Επιμένει στην υπεράσπιση της μεγαλύτερης εμπλοκής στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης

Επιμένει στην υπεράσπιση της μεγαλύτερης εμπλοκής στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο σημείο να συγκρίνει τις αποφάσεις του για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία με άλλες ιστορικές συγκυρίες έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπεραμυνόμενος των αποφάσεών του, «ακόμα και σε διμερές επίπεδο», παρότι χρησιμοποίησε στο λόγο του ως επιχείρημα τις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις.

Στην υπεράσπιση της απόφασής του για μεγαλύτερη εμπλοκή στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έριξε μεγάλο βάρος ο πρωθυπουργός και στη δευτερολογία του στη Βουλή, αφού επιδόθηκε σε ύμνους για την ευρωπαϊκή αντίδραση, αναφερόμενος στις εξελίξεις που συντελεί η ιστορική συγκυρία στο εσωτερικό της.

Σε τόνο πιο συναινετικό προς την αντιπολίτευση, κυρίως προς ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, και με πυρά κατά της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ορθότητα της απόφασης για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Μάλιστα, παρότι επικαλέστηκε τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πάλι επιχείρησε να υπερθεματίσει, αφού υπογράμμισε πως «είχαμε κάθε λόγο διμερώς να στηρίξουμε την Ουκρανία, είχαμε έναν λόγο παραπάνω», καλώντας την αντιπολίτευση να επιχειρηματολογήσει κατά, εάν αυτό την εκφράζει. Σημειώνεται ωστόσο πως εισαγωγικά, αφού επιτέθηκε κατά σειρά σε ΜέΡΑ25, κόμμα Βελόπουλου και ΚΚΕ, έβαλε και κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για το «κίνημα των αδέσμευτων».

Αξίζει να σημειωθεί πως υπεραμύνθηκε και του προσωπικού τρόπου που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως «το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, εξουσιοδότησε όλα τα μέλη της για αποφάσεις, είχαν ενημερωθεί όλα τα μέλη του», και καλώντας «διαφωνίες μην ψάχνετε στην κυβέρνηση, ψάξτε αλλού, να σας ενημερώσω οι σχέσεις μου με τους υπουργού είναι όχι απλά αρμονικές, αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη», προφανώς για τη φημολογία γύρω από τη στάση του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα «θετικά μηνύματα» της συμφωνίας μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης στο αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, καλώντας ωστόσο την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση για τους υπέρογκους εξοπλισμούς. Στη συνέχεια, επανήλθε σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προωθώντας ωστόσο την κατασκευή δεύτερου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συνεργασία με την Αίγυπτο για την εισαγωγή φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για ηλεκτροπαραγωγική σύνδεση.

Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε με έναν τρόπο να «συνομιλήσει με την ιστορία», φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησής του για την Ουκρανία με αυτές ιστορικών ηγετών της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν ισχυρίζομαι πως η απόφαση για αποστολή στην Ουκρανία είναι αντίστοιχης σημασίας με άλλους ηγέτες, σηματοδοτεί όμως μια προσέγγιση στα πράγματα, αντίληψη ξεκάθαρη για το που ανήκουμε», βάζοντας στο κάδρο τη συμμετοχή στη χώρα σε διεθνείς συμμαχίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter