Δύο αρκούντως σοβαρά θέματα κουβαλούσε στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε και θα έχει σήμερα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, Antonio Costa, τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, και την Πρόεδρο του SPD, Andrea Nahles.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Το ένα αφορούσε στις επερχόμενες ευρωεκλογές και το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Ένας λαϊκισμός που (και αυτό είναι το σοβαρότερο) έχει θεσμική εκπροσώπηση από τη στιγμή που κυβερνά ή συγκυβερνά σε μια σειρά από Ευρωπαϊκά κράτη (Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία), ενώ μερικά κόμματα εξ αυτών συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα (ΕΛΚ), είναι δηλαδή ομοτράπεζοι των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών και της ΝΔ στην ημεδαπή. Την ίδια ώρα η ακροδεξιά με τη Μαρί Λεπέν στη Γαλλία εμφανίζει δημοσκοπική άνοδο, την ώρα που λόγο και λόγω brexit το ευρωπαϊκό πουλόβερ αρχίζει να αμφισβητείται εντόνως αν όχι να ξηλώνεται.
Και το ερώτημα είναι τι κάνει η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη; «Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε αποδρομή», λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και από την Αριστερά «μένει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες». Συνεπώς καταλήγουν, το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντώνιο Κόστα στηρίζουν, χωρίς να συμμετέχουν με στελέχη τους σε αυτήν, το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι, «δείχνει τον δρόμο».
Στην ημεδαπή ο πρωθυπουργός, με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ έχει αναφερθεί στην πιθανότητα μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα προκύψει από την υπάρχουσα Βουλή, αλλά τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι με τη σημερινή στάση του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι.
Στην Ευρώπη όμως η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που διατηρεί ο κ. Τσίπρας με το Σοσιαλιστικό κόμμα και το γεγονός ότι συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό να κρατά «ζεστό» το ενδεχόμενο συνεργασίας και να εκθέτει εκ των πραγμάτων τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ που δείχνει να επιμένει, δογματικά πολλές φορές, στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός τα συζητά σήμερα στη συνάντηση του με την Πρόεδρο του SPD, Andrea Nahles, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς στο σχέδιό του για μια προοδευτική πλειοψηφία στην Ευρώπη στην ομιλία του στο Συνέδριο του SPD.
Στην τελική ευθεία και οι συντάξεις
Το δεύτερο θέμα που κουβαλά στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός είναι φυσικά η μη εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις. Το θέμα πρέπει να κλείσει οριστικά στο Eurogroup τις 19ης Νοεμβρίου (στις 15 θα συνεδριάσει το EuroWorking Group) αφού στις 21 η Ελλάδα θα καταθέσει τον οριστικό προϋπολογισμό. Όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση δεν αφορούσε τη μείωση των συντάξεων αλλά το ύψος του υπερπλεονάσματος με τις δύο πλευρές να επιχειρούν αν γεφυρώσουν μια διαφορά περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Με την άμμο στην κλεψύδρα να τελειώνει η συνάντηση του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο, αν όχι σε απόλυτο βαθμό, το τοπίο.