Επιστολική ψήφος: Προαποφασισμένος ο αιφνιδιασμός αντιπολίτευσης και «γαλάζιας» Κ.Ο. από Κεραμέως

Επιστολική ψήφος: Προαποφασισμένος ο αιφνιδιασμός αντιπολίτευσης και «γαλάζιας» Κ.Ο. από Κεραμέως

Μπροστά στο ενδεχόμενο να απωλέσει τη διευρυμένη πλειοψηφία που είχε κατακτήσει για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού στις ευρωεκλογές βρίσκεται η ΝΔ, με την Νίκη Κεραμέως να χρεώνεται προσωπικά το «στραπάτσο» κι ας πρόκειται για «εντολή Μαξίμου».

Η απόπειρα της υπουργού Εσωτερικών να «εγκλωβίσει» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μέσω της ξαφνικής κατάθεσης τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους στις εθνικές εκλογές, αιφνιδίασε και τους «γαλάζιους βουλευτές», με κάποιους εξ αυτών να απορούν στους διαδρόμους της Βουλής πώς η κυρία Κεραμέως κατάφερε να τινάξει στον αέρα μία συζήτηση υπό καθεστώς διακομματικής συναίνεσης για το νομοσχέδιο.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, η απόφαση είχε ληφθεί πριν από αρκετές εβδομάδες σε συνεννόηση της αρμόδιας υπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στενούς του συνεργάτες. Ο σχεδιασμός απαιτούσε το «χαρτί» της τροπολογίας να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της μειοψηφίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η ρύθμιση να ανακοινωθεί ξαφνικά από την υπουργό στην Ολομέλεια.

Η τακτική που επελέγη ήταν αναμφίβολα πονηρή. Η κυρία Κεραμέως άφησε να διεξαχθεί ο κύκλος τοποθετήσεων εισηγητών και ειδικών αγορητών στην Ολομέλεια για να πιάσει εξαπίνης τη μειοψηφία. Με τον τρόπο αυτόν, η πλειοψηφία θεωρούσε πως θα είχε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σαφείς αναφορές στον απόδημο ελληνισμό.

Αφότου η υπουργός πυροδότησε τη βόμβα για την πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου με εκπρόθεσμη τροπολογία, η συζήτηση πήρε εντελώς αντίθετη τροπή απ΄ αυτήν που ανέμενε η ίδια και το κυβερνητικό επιτελείο. Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ξεκαθάρισε πως η στάση του κόμματος επί του νομοσχεδίου «ξεκινά από μηδενική βάση», ενώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν πως η στάση του κόμματος πρέπει να αλλάξει.

Ως προς την επίμαχη τροπολογία, δεν τίθεται καν υπό συζήτηση για το αν συγκεντρώνει πιθανότητες να περάσει το απαιτούμενο όριο των 200 ψήφων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε τον δόλιο και «τσαπατσούλικο τρόπο νομοθέτησης», με τη Ν. Κεραμέως να παριστάνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τον λόγο που η μειοψηφία στυλώνει τα πόδια. «Γιατί δεν το είχατε επί της αρχής στο νομοσχέδιο;» αναρωτιόταν.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός φαίνεται πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να πυρπολήσει το κλίμα ενότητας, τζογάροντας με το ενδεχόμενο να χάσει την ευκαιρία να «περάσει» ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με περισσότερους από 200 ψήφους. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σχέδιο νόμου της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη για την άρση των κριτηρίων σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωσε 208 «ναι», καθώς ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν.

Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: Τι φοβήθηκε η κυβέρνηση και την τίναξε στον αέρα;

Ξανθόπουλος: Δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης η λαθροχειρία με την τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Επιστολική ψήφος: «Γαλάζιο» στραπάτσο με ευθύνη Κεραμέως

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter