρά το γεγονός ότι σε έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) είχε επισημανθεί πως «η άμεση και έμμεση κάλυψη δαπανών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο ήταν μη νόμιμη».

Την ίδια ώρα το documentonews.gr δημοσιεύει αποδείξεις που αφορούσαν στην κάλυψη εξόδων του πρώην προέδρου του Ταμείου, Γιάννη Τσακοπιάκου που είχαν διαβιβάσει στη Δικαιοσύνη οι ελεγκτές του ΓΛΚ, έπειτα από έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει το 2017.

Επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥΠ, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ ο Τσακοπιάκος υπήρξε πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ επί 15 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2002 μέχρι και το 2017. Ο ίδιος πριν μερικές εβδομάδες αναβαθμίστηκε μάλιστα από τη σημερινή υπουργό Λίνα Μενδώνη, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και πυρά κατά της υπουργού.

Η έρευνα του ΓΛΚ είχε καταδείξει κακοδιαχείριση ετών από τις τότε διοικήσεις, ενώ εδώ και ένα χρόνο τα ευρήματα της έχουν διαβιβαστεί και στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του Ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικά 22 ευρήματα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ άλλων με «αποδοχή εκ μέρους του Ταμείου επιχορηγήσεων από την ΠΟΣΥΠΟ που αντίκεινται στον νόμο και στους σκοπούς του Ταμείου» κ.λπ. Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει επίσης πως από το 2005 ως το 2016 δαπανήθηκαν από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, παντελώς άσχετων με τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Σε ότι αφορά τις αποδείξεις στο όνομα Τσακοπιάκου, πρόκειται για χρήματα τα οποία κατεβλήθησαν την περίοδο 2013 – 2016 για την κάλυψη εξόδων «με βάση το άρθρο 2, της αρ ΥΠΠΟ/ΓΛΟΣ/1394/8.03.02 ΥΑ (ΦΕΚ 340/Β/20-03-08», όπως αναφέρεται στις αποδείξεις.

Για παράδειγμα στις 31 Ιουλίου 2014 κατεβλήθησαν στον Τσακοπιάκο 863 ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του εξόδων, το Σεπτέμβριο του 2014 ακόμη 977,23 ευρώ, στις 4 Νοεμβρίου 2014 758,07 ευρώ, και στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους 1.173 ευρώ. Αντίστοιχα στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 ο τότε πρόεδρος του Ταμείου έλαβε 808,20 ευρώ και στις 8 Μαΐου του ίδιους έτους 577,05 ευρώ.

Η διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο

Μεταξύ των εξόδων που είχαν εντοπιστεί και διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη, ήταν και τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο έχει κοπεί από το ξενοδοχείο Olympia Golden Beach Resort and Spa το οποίο εδρεύει στην Ηλεία. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο με πισίνα το οποίο ανακηρύχθηκε το 2018 ως το καλύτερο Luxury Resort από τα Travel and Hospitality Awards.

Το τιμολόγιο είναι για δύο άτομα και φέρει το όνομα του κ. Τσακοπιάκου και την επωνυμία ΤΑΥΠ – ΥΠΠΟ με ημερομηνία έκδοσης 10 Ιουλίου 2016. Το τιμολόγιο αφορούσε στη διαμονή στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο από τις 8 μέχρι και τις 10 Ιουλίου με τα συνολικά έξοδα να ανέρχονται σε 528 ευρώ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο τα έξοδα αυτά ήταν ενέπιπταν ή όχι στη νομιμότητα χορηγήσεων από πλευράς Ταμείου. Εάν δηλαδή επρόκειτο για έξοδα που είχαν να κάνουν με τη συνδικαλιστική ιδιότητα του Τσακοπιάκου και εάν το Ταμείο επιτρεπόταν βάσει νόμου να καλύψει τα έξοδα αυτά.

