Επιμένει σε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ο ΣΥΡΙΖΑ – «Η Ελλάδα βαρύνεται με πολλαπλές παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου»

Πολλή κουβέντα έχει σηκώσει τις τελευταίες ημέρες η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές στην Ελλάδα με διεθνείς παρατηρητές. Σε σχετική ερώτηση απάντησε σήμερα στο ΟΡΕΝ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος:

«Ο κ. Βορίδης χτες μας επιβεβαίωσε. Γιατί είπε ο ίδιος πως ήταν επικεφαλής του ΟΑΣΕ που είναι ο φορέας που κάνει την παρατήρηση των εκλογών. Από την μια μας έλεγαν πως δεν υπάρχει διαδικασία παρατηρητών, και όταν τους καταθέσαμε το έντυπο της παρατήρησης των εκλογών του Μαΐου του ’23 μας είπε ο κ. Βορίδης ‘’το ξέρω, εγώ ήμουν επικεφαλής στην αντίστοιχη των ΗΠΑ’’.

Αυτή την περίοδο εγώ συμμετέχω εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΑΣΕ και πράγματι πηγαίνουμε σε χώρες και κάνουμε παρατήρηση εκλογών. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όταν μια χώρα βαρύνεται με πολλαπλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, πρέπει να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες παρατήρησης, ιδιαίτερα και όταν προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έχουν φύγει από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο σε μια ευρωβουλευτή, αλλά πολλούς περισσότερους γιατί και ο γραμματέας αποδήμων παραιτήθηκε.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και στην ελληνική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει θέμα στη χώρα μας. Εμείς ζητήσαμε ενισχυμένα αντανακλαστικά».

«Δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα…»

Χθες αργά το βράδυ, στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη ανέβηκε απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Παππά στη Βουλή, όπου κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για το Κράτος Δικαίου:

«Εκλογές είναι η λύση. Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση. Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι “έξω πάμε καλά”, εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα. Θυμηθείτε τι είπε το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι επιχειρείτε συγκάλυψη στα Τέμπη» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε:

«Εγγυάστε ότι δεν θα διαρρεύσουν ή δεν έχουν ήδη διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων; Ότι δε γίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση μεγάλων βάσεων δεδομένων από εταιρείες τύπου Cambridge Analytica; Ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, υπουργοί και δημοσιογράφοι;»

Διαβάστε επίσης: Πρόταση δυσπιστίας: Απαντήσεις για το σκάνδαλο α λα Cambridge Analytica που αποκαλυψε το Documento ζητά ο Παππάς

«Επιτελικό κράτος που λειτουργεί ως παρακράτος»

Χτες από την Κουμουνδούρου τόνιζαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της παρατήρησης στις εκλογές, «για τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές».

Οι λόγοι που επικαλούνται είναι οι εξής:

«Η δράση ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Γίνονται ήδη εκλογές στην Ελλάδα με παρουσία διεθνών παρατηρητών, αλλά στις τελευταίες εκλογές (Μάιο 23) έχουν γίνει και συγκεκριμένες συστάσεις από τον Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR). Το ODIHR είναι ο θεσμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ιστορικό θεσμικών και δημοκρατικών ατοπημάτων:

– Η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το έγκλημα των Τεμπών, με τρόπο που ενισχύει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, και σκοπό, μεταξύ άλλων, να επιδράσει ανάλογα στις έρευνες και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης, είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

– Κυβερνητικοί παράγοντες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχονται για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, ενάντια στις ανάγκες απρόσκοπτης διερεύνησης του τόπου της τραγωδίας.

– Μέσα στον Μάρτιο ομολογήθηκε η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών που διατηρούσε το Υπουργείο Εσωτερικών , από το κόμμα της ΝΔ. Ένα ακόμη σκάνδαλο που θέτει άμεσα ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών.

– Προηγουμένως, ζήσαμε ένα σκάνδαλο υποκλοπών από την ΕΥΠ και μέσω παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, το οποίο ήταν αρκετό για να “ρίξει” τρεις κυβερνήσεις και όχι μόνο μία».

Ετικέτες