Επιστολική ψήφος: «Όχι» του ΚΚΕ για συνάντηση με την Κεραμέως – Ζητά απόσυρση του μέτρου

Επιστολική ψήφος: «Όχι» του ΚΚΕ για συνάντηση με την Κεραμέως – Ζητά απόσυρση του μέτρου

Το ΚΚΕ απορρίπτει το αίτημα της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για συνάντηση που αφορά στην πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με την επιστολική ψήφο.

Ο Περισσός δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τους όρους εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις εκλογές, κρίνοντας το μέτρο ως αντιδραστικό και επικίνδυνο.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η διαδικασία εκλογής διά της επιστολικής ψήφου δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, δημιουργώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών. Ταυτόχρονα, ο Περισσός θεωρεί ότι δεν ενισχύει τη συμμετοχή στις εκλογές, «πράγμα αναμενόμενο, αφού η αποχή οφείλεται σε πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά». Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει το σχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, προβάλλει ότι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να διευκολύνει όσους/ες πραγματικά θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και δεν μπορούν, θα είχε κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΚΚΕ για να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στους τόπους εργασίας τους μέσω ειδικών εκλογικών καταλόγων και να πολλαπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα στις χώρες του εξωτερικού για τους απόδημους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ας επισημανθεί ότι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου προωθείται από την κυβέρνηση που επιδιώκει να την εφαρμόσει αρχικά στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα.

Τις απόψεις του για το ζήτημα και τους λόγους της άρνησής του να μετέχει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου τις αναλύει δημοσίως.

Σε ανοιχτή επιστολή του «προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και τον ελληνικό λαό», στις 14 Δεκεμβρίου 2023, το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τους όρους εφαρμογής ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου, όπως είναι αυτό της επιστολικής ψήφου. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βρει πρόθυμους συνομιλητές στα άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν σπεύσει να αποδεχτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, όντας προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου που δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, δημιουργώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών.

Αυτό υποδεικνύει η κοινή λογική, δηλαδή ότι τίποτα άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα που διαθέτουν παραβάν, σφραγισμένες κάλπες, εφορευτικές επιτροπές, δικαστικούς και εκλογικούς αντιπροσώπους δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα είναι -τουλάχιστον τη στιγμή της ψηφοφορίας- μόνος του και απαλλαγμένος από άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς, που ούτως ή άλλως υφίστανται στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.

Ταυτόχρονα, το αποδεικνύει και όλη η διεθνής πείρα από χώρες που χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο, αφού εκτός όλων των άλλων καταγράφονται και καταγγέλλονται παρατυπίες (απώλεια χιλιάδων ψηφοδελτίων και χειραγώγηση επιστολικών ψήφων από υποψηφίους στις ΗΠΑ, κλοπές ψηφοδελτίων με επιθέσεις σε ταχυδρομικούς υπαλλήλους στην Ισπανία, παράδοση απροστάτευτων ψηφοδελτίων στη γενική αλληλογραφία του κτηρίου στην Ιταλία, ανακάλυψη καμμένων ψηφοδελτίων σε χωματερή στην Ουγγαρία κ.ά). Μάλιστα, η Γαλλία έχει εγκαταλείψει από το 1975 το σύστημα της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας πολυάριθμων τέτοιων περιστατικών, διατηρώντας την για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, όπου στις βουλευτικές εκλογές του 2022 ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα δύο εκλογικών περιφερειών λόγω “τεχνικών” προβλημάτων.

Επιπλέον, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιστολική ψήφος δεν αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές, πράγμα αναμενόμενο, αφού η αποχή οφείλεται σε πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά. Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει όσους πραγματικά θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και δεν μπορούν, θα είχε κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΚΚΕ για να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στους τόπους εργασίας τους μέσω ειδικών εκλογικών καταλόγων και να πολλαπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα στις χώρες του εξωτερικού για τους απόδημους που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Επομένως, η “πρόταση” που έχει να καταθέσει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση είναι η απόσυρση του σχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου».

Ετικέτες

Documento Newsletter