Επιμένει ο ΠΟΥ πως η εξάπλωση του κορονοϊό δεν συνιστά πανδημία!

Παρά το γεγονός πως η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μεγάλη και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απλώνονται από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη, φτάνοντας και στην Ελλάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιμένει πως δε συνιστά πανδημία.

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Δήλωσε επίσης ότι η αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν -που αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στη χώρα χθες- θα ταξιδέψει τώρα το σαββατοκύριακο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κοροναϊού στην οικονομία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες για έκτακτες καταστάσεις.

Η επιδημία, η οποία εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα και την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια Ιταλία με ταχεία εξάπλωση, προκάλεσε ανησυχία για έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο αντίκτυπο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

“Ακόμη δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση και μια σοβαρή πρόβλεψη”, είπε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αναγνωρίζοντας ότι έχει ήδη υπάρξει “μερική υλοποίηση” του κινδύνου για τυχόν οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της επιδημίας.

Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι δυνατές περισσότερες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των χειρότερων οικονομικών επιπτώσεων από τις έκτακτες καταστάσεις.

Οι συνθήκες με βάση τις οποίες μπορούν οι χώρες να αξιοποιήσουν αυτό το περιθώριο θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, σημείωσε ο ίδιος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες