Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.
Μάλιστα ο Γερμανός Καγκελάριος θα διανυκτερεύσει στην πόλη και την επόμενη ημέρα θα μεταβεί σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία ενώ πριν την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί στο Κόσοβο και τη Σερβία. Επισήμως, θα βρεθεί στη χώρα μας για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).
Η επίσκεψη Σόλτς προφανώς και δεν είναι εθιμοτυπική. Για του λόγου το αληθές δύο ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουνίου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Και το ερώτημα είναι τι θέλει ο Γερμανός στο «παζάρι». Πιθανότατα, λένε διπλωματικοί κύκλοι, τα πάντα. Αφενός, ενδιαφέρεται για τα Ελληνοτουρκικά. Το Βερολίνο, με το μεγάλο άνοιγμα στην Τουρκική οικονομία, δεν βλέπει με θετικό μάτι την όξυνση στα Ελληνοτουρκικά. Το τελευταίο που θα ήθελε είναι μια απομόνωση της Άγκυρας. Συνεπώς θα παρέμβει προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό απλά η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι εξαιρετικά σκωπτική με τις Γερμανικές πρωτοβουλίες.
Το δεύτερο είναι η σταθερή παρέμβαση του Γερμανικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε με επιτακτικό τρόπο τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων που το Βερολίνο εκτιμά ότι θα κόψει την όρεξη της Μόσχας να πατήσει για τα καλά πόδι στα Βαλκάνια. Η στάση της Βελιγραδίου ήταν ένας δυνατό καμπανάκι για τη Δύση και τις Βρυξέλλες. Για πολλούς πλησιάζει και η ημερομηνία όπου η Αθήνα θα υποχρεωθεί να κυρώσει στη Βουλή τις ενδιάμεσες Συμφωνίες με τα Σκόπια.
Και φυσικά οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τα εξοπλιστικά της Αθήνας και ειδικά για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 καθώς και την απόκτηση του ΤΟΜΑ LYNX σε συνδυασμό με τη προμήθεια μεταχειρισμένων Marder 1 A3. Προγράμματα που τον περασμένο Μάιο ενέκρινε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Το πρόγραμμα μόνο φτηνό δεν είναι αφού θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ! Με τους Γερμανούς να είναι σε γραμμή «από τους Γάλλους αγοράσατε, από τις ΗΠΑ αγοράσατε ήρθε η ώρα να δώσετε κάτι και σε μας».
Παραμένει βέβαια άγνωστο τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά από την Τουρκία των Γερμανικών υποβρυχίων που θα μεταβάλλουν επί τα χείρω για τη χώρα μας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Γιατί τον κάλεσε ο Μητσοτάκης
Η επίσκεψη γίνεται γνωστή τη στιγμή που ακόμα δεν έχει κοπάσει η κοινωνική κατακραυγή από την απόφαση στην οποία σύρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παραχώρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων προς την Ουκρανία, με την εξευτελιστική ανακοίνωση από τον Όλαφ Σολτς. Ένα deal που ήταν αρκετό για να τον μετατρέψει από Πόντιο Πιλάτο σε «υποστηρικτή» της Ελλάδας μία ημέρα αργότερα.
Υπενθυμίζεται πως μόλις την Πέμπτη, το Spiegel κατακεραύνωνε τον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου», υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση «ελπίζει σε μεγαλύτερη στήριξη του Βερολίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις». Η κυβέρνηση εκτέθηκε μία ημέρα νωρίτερα και από το δημοσίευμα του Euractiv για τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, καθώς διαψεύδοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έκανε λόγο για συνάντηση «προόδου των συζητήσεων», αποκάλυψε πως η συμφωνία για την «ανταλλαγή» των όπλων επετεύχθη στη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της αρχής της εβδομάδας. «Γιατί να μην παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία; Επειδή η παράδοση στην Ελλάδα θεωρείται λιγότερο επιζήμια για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται» έγραψε το ευρωπαϊκό μέσο, προδίδοντας την ενδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκείνο πάντως που έχει ακόμα εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι πως η επίσημη εκδοχή θέλει τον Κυρ. Μητσοτάκη να καλεί τον Γερμανό στο δείπνο που θα παρατεθεί στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν οι εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, με την Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) να αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και Κόσοβο.
Το γεγονός λοιπόν πως λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει πάνω από 100, ο Έλληνας «φιξάρει» στον Γερμανό ένα τραπέζι γεμάτο με την ευρύτερη βαλκανική και νοτιοανατολική Ευρώπη έχει το δικό του ενδιαφέρον. Εκτός εάν πιστέψουμε πως θα μιλήσουν πάλι για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τις μεταφορές.