Η ποινική δίωξη που παραδέχτηκε ο ίδιος

Μάλιστα, ο κ. Τσακοπιάκος περιλαμβάνεται, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΠΟΕΥΠΠΟ), μεταξύ των 17 ατόμων στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, τα χρήματα ενθυλάκωναν κάποια από τα διωκόμενα μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν λόγο εκ της θέσεώς τους. Άλλωστε οι υπάλληλοι που φέρονται να είχαν λάβει τα χρήματα διαβεβαίωσαν τις εισαγγελικές αρχές ότι ουδέποτε έλαβαν τα ποσά που είχαν εκταμιευτεί, τα οποία άγγιξαν τις 200.000 ευρώ. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς, ενώ έχει συσχετιστεί και με την ομαδική μήνυση που έχουν καταθέσει 22 από τους φερόμενους ως δανειολήπτες καθώς και με ατομικές μηνύσεις δανειοληπτών. Για το ίδιο θέμα είχε διαταχθεί Ένορκή Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) την οποία διεξήγαγε η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανοικτή επιστολή και οι καταγγελίες

Την ίδια ώρα στο υπουργείο επικρατεί αναβρασμός σε ότι αφορά πρόσφατη χρηματοδότηση του Ταμείου. Τρία μέλη του ΔΣ απέστειλαν ανοικτή επιστολή με την οποία κατήγγειλαν ότι στις 5 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε να «χρηματοδότησει το πρόσφατο συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, από το Ταμείο με ένα ποσό περίπου 100000 € (μεταφορικά και διαμονή συνέδρων, φαγητό, τήρηση πρακτικών κλπ)». Η απόφαση ελήφθη με ψήφους της αυξημένης πλέον σύνθεσης των μελών του ΔΣ του Ταμείου με αποφάσεις που έλαβε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

«Η απόφαση γι΄ αυτή την δαπάνη είναι νομικά, ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη, την καταψηφίσαμε, δεν την αποδεχόμαστε και θα την αντικρούσουμε με κάθε νόμιμο μέσο (φυσικά θα προσφύγουμε εκτος από τις ελεγκτικές αρχές που διενήργησαν τον έλεγχο στο ΤΑΥΥΠΥΠΠΟ και που έβγαλαν εκτός των σκοπών του ταμείου την παραπάνω δαπάνη και στη δικαιοσύνη καθότι είναι γνωστή η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της Ελεγκτικής αρχής ΓΓΠ-ΓΔΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών», επισημαίνεται στην σχετική επιστολή την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Στεργίου Θανάσης, η γενική γραμματέας Εύα Γιατρουδάκη και ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Λίτσος.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται επίσης πως «οι πόροι του Ταμείου προέρχονται αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα προς όφελος των υπαλλήλων για συγκεκριμένους σκοπούς στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων».

«Σημειώνεται ότι ο νέος διευθυντής και η πλειοψηφία του χθεσινού Δ.Σ. αρνήθηκαν την καταβολή του μισθού τριών μηνών της ειδικής παιδαγωγού που απασχολείται στον παιδικό σταθμό. Σημειωτέον ότι η πληρωμή της είχε αποφασιστεί σε προηγούμενα Δ.Σ., ωστόσο, η λήψη της σχετικής απόφασης αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. Παράλληλα, δεν έχουν καταβληθεί τα έξοδα για τις κατασκηνώσεις. Άραγε θα μείνουν απλήρωτοι γονείς και υπάλληλοι για να χρηματοδοτηθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ;» υπογραμμίζεται ακόμη στην ίδια επιστολή.

Τα τρία μέλη του ΔΣ επισημαίνουν ακόμη πως «σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπ΄αριθμ. 7231/2017 έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο που διενεργήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η άμεση και έμμεση κάλυψη δαπανών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο κρίθηκε μη νόμιμη και είναι σε εξέλιξη, όπως όλοι γνωρίζουμε, ποινική και διοικητική/οικονομική διερεύνηση της υπόθεσης απ τον αρμόδιο Εισαγγελέα». Προκαλεί λοιπόν εύλογες απορίες η απόφαση του ΔΣ του Ταμείου. 

Ετικέτες