Επιστρέφει ο ελληνικός κινηματογράφος

Πολλές και καλές ελληνικές ταινίες στη φετινή 65η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης.

Το παλιό συναντά το νέο στη φετινή κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλονίκης. Εχοντας περάσει από δεκάδες περιπέτειες όχι μόνο από την εποχή της διεθνοποίησής του αλλά και πολύ νωρίτερα, το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ξαναβρεί την ελληνική του ταυτότητα. Μένοντας μακριά από κατευθυνόμενες εντάσεις και μικροπολιτικές αντιπαλότητες που οδήγησαν ακόμη και σε χρονιές που δεν προβλήθηκαν οι ελληνικές ταινίες –το 2009 το κίνημα Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη δεν έστειλε στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν της εγχώριας παραγωγής–, το φεστιβάλ φαίνεται να ξαναβρίσκει τελευταία τον ελληνικό βηματισμό του.

Τρεις ελληνικές ταινίες θα παλέψουν μαζί με ξένες δημιουργίες για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Το «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ («Νορβηγία»), που είχε συμμετάσχει το περασμένο καλοκαίρι στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, αφηγείται την ιστορία τριών αδερφών που κατασκευάζουν μια χρονομηχανή με σκοπό να επαναφέρουν τη νεκρή μητέρα τους στη ζωή. Στο καμουφλαρισμένο με γοτθικό τρόμο και sci-fi αισθητική οικογενειακό δράμα του Βεσλεμέ η κωμική όσο και αλλόκοτη εξερεύνηση του πένθους δίνεται σαν τρυφερό παραμύθι. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κατσής, Αρης Μπαλής, Αλεξία Καλτσίκη και ο Γάλλος σταρ Ντομινίκ Πινό («Αμελί», «Delicatessen», «Alien 4»).

Το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου που έκανε πριν από λίγες βδομάδες την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Τορόντο διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό χωριό όπου ένας κρεοπώλης ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου του μαγαζιού. Ομως το εορταστικό κλίμα διαλύεται μια μέρα πριν από τα εγκαίνια, όταν ο γιος του ήρωα σκοτώνει τον γείτονα που διεκδικούσε μέρος της γης τους. Στο φιλμ παίζουν οι Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Νικούλι, Παύλος Ιορδανόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Συμεωνίδης και Ναταλία Swift.

Τέλος, το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη δείχνει πώς ένα θανατηφόρο τροχαίο αναστατώνει τη ραστώνη ενός τουριστικού θερέτρου. Οι Βαγγέλης Μουρίκης, Αγγελική Παπούλια, Ελενα Τοπαλίδου και Νικόλας Παπαγιάννης δίνουν μορφή στις αγωνίες των ηρώων καθώς επιχειρούν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε και έρχονται αντιμέτωποι με αναπάντεχες αποκαλύψεις.

Οι συμμετοχές στα τμήματα

Στο τμήμα Meet the Neighbors+ θα προβληθούν τρία φιλμ. Το «Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά που έχει ήρωα ένα μοναχικό σιδερά που βρίσκει χαρά μόνο στο κυνήγι, η «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή που αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας που θέλει να τα αφήσει όλα πίσω της και να απολαύσει όσο γίνεται το τελευταίο καλοκαίρι της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ το «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά παρουσιάζει την περιπέτεια ενός σκηνοθέτη που γυρίζει το νέο του φιλμ στην Αθήνα όταν η δράση ενός σίριαλ κίλερ προκαλεί πανικό στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Ακόμη στο τμήμα Film Forward προβάλλονται το «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη που είναι μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης, οι «Μαλδίβες» του Ντανιέλ Μπόλντα, όπου ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος υποδύεται ένα δάσκαλο μουσικής που ζει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή μαζί με τον σκύλο του, και το «CAFÉ 404» του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη με ήρωα έναν ιδιοκτήτη καφέ μπαρ που προσπαθεί να το κρατήσει ανοιχτό παρά τα αμέτρητα προβλήματα. Επίσης, σε επίσημη πρώτη θα προβληθούν η νέα ταινία του Στράτου Τζίτζη «Εχω κάτι να πω» που παρουσιάζει την ιλαροτραγωδία ενός σκεπτόμενου ανθρώπου που θέλει να πάρουν σοβαρά τις φιλοσοφικές του απόψεις, ο «Θολός βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη με θέμα την ιστορία ενός γιου αντάρτη που οδηγείται το 1949 στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης όπου χειραγωγούνται οι ιδέες και οι επιθυμίες του (η αληθινή ιστορία του συγγραφέα Γιάννη Ατζακά), το «Wishbone» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, όπου ένας νεαρός σεκιουριτάς μετά τον θάνατο του αδερφού του αναγκάζεται να αναλάβει το μεγάλωμα της μικρής ανιψιάς του κ.ά.

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος γυρισμένες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως το «Utopolis» του Βλαντίμιρ Σούμποτιτς με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Κωνσταντίνου, ενώ στο τμήμα «Μια δεύτερη ματιά» το φιλμ του Αντώνη Τσώνη «Brando with a glass eye» με τους Γιάννη Νιάρρο, Κώστα Νικούλι, Γιάννη Τσορτέκη και Μαρία Καλλιμάνη αφηγείται την ιστορία μιας αναπάντεχης φιλίας που γεννιέται στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας!

Οι δύο ταινίες-ορόσημα

Ακόμη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν όλες οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώ ειδικής σημασίας είναι οι προβολές δύο φιλμ-ορόσημων του ελληνικού κινηματογράφου. Το εκκωφαντικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τώνιας Μαρκετάκη είναι ο «Ιωάννης ο βίαιος» (1973) που αντλεί έμπνευση από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα κατά την ταραγμένη δεκαετία του ’60 σε ένα πρωτοποριακό (και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα) δικαστικό δράμα, ενώ το εμβληματικό αστυνομικό φιλμ του Βαγγέλη Σερντάρη «Ληστεία στην Αθήνα» που γυρίστηκε την εποχή της δικτατορίας (1969) αποτελεί εκτός από επιτυχημένο ντεμπούτο και αψεγάδιαστο αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής. Επίσης θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον αντισυμβατικό Πάνο Χ. Κούτρα με πέντε μεγάλου μήκους αλλά και μικρού μήκους ταινίες του που δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα, ενώ ο σκηνοθέτης θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά.

Τέλος, σε μια ειδική προβολή προς τιμήν του συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, θα ξαναπαιχτεί η εμβληματική κωμωδία «Δεσποινίς διευθυντής» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου.

 INF0

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταινίες: Μια αυστηρώς ακατάλληλη και απρόβλεπτη «Σταχτοπούτα»

Θοδωρής Σκυφτούλης: Ύποπτες οι εποχές µας για να κάνεις πλακίτσα

Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην πρόβα: Στο μυαλό της Μπλανς Ντιμπουά (Photos)

Η λεβάντα και τα τρολ

Μισές δουλειές… ολόκληρη παράσταση

Τιμ Ρόμπινς: Ηθοποιός με άποψη και νεύρο

Είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη

Στην Πρόβα: Είδαμε την «Κόρη του λοχαγού» -Ένας ύμνος στην αγάπη