Επιστολή – διαμαρτυρία γονέα: «Να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων»

Επιστολή – διαμαρτυρία γονέα: «Να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων»

Την επιστολή ενός μαθηματικού και γονιού υποψήφιας πανελλαδικών εξετάσεων με το παλιό σύστημα, προς την υπουργό Παιδείας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr. 

Στην επιστολή του ο γονιός αναφέρεται σε λάθη που έχουν δημιουργηθεί -μόλις το 9.51% των θέσεων προβλέπεται για όσους διαγωνίστηκαν με το παλιό σύστημα, ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε σύμφωνα με την επιστολή-, καλώντας να δοθεί άμεσα λύση λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις, ώστε να μην αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος γι’ αυτό το λόγο.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ:

ΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛ. ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ , ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Είμαι γονέας υποψήφιας που επέλεξε και έδωσε εξετάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο με το παλιό σύστημα και στέλνω αυτή την επιστολή – διαμαρτυρία σε όλους σας , γιατί πιστεύω ότι στη δημοκρατία , έχουν την ευθύνη η κυβέρνηση μεν πρωτίστως , αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ελέγχουν , να προλαβαίνουν και να αποτρέπουν τυχόν αδικίες εις βάρος πολιτών και πολύ περισσότερο νέων ανθρώπων, που ξεκινάνε με ελπίδες και στόχους για το μέλλον τους.

Κατ΄ αρχήν να επισημάνουμε ότι η επιλογή του παλιού συστήματος, στο 3ο πεδίο για τους υποψήφιους που έδιναν για δεύτερη χρονιά , ουσιαστικά ήταν μονόδρομος , γιατί με το νέο σύστημα είχε προστεθεί ύλη που δεν την είχαν διδαχθεί ως μαθητές , γι΄αυτό και οι περισσότεροι ‘’προτίμησαν’’ αναγκαστικά το παλιό σύστημα , όπως φαίνεται και από τα αριθμητικά δεδομένα που παραθέτουμε πιο κάτω. Εξάλλου ένας υποψήφιος , σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας , είτε προτιμήσει το παλιό είτε το νέο σύστημα , είναι το ίδιο , γιατί ΄΄θα τους αποδοθεί ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους , με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς ΄΄ ( Ν.4365 , ΦΕΚ 167 τ.Α΄ / 30-10-2019 ) . Η γενεσιουργός αιτία όμως ,που δημιούργησε τα σοβαρά λάθη στα ποσοστά που δικαιούνται οι υποψήφιοι (και που το επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί αναλυτές ), είναι η υπουργική απόφαση Φ.253.1/56061/Α5 / 14-5-2020, Β΄1853 , που ορίζει ότι το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούν, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα , ανεξάρτητα με το επιστημονικό τους πεδίο , θα είναι το 9,51% . ( Αυτό προκύπτει απλά από τα αθροίσματα των συμμετεχόντων όλων των πεδίων μαζί σε παλιό και νέο σύστημα ). Όμως δεν διαγωνίζονται όλοι μαζί του νέου συστήματος , με όλους μαζί του παλιού συστήματος. Γνωρίζουμε ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν και διαγωνίζονται σε κάποιο πεδίο , π.χ. στο 3ο πεδίο , με το νέο ή με το παλιό σύστημα και διεκδικούν θέσεις του συγκεκριμένου πεδίου , ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής τους στο πεδίο αυτό , με το παλιό ή με το νέο σύστημα και μόνο τότε δεν αδικείται κανείς . Το μοναδικό όμως αυτό ποσοστό 9,51% , που ορίστηκε ότι δικαιούνται όλοι, για κάθε πεδίο , οι υποψήφιοι οι διαγωνισθέντες με το παλιό σύστημα , παραβιάζει την αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας και δημιουργεί αδικίες σε υποψηφίους του παλιού , αλλά και σε υποψηφίους του νέου συστήματος. Γιατί συμβαίνει αυτό ; Ας δούμε λίγο τα αριθμητικά δεδομένα : 1o ΠΕΔΙΟ : Mε το νέο σύστημα συμμετέχουν 21617 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 2269 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων με το παλιό σύστημα έναντι του συνόλου τους , εδώ προκύπτει ότι είναι το 9,5%. Συμπτωματικά καμία αδικία στο 1ο πεδίο , για το παλιό ή το νέο σύστημα .

2ο ΠΕΔΙΟ : Με το νέο σύστημα συμμετέχουν 15193 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 1223 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων με το παλιό σύστημα έναντι του συνόλου τους , είναι το 7,45% . Αδικία στο 2ο πεδίο για το νέο σύστημα κατά

2% περίπου ( μια που το ΥΠΕΠΘ επιτρέπει να διεκδικούν και πάλι με το παλιό σύστημα το 9, 51% των θέσεων του 2ου πεδίου ).

