Σκύλοι και κηδεμόνες είναι στο «ίδιο μήκος κύματος»; – Νέα μελέτη από το Κέιμπριτζ

Φωτογραφία: Unsplash

Οι επιστήμονες θα εξετάσουν αν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των σκύλων συγχρονίζονται όταν αλληλοεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως των γονέων με τα μωρά τους.

Η Calisto, ένα μακρότριχο ριτρίβερ, στέκεται με υπομονή πάνω σε ένα μικρό χαλί, ενώ του προσαρμόζουν κάποια hi-tech καλύμματα κεφαλής. Δεν πρόκειται για μια νέα τρέλα στη μόδα των σκύλων: πρόκειται να καταγραφούν τα εγκεφαλικά της κύματα.

Η Calisto είναι ένας από τους περίπου 40 σκύλους συντροφιάς – από Νέα Γης έως Θιβετιανά τεριέ – που συμμετέχουν σε μια μελέτη για να διερευνηθεί κατά πόσον τα εγκεφαλικά τους κύματα συγχρονίζονται με εκείνα των ιδιοκτητών τους όταν το ζευγάρι αλληλεπιδρά, ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν όταν δύο άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την έρευνα λένε ότι ένας τέτοιος συγχρονισμός θα υποδείκνυε ότι άνθρωπος και κατοικίδιο ζώο δίνουν προσοχή στα ίδια πράγματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ερμηνεύουν τις στιγμές με παρόμοιο τρόπο. Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης και ο σκύλος βρίσκονται πραγματικά στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο δρ. Valdas Noreika από το Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δήλωσε ότι του ήρθε η ιδέα για τη μελέτη αφού εργάστηκε σε παρόμοια πειράματα με μητέρες και τα μωρά τους, όπου έχει επίσης παρατηρηθεί τέτοιος συγχρονισμός.

«Οι ιδιοκτήτες διαμορφώνουν τη γλώσσα τους με παρόμοιο τρόπο όπως οι γονείς διαμορφώνουν τη γλώσσα τους όταν μιλούν στα παιδιά», είπε.

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνδεόμαστε τόσο πολύ με τους σκύλους – επειδή έχουμε ήδη αυτές τις γνωστικές λειτουργίες και ικανότητες να συνδεόμαστε με κάποιον που είναι μικρότερος ή χρειάζεται βοήθεια ή προσοχή».

Οι ενδείξεις για έναν συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους εκτείνονται μέχρι το μακρινό παρελθόν: ερευνητές έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν τα 14.000 ετών λείψανα ενός κουταβιού που θάφτηκε στη Γερμανία μαζί με έναν άνδρα και μια γυναίκα: η ανάλυση έδειξε ότι είχαν περιθάλψει το νεαρό σκύλο αρκετές φορές, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερη χρήση.

Tibetan Terrier (AP Photo/Mark Lennihan)

 

Ωστόσο, η δρ Eleanor Raffan, άλλο μέλος της ομάδας του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι ορισμένοι ειδικοί συνιστούν προσοχή στις υποθέσεις σχετικά με τη σχέση ανθρώπου-σκύλου, όχι μόνο επειδή είναι εύκολο να μεταφέρουμε τα ανθρώπινα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης στα κατοικίδιά μας.

«Νομίζω ότι αυτό που θα ήταν υπέροχο θα ήταν να αποδείξουμε ότι υπάρχει αυτή η σύνδεση», δήλωσε η ίδια.

Η μελέτη περιλαμβάνει την πραγματοποίηση καταγραφών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) – μια μη επεμβατική και ανώδυνη τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε γονείς και μωρά.

Στην περίπτωση των ανθρώπων, στο κεφάλι του συμμετέχοντα τοποθετείται ένα στενό καπέλο, διάτρητο με τρύπες. Γεμίζουν τις τρύπες με ένα τζελ και σε κάθε μία από αυτές τοποθετείται ένα ηλεκτρόδιο – 32 συνολικά. Για τους σκύλους, μια ακίνδυνη λευκή πάστα χρησιμοποιείται για να συγκρατήσει προσωρινά μια μικρότερη συστοιχία 10 ηλεκτροδίων στο κεφάλι τους, ενώ για επιπλέον ασφάλεια τοποθετείται μια ελαστική κουκούλα.

«Και τα δύο EEG καλύμματα είναι δέκτες, που ανιχνεύουν μόνο ηλεκτρικά σήματα. Δεν παράγουν ηλεκτρισμό», δήλωσε ο Ben Keep, βοηθός ερευνητής στο πρόγραμμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από επιστήμονες στην Κίνα έδειξε ότι ο συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων συμβαίνει όταν άνθρωποι και σκύλοι κοιτάζονται μεταξύ τους ή όταν οι άνθρωποι χαϊδεύουν ένα σκύλο.

Ωστόσο, η εργασία αυτή προκάλεσε επικρίσεις, όχι μόνο επειδή οι επιστήμονες επιχείρησαν να το διερευνήσουν περαιτέρω δίνοντας LSD σε σκύλους με μια μετάλλαξη που, όπως ισχυρίστηκαν, σχετίζεται με χαρακτηριστικά που σχετίζεται με τον αυτισμό.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που συμμετείχαν δεν ήταν οι ιδιοκτήτες των σκύλων.

