Επιστροφή στην ενισχυμένη εποπτεία μαζί με το «ευρωπαϊκό» πακέτο!

Επιστροφή στην ενισχυμένη εποπτεία μαζί με το «ευρωπαϊκό» πακέτο!

Η σημασία δεν είναι στους τίτλους και τα μεγάλα γράμματα αλλά στα ψιλά γράμματα. Αυτό ισχύει όπως φαίνεται και για το νέο πρόγραμμα στήριξης για την κρίση της πανδημίας που συζητείται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες με τις σκληρές χώρες της Ευρώπης να προσπαθούν να περάσουν τη δική τους πολιτική αποσκοπώντας σε άμεσα και έμμεσα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Αυτό αποκάλυψε με «ευγενείς» λέξεις που κρύβουν όμως την ουσία ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν, Βάντις Ντιμπρόβσκις.

«Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως επισημάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Πετάει στον δρόμο 33.000 οικογένειες και φέρνει τους Γερμανούς

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. «Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις για το Recovery and Resilience Facility (RRF).

Διαβάστε επίσης: Ο Κυριάκος και ο ελέφαντας

Αναφερόμενος σε παραδείγματα έργων που μπορούν να υπαχθούν στο RRF ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε έμφαση στις δύο βασικές προτεραιότητες της ΕΕ – την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Μίλησε για επενδύσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή επάρκεια, αυξάνουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης data, την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι στην πρώτη φάση τα μέτρα μπορεί να «απαντούν» άμεσα στην κρίση με υποστήριξη εισοδήματος, απασχόλησης, ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών υγείας. «Μπορεί να είναι ένα ευρύ φάσμα, το οποίο θα καθοριστεί σε διάλογο με τα κράτη – μέλη» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτούς για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα, καθώς στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή τονίζει το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη απάντηση, διότι «είναι κάτι που ενδεχομένως απαιτήσει ξεχωριστές συζητήσεις με την Ελλάδα καθώς θα ετοιμάζει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως και στις άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όροι για την κρατικές ενισχύσεις».

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Ελλάδα: Το «πράσινο» σχέδιο έχει πολύ μαύρο

Documento Newsletter