Επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνει η Ελλάδα

Σε πρόγευμα εργασίας συμμετείχαν σήμερα το πρωί η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Εργασίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Θέμα της συνάντησης ήταν η συνυπογραφή, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, κοινού κειμένου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε χώρες-μέλη με ποσοστά ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας σε νέους υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε αδρές γραμμές, η ελληνική πρόταση προβλέπει:

α) την υποβολή από τις ενδιαφερόμενες χώρες προτάσεων χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους ανέργους, στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ,

β) τη χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων και από άλλες πηγές, εντός ή εκτός ΕΕ και

γ) την εξαίρεση των δαπανών για αυτά τα προγράμματα από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε από όλους, με εξαίρεση τη Λετονία, να προωθηθεί, τις επόμενες εβδομάδες, η εν λόγω πρωτοβουλία, με την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης στην Κομισιόν και την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Απασχόλησης, Μ. Τίσεν. Και αυτό, γιατί, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας.

Την ελληνική πρωτοβουλία στηρίζουν συνολικά εννέα χώρες (Λουξεμβούργο, Αυστρία Πορτογαλία, Μάλτα, Ιρλανδία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία), ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή της Ιταλίας και της Σλοβενίας.

Επίσης, η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εργασίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Η πρωτοβουλία μας, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 στη Μαδρίτη, έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές με τους συναδέλφους από πολλές χώρες της Ένωσης που συνεισέφεραν τις απόψεις τους, έχει πλέον πάρει συγκεκριμένη μορφή» δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου, μετά το πέρας της συνάντησης.

«Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται από όλους στην Ευρώπη η ανάγκη για επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του σκληρού πυρήνα της ανεργίας, που είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι και οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας» συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου και κατέληξε: «Η εμπλοκή, σε εθνικό επίπεδο, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών-μελών κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι, ιδιαίτερα σε χώρες που τώρα ανακάμπτουν από την κρίση, πολιτικές για την ανεργία, χωρίς τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