Επιστολή διαμαρτυρίας αγροτών στον Τσιάρα για την αναποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας αγροτών στον Τσιάρα για την αναποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κώστας Τσιάρας (EUROKINISSI)

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για τους Συνεταιρισμούς της χώρας.

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΘΕΑΣ καταγγέλλει τις σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν μείνει ως προς τις πληρωμές των συνεταιρισμών, ενώ είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν έως την προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, δεν έχει τέλος η ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ αφού παραμένει κλειστό το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το 2024 δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα των αγροτών και τις φετινές επιδοτήσεις.

«Επειδή τα παραπάνω αποτελούν θέματα που κρίνουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών μελών μας, συνυπολογίζοντάς ότι βαίνουμε προς τον Ιούλιο, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε ατελέσφορα. Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες, γιατί η αναποτελεσματικότητα έχει πολλαπλό κόστος για τους αγρότες» καταλήγει στην επιστολή του προς τον Κ. Τσιάρα, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς.

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών:

«Ενώ από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των Συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αναδείχθηκε ως κυρίαρχο θέμα η μεγάλη ταλαιπωρία, το χάσιμο παραγωγικού χρόνου και τελικά το αδικαιολόγητο κόστος των παραγωγών από τη γραφειοκρατία των ενισχύσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντίθετα με τις εξαγγελίες επιβάρυνε την κατάσταση και άλλο από τον Μάρτιο και μετά. Συγκεκριμένα:

1. Δεν έλαβε και δεν φαίνεται να λαμβάνει κανένα μέτρο για τις απαράδεκτες και καταχρηστικές χρεώσεις για τα οικολογικά σχήματα 2023, ενώ πλείστες φορές έχει αναδειχθεί το θέμα από αγρότες και συνεταιρισμούς.

2. Οι πληρωμές των συνδεδεμένων, των οικολογικών σχημάτων, καθώς και άλλων καθεστώτων έχουν σοβαρές εκκρεμότητες και δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα υλοποιηθούν μέχρι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου. Οι εν λόγω πληρωμές αποτελούν γρίφο για πολλούς απλήρωτους αγρότες, αφού δεν γνωρίζουν εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λύσει εσωτερικά θέματα, όπως π.χ. η μη καταχώρηση των αποτελεσμάτων ελέγχων.

3. Το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ανοίξει για τα ΚΥΔ των Συνεταιρισμών, η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής και ήδη η όλη διαδικασία είναι εκτός ελέγχου με σοβαρούς κινδύνους για τις επιδοτήσεις του 2024. Το θέμα αυτό δείχνει αδιαφορία για τις υποχρεώσεις των αγροτών και εν μέσω καύσωνα, πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν ρυθμοί υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ τέτοιοι που θα καλύψουν τον χρόνο που χάθηκε αδικαιολόγητα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν καταφέρουν τελικά οι αγρότες να υποβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν. Είναι παράλογο η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 να είναι πλήρως λειτουργική στο gov από την 1η Απριλίου 2024 για τις on line αιτήσεις και να εμποδίζεται από ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ η πρόσβαση των ΚΥΔ για να υποβληθούν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ των 640.000 αγροτών που επιλέγουν να τις υποβάλουν μέσω ΚΥΔ. Επίσης, τα συνεταιριστικά ΚΥΔ ενεργώντας καλόπιστα μετά την 1η Απριλίου προσέλαβαν προσωπικό, το εκπαίδευσαν και του καταβάλουν μισθό για δυο περίπου μήνες, χωρίς να κάνουν καμία εργασία. Αυτό το αδικαιολόγητο κόστος είναι αρνητικός παράγοντας και για τους αγρότες και για τους συνεταιρισμούς. Έχουν συμπληρωθεί δε 40 ημέρες από την τελευταία μας συνάντηση για τον προγραμματισμό ανοίγματος των ΚΥΔ και ακόμη κ. Πρόεδρε δεν έχετε λάβει αυτή την απλή διοικητική απόφαση. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο και γιατί δεν μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα του gov τα 400 ΚΥΔ, ενώ έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι 660.000 ατομικοί χρήστες αγρότες.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν θέματα που κρίνουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών μελών μας, συνυπολογίζοντάς ότι βαίνουμε προς τον Ιούλιο, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε ατελέσφορα. Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες, γιατί η αναποτελεσματικότητα έχει πολλαπλό κόστος για τους αγρότες.

Με εκτίμηση,

Παύλος Σατολιάς

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.»

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άγνοια, ανεπάρκεια, αλαζονεία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους

«Αθώος» ο Μητσοτάκης: «Δεν γνώριζα», λέει, για την αισχροκέρδεια στα φυτοφάρμακα

Ο Σάντσεθ στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο λάδι, ο Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter