«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» διατείνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην προσπάθειά του να δώσει γενικευμένες διαστάσεις στο πρόβλημα και να πετάξει στην εξέδρα την «μπάλα» λέγοντας πως παρόμοιες συνθήκες αντιμετωπίζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το φαινόμενο μάλιστα φέτος έπληξε, έως σήμερα, περισσότερο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία» υποστήριξε αποσιωπώντας παντελώς την κυβερνητική ευθύνη της πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος.
Δεν δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση πήρε μαθήματα «από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία». Δήλωση που θα γεννά τεράστια ερωτήματα καθώς την τελευταία εβδομάδα περίπου η συλλογική αγανάκτηση που αφορά στην ανυπαρξία πολιτικού σχεδιασμού για την περιβαλλοντική προστασία πηγάζει ακριβώς από το γεγονός πως το περσινό πάθημα φαίνεται να μην έχει γίνει μάθημα στην κυβέρνηση. «Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», τόνισε.
«Αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα -σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης- καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο -σας μίλησα για 141 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο- το οποίο δεν πρόκειται να απαλυνθεί όσο δεν υπάρχουν δραστικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άμεσες ζημιές, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές είναι δυστυχώς αναπόφευκτες. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, και ήδη κάνουμε, είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις του», δήλωσε φάσκοντας και αντιφάσκοντας. Αλήθεια, αν οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες τότε πως σκοπεύει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί; Εκτός αν το αναπόφευκτο των επιπτώσεων λειτουργεί ως παράγοντας που δικαιολογεί την παντελή έλλειψη προετοιμασίας.
Απτόητος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια στάθηκε στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών». Σε τι συνίσταται η προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης; Αφού προσωπικό δεν έχει προσληφθεί. Στη θέση των πυροσβεστών είδαμε αστυνομικούς με ποτιστήρια παραμάσχαλα. Ενώ τους πυροσβέστες που έσωσαν την χώρα από τις περσινές πυρκαγιές είδαμε να τους καταβρέχουν με αύρες οι αστυνομικοί όταν διεκδικούσαν την μονιμοποίησή τους. Η αποτελεσματικότητα σε τι μετριέται; Γιατί αν μετριέται σε καμένα στρέμματα γης τότε μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά είναι αποτελεσματική. Τις ζωές πως τις προστάτεψε; Με εκκενώσεις; Αυτό ήταν το οργανωμένο σχέδιο προστασίας των πολιτών; Και τέλος, πως θα λογαριάσει η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις; Πόσα ευρώ αντιστοιχούν στα σπίτια τόσων πολιτών, στις αναμνήσεις τους, στις καμένες εκτάσεις γης, τα ζώα που κάηκαν;