Η Calisto, που τώρα έχει φορέσει το κάλυμμα κεφαλής, είναι ο συνηθισμένος της ζωηρός εαυτός. Αλλά καθώς ο Keep και η Noreika χαμηλώνουν τα φώτα, βολεύεται στο χαλί.

Αυτό το μέρος της μελέτης, δήλωσε ο Keep, επέτρεψε στους συμμετέχοντες σκύλους να χαλαρώσουν και να συνηθίσουν το κάλυμμα κεφαλής, εξασφάλισε ότι τα ηλεκτρόδια ήταν σωστά τοποθετημένα και επέτρεψε στην ομάδα να παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ βιντεοσκοπούσαν τη συμπεριφορά του διδύμου. Το σημαντικότερο, επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να αναζητήσουν συγκεκριμένους δείκτες που ήταν απίθανο να προκύψουν από τη μυϊκή δραστηριότητα – όπως τα εγκεφαλικά κύματα άλφα που εμφανίζονται όταν είναι χαλαροί.

Στη συνέχεια, μια ακολουθία ηχητικών σημάτων, πέντε χαμηλών και ένα υψηλών τόνων, αναπαράγεται σε επανάληψη – και πάλι για να επιβεβαιώσουν ότι η ομάδα λαμβάνει εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στους αποκλίνοντες ήχους με έναν συγκεκριμένο τρόπο που οι μύες δεν θα αντιδρούσαν», δήλωσε ο Keep.

Στα πειράματα που ακολουθούν, ζητείται από τον ιδιοκτήτη να διαφοροποιήσει την προσοχή του, με σύνθημα, είτε με αλληλεπίδραση με τον σκύλο του,  είτε να κοιτάζει το τηλέφωνό του, είτε να συνομιλεί με έναν ερευνητή, είτε να χαϊδεύει ένα χαριτωμένο παιχνίδι. Σε μια άλλη δοκιμή, η ομάδα καταγράφει τι συμβαίνει όταν ο ιδιοκτήτης αφήνει για λίγο τον σκύλο.

Η ιδέα είναι ότι ο συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων θα πρέπει να αυξάνεται και να μειώνεται καθώς η προσοχή στρέφεται προς και μακριά από το ζώο, με τις βιντεοσκοπήσεις να επιτρέπουν επιπλέον στην ομάδα να αναζητήσει συσχετισμούς μεταξύ των σημάτων EEG και της συμπεριφοράς. Τα τελευταία μπορούν επίσης να αναλυθούν μαζί με ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι ιδιοκτήτες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας τους για περαιτέρω πληροφορίες.

Εάν διαπιστωθεί συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων, η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει περαιτέρω το φαινόμενο. Τα συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα, για παράδειγμα, συνήθως παρουσιάζουν μια μικρή μετατόπιση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας συμμετέχων ηγείται της αλληλεπίδρασης.

«Αυτές οι μελέτες συγχρονισμού μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε ποιος οδηγεί ποιον», δήλωσε η Noreika.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές από τα ευρήματα. Μεταξύ αυτών, ο Noreika δήλωσε ότι οι ειδικοί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την προσέγγιση για να προβλέψουν ποια άτομα θα κέρδιζαν περισσότερο από τα ζώα θεραπείας.

Η Δρ Colleen Dell του Πανεπιστημίου του Saskatchewan, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι μια σημαντική πτυχή ήταν ότι λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία του σκύλου, προσθέτοντας ότι ο συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων θα μπορούσε να είναι συμπληρωματικός της γλώσσας του σώματος ως δείκτης της ικανοποίησης, της ευτυχίας και της ευχαρίστησης του σκύλου.

«Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά – δείχνοντας ότι υπάρχει συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων μεταξύ σκύλων και ανθρώπων – βάζει στο τραπέζι και τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των ειδών», πρόσθεσε.

Όμως, προειδοποίησε η Dell, η εργασία αυτή είναι μια μελέτη που γίνεται μόνο μία φορά και εξετάζει πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

«Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις δυνατότητές του και πολύ, πολύ λιγότερα για τους σκύλους», είπε. «Αλλά και πάλι, θέτοντας απλώς το ερώτημα, νομίζω ότι είναι λαμπρό, επειδή αναγνωρίζει την ύπαρξη του δεσμού ανθρώπου-ζώου και από εκεί και πέρα πώς βιώνεται κάποια αίσθηση αυτού τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον σκύλο».

Πηγή: The Guardian 

Newfoundland dog – Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η Μελόνι θέλει να μείνει η φασιστική φλόγα στο σήμα του κόμματός της


Γροιλανδία: Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία


Tagesspiegel: «Δισεκατομμυριούχος σε εκστρατεία – Ο Μασκ παρεμβαίνει στις γερμανικές εκλογές»


Ταβάνι κατέρρευσε από τον πολύ χορό και τα… ντεσιμπέλ! (Video)


Η φάλαινα Tahlequah εντοπίστηκε ξανά να κουβαλά νεκρό νεογνό – Η συγκινητική ιστορία


Ινδία: Πυκνό νέφος και στο Νέο Δελχί με προβλήματα στις πτήσεις (Video – Photos)



Βρετανία: Σφοδρή κριτική μετά την παρέμβαση του Έλον Μασκ υπέρ γνωστού ακροδεξιού