Επιμένει η Άγκυρα στην έκδοση και των 8 αξιωματικών «το συντομότερο δυνατό»

Επιμένει η Άγκυρα στην έκδοση και των 8 αξιωματικών «το συντομότερο δυνατό»

Ως μια σημαντική απόφαση που η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση χαρακτήρισε την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο, και αναφερόμενος στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Süleyman Özkaynakçı, είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση και συνέχισε: “…με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αναμένουμε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.”

Ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Και στις δύο χώρες, συνέχισε, “…υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.

Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης.”

Συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός μετά την αναστολή της χορήγησης ασύλου

Στο μεταξύ, στο τμήμα Αλλοδαπών οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος αξιωματικός, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, μετά την αποδοχή από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή της χορήγησης ασύλου.

Ο αξιωματικός συνελήφθη στην υπηρεσία Ασύλου όπου βρισκόταν προκειμένου να παραλάβει το δελτίο αιτούντος άσυλο. Οι δικηγόροι του κάνουν λόγο για παράνομη σύλληψη και μεταγωγή του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για αναστολή της χορήγησης ασύλου, το αίτημα της κυβέρνησης έγινε προσωρινά δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το συμφέρον του ίδιου του Τούρκου αξιωματικού. Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2017 η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου είχε εκδώσει απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό. Η επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter