Επίσκεψη Γαβρόγλου στο Ισλαμικό Τέμενος: Ο καθένας έχει το δικαίωμα της προσευχής (Photos)

Το ισλαμικό τέμενος επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου ώστε να επιθεωρήσει τις εξελίξεις του έργου. Όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, η πρώτη προσευχή στο τέμενος υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί ένα τέμενος στην Αθήνα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια ώστε κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν και άλλοι σταμάτησαν να το πιστεύουν. Σήμερα σας καλέσαμε εδώ για να δείτε με τα μάτια σας ότι το τζαμί δεν είναι μια υπόσχεση γενική και αόριστη αλλά είναι μία πραγματικότητα. Όπως βλέπετε το έργο έχει ολοκληρωθεί και ο περιβάλλων χώρος αλλά και το ίδιο το τέμενος και είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί αυτό καθ’ αυτό το κτίριο στο υπουργείο Παιδείας και ο περιβάλλων χώρος στο Δήμο Αθηναίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός, έδωσε έμφαση επίσης στη σημασία της ύπαρξης μιας στενούς και ειλικρινούς συνεργασίας «ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση». Σημείωσε μάλιστα ότι καλεσμένοι σήμερα ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Επιπλέον ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τέμενος της Αθήνας δεν είναι ένα ιδιωτικό τζαμί καθώς «δεν ανήκει σε κανέναν γιατί ανήκει σε όλους μας και όλες μας. Είναι ένα δημόσιο τζαμί σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εδώ ιδιοκτήτης δεν είναι ούτε ένα πρόσωπο ούτε μία κοινότητα, ούτε ένας σύλλογος, ούτε μία ξένη χώρα».

«Το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλλει το ελληνικό κράτος. Η ελληνική πολιτεία θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων να προσεύχονται στους χώρους λατρείας που ο καθένας και η καθεμία έχει επιλέξει. Δεν έχει κανένας μα κανένας το δικαίωμα να τους εμποδίσει ακόμη και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού. Ας σημειώσουμε ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής ψηφίσαν υπέρ της κατασκευής του. Η δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ είτε είναι πολίτες είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι επισκέπτες. Το δικαίωμα να προσεύχεται κάποιος στο Θεό που πιστεύει όπως και το δικαίωμα ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο δεν εξαρτάται από το πώς βρέθηκε να είναι στη χώρα μας. Όλοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση που βίωσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ότι «η κρίση αυτή απείλησε ακόμα και τη δημοκρατία της. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να δηλητηριάσει ειδικά τους νέους μας χρησιμοποιώντας και εξευτελίζοντας ιερές έννοιες που περιέχει η δημοκρατία. Οι φασίστες και οι ρατσιστές όπως έκαναν πάντα προσπάθησαν και προσπαθούν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλλουν ένα μέλλον για τη χώρα μας ώστε τελικά να χωρούν μόνο οι ίδιοι και οι απάνθρωπες ιδέες τους. Αυτή τη μάχη την έχασαν στη Βουλή την έχασαν στις εκλογές την χάνουν στην κοινωνία. Η Ελλάδα ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή της μεγάλης κρίσης δεν ξέχασε την ιστορία τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».

Επιπλέον σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων καθώς αποτελεί έναν τεράστιο πλούτο.

«Ήταν πολλοί αυτοί που εργάστηκαν και ήταν πολλά τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να κατασκευαστεί το έργο. Και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει κανονικά. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζαμί θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος αλλά σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του τζαμιού, και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σύντομα θα υπάρξει η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη του τεμένους των Αθηνών. Ελπίζουμε ότι αυτό το αργότερο θα γίνει τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Εδώ λοιπόν στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα κάπου μακριά, εδώ που συναντιέται η αρχαία ιστορία με το σήμερα εδώ που ο τόπος ήταν πάντα ένας τόπος συνδεδεμένος με το ιερό επέλεξε η ελληνική πολιτεία να χτίσει το τζαμί και αυτό το γεγονός είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός συμβολισμός. Ο χαιρετισμός που σας απευθύνω σήμερα είναι εκ μέρους του πρωθυπουργού προσωπικά και της κυβέρνησής μας».

Επιπλέον ο υπουργός αφού ευχαρίστησε όσους υπουργούς και στελέχη έχουν συμβάλλει σε αυτό το έργο, τόνισε την ιδιαίτερη συνεισφορά που είχαν «οι πολιτικοί εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα η κ. Μαριέττα Γιαννάκου που είχε εισηγηθεί τον βασικό νόμο του τεμένους στη Βουλή το 2006».

«Το ισλαμικό τέμενος σιγά σιγά θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης μας. Ας κρατήσουμε όμως στην καρδιά μας το δικαίωμα όλων να εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους την αίσθηση του ιερού που έχουν μέσα τους. Και ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το χρέος μας να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τους νόμους και πάνω από όλα το Σύνταγμα αυτής της χώρας το έχουμε όλοι και όχι μόνο όσοι είμαστε πολίτες αλλά και όσοι βρισκόμαστε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ακόμη την υπόσχεση για την δημιουργία ενός πολυελαίου μέσα στο τέμενος, ο οποίος, όπως είπε «δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχει την επόμενη εβδομάδα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα του νεκροταφείου για τους μουσουλμάνους πολίτες. «Η πολιτεία οφείλει να λύσει αυτό το πρόβλημα και έχουμε ενδεχομένως τη δυνατότητα μέχρι την τελική επίλυση να βρούμε μία ενδιάμεση λύση. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί και είναι και ένα στοιχείο αυτοκριτικής εκ μέρους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ιμάμης του τεμένους, Σιντι Μοχάμεντ Ζάκι, σημείωσε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλλάχ που τελικά έχουμε ένα Τζαμί που μπορούμε να προσευχόμαστε μπορούμε να μαζευόμαστε. Περιμένουμε αρκετά χρόνια. Επιτέλους το τζαμί είναι γεγονός. Δεν θα κάνουμε πίσω, προχωράμε κανονικά. Όπως ξέρετε το Ισλάμ είναι μία θρησκεία της ειρήνης, είναι μία θρησκεία της αδελφότητας, είναι μία θρησκεία της ενότητας, της ένωσης και δεν ξεχωρίζει κανένας».

«Σε ένα σημείο στο Κοράνι, ο Αλλαχ λέει “Λαέ σας έχω δημιουργήσει από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Και σας έχω φτιάξει σαν ομάδα. Σαν λαό. Για να γνωριστείτε μεταξύ σας. Ο καλύτερος για τον Αλλαχ είναι αυτός που προσφέρει στην ανθρωπότητα”», προσέθεσε. Καταλήγοντας τόνισε: «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που μας δέχτηκε σαν Έλληνες πολίτες και μουσουλμάνους. Και ευχαριστώ το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος».












Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