3ο ΠΕΔΙΟ : Με το νέο σύστημα συμμετείχαν 11020 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 2233 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων του παλιού έναντι του συνόλου τους είναι το 16,9% . Τεράστια αδικία στο 3ο πεδίο για το παλιό σύστημα κατά 7,5 % περίπου ( γιατί το ΥΠΕΠΘ επιτρέπει να διεκδικούν με το παλιό σύστημα , μόλις το 9,51% των θέσεων του 3ου πεδίου , αντί του 17% περίπου που θα έπρεπε , σύμφωνα με το πλήθος τους ). Συνέπεια αυτού του μικρού ποσοστού 9,51% των θέσεων που ορίζεται ότι δικαιούνται οι υποψήφιοι που διαγω-νίστηκαν με το παλιό σύστημα στο 3ο πεδίο (που είναι σχεδόν το μισό ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί ) , θα είναι να διαμορφωθούν οι βάσεις πάρα πολύ ψηλά με το παλιό σύστημα και χαμηλά με το νέο , με διαφορές μεταξύ τους , μέχρι και 1000 μόρια σύμφωνα με τους ειδικούς , ( ενώ οι βάσεις θα έπρεπε να είναι περίπου ίσες ) και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου , αλλά και για τις σχολές που ακολουθούν , δηλαδή Βιολογικό , Χημικό κ.λ.π. κ.λ.π. Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής παράλογο και άδικο : Ένας υποψήφιος που συγκέντρωσε π.χ. 16700 μόρια , αν διαγωνίστηκε με το νέο σύστημα , να εισάγεται στο Χημικό τμήμα Θεσσαλονίκης ( η βάση υπολογίζεται ότι θα είναι 16450), ενώ αν διαγωνίστηκε με το παλιό σύστημα , να μην εισάγεται πιθανόν σε κανένα Χημικό της χώρας !!! (Ενώ θα έπρεπε να είχε εισαχθεί και στις δύο περιπτώσεις )

4ο ΠΕΔΙΟ : Με το νέο σύστημα 23394 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 1322 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων του παλιού έναντι του συνόλου τους , εδώ είναι το 5,35%. Διεκδικούν και πάλι όμως το 9,51% των θέσεων του πεδίου αυτού. Αδικία στο 4ο πεδίο για το νέο σύστημα κατά 4,16% , μια που το ΥΠΕΠΘ δίνει στο παλιό σύστημα το 9,51% των θέσεων του 4ου πεδίου ( δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί ). Όταν λοιπόν θα βγουν οι βάσεις , θα παρατηρήσουμε το εξής παράλογο για το 4ο πεδίο : Νέο Σύστημα : Δεν θα μπει σε καμία σχολή μεγάλος αριθμός υποψηφίων, αφού οι θέσεις που διεκδικούν (18.098) είναι λιγότερες από τον αριθμό των υποψηφίων (23.394). Δηλαδή , δεν θα καταφέρουν να μπουν σε καμία σχολή 23.394 – 18.098 = 5.296 υποψήφιοι του 4ου επιστημ. πεδίου.

Παλαιό Σύστημα : Ο αριθμός των υποψηφίων (1.322) είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των θέσεων που τους δίνεται (1.902). Δηλαδή , θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή , όλοι οι υποψήφιοι του Παλιού Συστήματος ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους . Ταυτόχρονα θα παραμείνουν κενές θέσεις στην κατηγορία αυτή , δηλαδή 1.902 – 1.322 = 580 θέσεις ! Δηλ. ενώ θα υπάρχουν κενές θέσεις στο 4ο επιστημ. Πεδίο, δεν θα εισαχθούν σ ‘αυτές οι υποψήφιοι του Νέου Συστήματος , ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από τους υπο-ψήφιους του Παλιού !!

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα παραπάνω λάθη είναι πολύ σοβαρά και επιβεβαιώνουν σαφώς το μη σωστό σκεπτικό , με το οποίο ορίστηκε αυτό το ενιαίο ποσοστό του 9,51%. Μπορεί και επιβάλλεται να διορθωθούν για όλους, γιατί είναι υποχρέωση της πολιτείας στο να μην αδικηθεί κανείς υποψήφιος. ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ , ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΣΤΟ 3Ο ΠΕΔΙΟ. Με τις πάρα πολλές επιστολές σαν κι αυτή που έχουν δημοσιευτεί , κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους να σκύψουν με προσοχή πάνω στο πρόβλημα και να φροντίσουν να το λύσουν με τη βοήθεια των ειδικών πριν βγουν οι βάσεις και σύμφωνα με το σύνταγμα , για ισονομία και δικαιοσύνη ,ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, δικαιοσύνη την οποία Η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΠΟΛΙΤ. ΗΓΕΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙ .

Υ.Γ.

1). Είναι γνωστό ότι οι του 3ου πεδίου , ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Θα έπρεπε όμως η διόρθωση των λαθών να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο . 2).Το υπουργείο προσπαθώντας να διορθώσει; την αδικία στο 4ο πεδίο, μεταφέρει τις παραπάνω κενές θέσεις στο νέο σύστημα . Με το 3ο όμως πεδίο που οι συνέπειες θα είναι ολέθριες ;

3).Οι ‘’διευκρινίσεις’’ που έδωσε η δ/νση εξετάσεων του υπουργείου (20/7/20) , απλά προσβάλλουν την κοινή λογική και φυσικά δεν απαντάνε στο αν είναι ή όχι αδικία !!

 Με εκτίμηση ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣ σ. Μαθηματικός (γονέας υποψήφιας με το 3ο πεδίο παλιού συστήματος) Θεσσαλονίκη 23/8/2020

Documento Newsletter