Με επιστολή του προς το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης καταγγέλλει πρακτικές λογοκρισίας και προσβολής της δημοσιογραφικής εργασίας στα social media και ιδιαίτερα στο Facebook από τα «ellinika hoaxes». Καλεί μάλιστα την Ενωση να να τοποθετηθεί επί του θέματος και να διερευνήσει πώς μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα «ψηφιακής» λογοκρισίας, σε ένα πεδίο όπου αρμόδια όργανα, όπως το Πειθαρχικό, δεν δύνανται να παρέμβουν
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή
«Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 17/6/2020
Συνάδελφοι
με την παρούσα επιστολή θέτω υπόψη σας και καταγγέλω πρακτικές λογοκρισίας και προσβολής της προσωπικότητας και της δημοσιογραφικής εργασίας στα social media και ιδιαίτερα στο Facebook από τα “ellinika hoaxes”. Πρόκειται για πρακτικές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από τον δημοσιογραφικό κόσμο, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ “σκοτεινά μονοπάτια”, όπου μόνη αλήθεια θα είναι αυτή που θα λέγεται από τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές, και οτιδήποτε άλλο θα χαρακτηρίζεται “fake news”.
Τα γεγονότα
Στις αρχές Ιουνίου διάφορες ελληνικές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες όπως οι dimokratianews.gr, koutipandoras.gr κ.α., δημοσίευσαν ένα θέμα για μία “απόρρητη γερμανική έκθεση” την οποία είχε συντάξει ένας πολιτικός επιστήμονας ονόματι Stephen Kohn με την συμβολή Γερμανών επιστημόνων, για λογαριασμό της υπηρεσίας Unit KM4 του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών (σ.σ. υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων, κάτι σαν τη δική μας “πολιτική προστασία”), στην οποία ο ίδιος εργαζόταν. Στις 93 σελίδες της έκθεσης αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο κορονοϊός είχε παγκοσμίως πολύ λιγότερα θύματα σε σχέση με την γρίπη της περιόδου 2017-2018, ότι τα μέτρα του lockdown είχαν πολλαπλές και βαριές συνέπειες και έφερνε ως παράδειγμα χειρουργεία και άλλες θεραπείες που αναβάλλονταν επειδή το σύστημα υγείας είχε ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του ιού. Την έκθεση αυτή την διέρρευσε στον τύπο ο ίδιος ο Stephen Kohn, λειτουργώντας ως “whistleblower”, με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να τον θέσει σε καθεστώς “αναστολής καθηκόντων”.
Η ιστοσελίδα με την επωνυμία ellinika hoaxes, η οποία το 2019 έλαβε 302.400 δολάρια από το Facebook για να εντοπίζει τα λεγόμενα fake news στο ελληνικό ίντερνετ, στις 3 Ιουνίου ανακήρυξε ως ψευδή την έκθεση με μόνη αιτιολογία ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτή αντανακλά προσωπικές απόψεις του υπαλλήλου και ότι υπάρχει άλλη επίσημη μελέτη του υπουργείου.
Έχοντας διαβάσει το θέμα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο τα ellinika hoaxes χαρακτήρισαν fake news την έκθεση (με αποτέλεσμα να “γκριζάρει” η ανάρτηση στους χρήστες του facebook που είχαν κοινοποιήσει σχετικούς συνδέσμους και να εμφανίζεται η δυσφημιστική φράση “ψευδείς πληροφορίες”), έκρινα ότι έπρεπε να γράψω ένα άρθρο γνώμης και να εξηγήσω γιατί δεν έπρεπε να χαρακτηριστεί ψευδές το θέμα.
Έτσι λοιπόν, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα των hoaxes, δηλαδή στις 4 Ιουνίου, δημοσίευσα στην ιστοσελίδα e-tetradio.gr ένα άρθρο με τίτλο “Ellinika Hoaxes: Αλήθεια είναι μόνο όσα λέει η κυβέρνηση” εξηγώντας ότι χιλιάδες περιπτώσεις αποκαλύψεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχουν γίνει από τέτοιου είδους διαρροές και ότι από μόνο του το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παύει έναν υπάλληλό της -επιστήμονα- λόγω μιας τέτοιας διαρροής, είναι αρκετό για να προσελκύσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Έγραφα επίσης, ότι “πόσες φορές οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν είναι αυτές τελικά που διακινούν fake news? Να πούμε για τις ψευδείς μελέτες που χρησιμοποίησαν ΗΠΑ – Μεγ. Βρετανία περί όπλων μαζικής καταστροφής για να επιτεθούν στο Ιράκ? Να πούμε για τον “γραφικό” (σ.σ. όπως τον χαρακτήριζαν μερικοί) συνάδελφό μας Κ. Χαρδαβέλλα, που έλεγε επί χρόνια ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο και που ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος τον ειρωνευόταν από το βήμα της Βουλής? Και που τώρα ο Χαρδαβέλλας όχι μόνο δικαιώθηκε αλλά κοντεύουμε να έχουμε και πόλεμο με τους Τούρκους για τις γεωτρήσεις… Για να μην πούμε και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μόλις πριν λίγες μέρες αποφάσισε να μην κατατάξει τον COVID 19 στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους, που είναι το 4, αλλά στο 3… “.
Με απλά λόγια, αλίμονο στη δημοσιογραφία αν υιοθετείται ως μία και μοναδική αλήθεια αυτό που λέει η εκάστοτε κυβέρνηση!
Χθες, 16 Ιουνίου, τα ellinika hoaxes έκριναν ότι και το δικό μου άρθρο γνωμης περιέχει “ψευδείς ειδήσεις” με αποτέλεσμα να του ρίξουν… “γκρίζο” στους συνδέσμους του Facebook.
Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου απέναντι στην προσβλητική και δυσφημιστική πρακτική των ellinika hoaxes προς το πρόσωπό μου. Και καλώ την Ένωσή μας να τοποθετηθεί επί του θέματος και να διερευνήσει πώς μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα “ψηφιακής” λογοκρισίας, σε ένα πεδίο όπου αρμόδια όργανα, όπως το Πειθαρχικό, δεν δύνανται να παρέμβουν.
Με εκτίμηση
Μπάμπης Πολυχρονιάδης – Μέλος ΕΣΗΕΑ »