Επίσημη απάντηση για «κατέβασμα» αναρτήσεων για Κουφοντίνα: «Τρομοκράτες και οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook»!

Επίσημη απάντηση για «κατέβασμα» αναρτήσεων για Κουφοντίνα:  «Τρομοκράτες και οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook»!

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram», απάντησαν στο avgi.gr αρμόδιοι για το… κατέβασμα χιλιάδων αναρτήσεων και απενεργοποίηση λογαριασμών για σχόλια υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει οδηγήσει χιλιάδες χρήστες του facebook να δηλώσουν την άποψή τους πως το αίτημά του πρέπει να ικανοποιηθεί.

Ωστόσο ουκ ολίγοι χρήστες κατήγγειλαν πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει «κατεβάσει» τις σχετικές αναρτήσεις τους ή έχει απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του για μερικές ημέρες.

Το avgi.gr αρχικά απευθύνθηκε σε γνωστή ελληνική εταιρία που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα συνεργαζόταν με την facebook. Από εκεί μάς παρέπεμψαν στα κεντρικά της facebook.

Εκεί απέστειλε το εξής email (παρατίθεται μετάφραση στα ελληνικά):

Κυρίες, κύριοι

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να συλλέξουμε πληροφορίες και την άποψη της εταιρίας στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο avgi.gr, που αφορά στην δραστηριότητα της facebook στην Ελλάδα και τον έλεγχο αναρτήσεων χρηστών του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι δημόσιες καταγγελίες αναφορικά με αφαίρεση αναρτήσεων ή ακόμα και «πάγωμα» λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα και ουχί τη δράση του προ της φυλάκισής του.

Πιο συγκεκριμένα στους χρήστες αυτούς εμφανίστηκαν μηνύματα όπως “It looks like something you posted doesn’t follow our Community Standards” ή «Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις». Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για περιορισμό λογαριασμών για επτά ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιθυμούσαμε να μας απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

Με ποια διαδικασία ελέγχει το facebook το περιεχόμενο; Τι ρόλο παίζει η εταιρία σας σε αυτή τη διαδικασία;

Έχετε παρατηρήσει αύξηση των καταγγελιών που κάνουν άλλοι χρήστες για τέτοιες αναρτήσεις;

Έχει συμπεριληφθεί στον «αλγόριθμο» του facebook κάποια σχετική λέξη-κλειδί, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αυτόματα οι αναρτήσεις που την περιλαμβάνουν;

Ευχαριστώ πολύ

Η εταιρία “Hill+Knowlton” 

Μετά από λίγες ώρες το avgi.gr έλαβε email από εργαζόμενη στην ελληνική εταιρία “Hill+Knowlton” με την οποία του ζητούσε να προωθήσει τους συνδέσμους στους οποίους αναφερόταν. 

Την επομένη στο avgi.gr έλαβαν την εξής δήλωση:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Τα συμπεράσματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απάντηση της facebook παρουσιάζει η δήλωση πως η πλατφόρμα αποκλείει «δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους». Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Αποτελεί επιδοκιμασία μία έκκληση να μην πεθάνει ένας κρατούμενος,που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο μέσο διεκδίκησης που είναι άσχετο με τις πρότερες πράξεις του; Αυτό άλλωστε ήταν το νόημα πολλών εκ των αναρτήσεων που προκάλεσαν παρέμβαση του facebook.

Επιπρόσθετα οη φράση «κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση», είναι άγνωστο σε τι ακριβώς αντιστοιχεί. Η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ επιχείρησε να ισχυριστεί πως υπάρχει αυτόματη διαδικασία (αλγόριθμος) που «κόβει» τις αναρτήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «ο αλγόριθμος του facebook μπλοκάρει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις». Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα είχαν κοπεί και χιλιάδες αναρτήσεις ή σχόλια στους λογαριασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Υπάρχουν λοιπόν, ισχυρές ενδείξεις πως η «σχετική γνώση» συνίσταται σε ειδοποιήσεις και αναφορές (“reports”) που γίνονται μαζικά από άλλους χρήστες σε συγκεκριμένους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικύτωσης.

Πηγή avgi.gr

Documento Newsletter