Επιλογή… Διαμαντοπούλου ο σημιτικός Γιαννιτσης – Γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη

Επιλογή… Διαμαντοπούλου ο σημιτικός Γιαννιτσης – Γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη
Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με τον Τάσο Γιαννίτση, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε και επίσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Τάσο Γιαννίτση, ως την πρόταση του κόμματός του για την προεδρία της Δημοκρατίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ούτε προπομπός πολιτικών συνεργασιών είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ούτε τελεσίδικες καταστάσεις αποκλεισμών ή συγκλίσεων προσδιορίζουν οι επιλογές υποψηφιοτήτων και η στήριξη επί αυτών. Δείχνουν όμως τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, όμως, οι διαφορετικές τακτικές που ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από το ΠΑΣΟΚ έως τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, εντάσσονται στην εν εξελίξει διαδικασία διαμόρφωσης ιδεολογικής/πολιτικής φυσιογνωμίας εντός τους αλλά και εν μέρει υποτάσσονται στις στοχεύσεις κυριαρχίας τους ως κεντροαριστερού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γι’ αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους λαθολογίας ή αδυναμίας χειρισμών για κοινή συμπόρευση στο ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκτείνεται οριζόντια τόσο στις εσωτερικές συγκρούσεις όσο και στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για τους όρους συγκλίσεων.

Οι αναδιατάξεις και στο κεντροαριστερό «στρατόπεδο» έρχονται και θα εκφραστούν μαζί με την κάμψη της μητσοτάκειας κυριαρχίας εντός της ΝΔ. Στις επερχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις που προοιωνίζονται δυσμενείς αλλά και στις οικονομικές απαιτήσεις της κυρίαρχης πολιτικής, που έχει διαφορετικούς ανταγωνισμούς από το τραμπικό ή μασκικό σύμπαν αλλά παραμένει συστημικό σύμπαν, αναζητούνται εταίροι ενδεχομένως μιας (δήθεν) άλλης ΝΔ, μη μητσοτακικής, ή/και κομματικοί αντιδεξιοί συνασπισμοί ευρέος φάσματος.

Δεν ήταν ζήτημα απερίσκεπτης ή λανθασμένης επιλογής του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για μονοκομματική επιλογή του εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του και πρόεδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αλλωστε στο ΠΑΣΟΚ χαίρει σεβασμού ο Τ. Γιαννίτσης, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφοροποιήσεων.

Η ηγετική ομάδα, υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και με σημαντική την επιρροή της Αννας Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού, θέλησε και να δείξει στους ακροκεντρώους και τους κεντροδεξιούς ότι το «σημιτικό» όραμα της νέας Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης κατοικεί στο ΠΑΣΟΚ και όχι στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, θέλησε να αποφύγει τον… κίνδυνο μιας υποψηφιότητας που μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ψήφους υπέρ της από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μια και η Κουμουνδούρου παραμένει κόκκινο πανί για στελέχη του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου της Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό σε συνδυασμό με την ηχηρή δήλωση Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.

Πάντως, μουρμούρα και γκρίνια, χωρίς να εκφράζονται δημόσια, υπάρχουν διάχυτες στη Χαριλάου Τρικούπη. Για λανθασμένους χειρισμούς κατηγορούν τον Ν. Ανδρουλάκη στελέχη της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι η επιλογή Γιαννίτση θυμίζει το ασφαλιστικό και την απεργιακή ενότητα απέναντι στις εκσυγχρονιστικές επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας και των συνταξιούχων, ενώ δεν βοηθά σε συσπειρώσεις με κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις πολιτικές της ΝΔ, με στελέχη αλλά και με κόμματα του χώρου της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, μέλη της Ανανεωτικής Αριστεράς (κίνηση που δραστηριοποιείται εντός της Χαριλάου Τρικούπη) επισημαίνουν ότι χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα του κεντροαριστερού χώρου υπό τον Χρήστο Ράμμο (είχε προταθεί από τη Νέα Αριστερά αλλά και τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς).

Ανδρουλακικά στελέχη σε ερώτηση του Documento πώς κρίνουν την τακτική Ανδρουλάκη δεν στάθηκαν τόσο στην επιλογή Γιαννίτση, αλλά ρίχνουν πυρά κατά της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη για επιλογή που δείχνει αυτοκρατορική αντίληψη διακυβέρνησης χωρίς θεσμικά αντίβαρα. Πάντως, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν μια αντίστιξη, με επίκεντρο ότι γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ από την καταιγιστική κριτική περί πολιτικής σύμπλευσης με τη ΝΔ στην περίπτωση που τα δύο κόμματα από κοινού ψήφιζαν πρόεδρο κεντροαριστερό, στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως ήταν οι διαρροές. Ομως, επιρρίπτουν ευθύνες στον Ν. Ανδρουλάκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την όλη διαδικασία. Μάλιστα, φτάνουν να λένε ότι «πήραμε ανάσα και γλιτώσαμε τα χειρότερα ως προς τις κατηγορίες περί αγκαλιάς με τη ΝΔ, τώρα που χτίζεται η δυναμική του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με τους χειρισμούς Ανδρουλάκη βρεθήκαμε να έχει γίνει ντέρμπι μεταξύ υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ποιος ή ποια θα λάβει περισσότερες ψήφους, ποιο κόμμα θα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο στην ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Παραμένουν στο κάδρο οι συνεργασίες

Το ζήτημα των συγκλίσεων με τον κεντροαριστερό χώρο δεν βγήκε από το κάδρο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Κουμουνδούρου. Οι ψήφοι που θα δώσουν στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανεξάρτητοι βουλευτές είναι ένα βήμα για τη συμπόρευσή τους, αλλά με επίκεντρο τα περιφερειακά συνέδρια θα ζυμωθούν οι κομματικές εντάξεις π.χ. του Πέτρου Παππά ή της Ράνιας Θρασκιά. Αυτή την περίοδο διαχειρίζονται περισσότερο τα απόνερα από τους χειρισμούς για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Kώστας Τσουκαλάς καταγγέλλει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με τη μονοκομματική επιλογή του «τραυματίζεται ένας θεσμός που θέλουμε να έχει κύρος και δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο». Και υπογραμμίζει ότι την αλλαγή που έγινε στο σύνταγμα με το να μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και να μην πέφτουν κυβερνήσεις, «αν και θετική στο πνεύμα της, η κυβέρνηση την εκμεταλλεύεται για να διαμορφώσει ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα».

Προβληματισμός στη Νέα Αριστερά

Η Νέα Αριστερά είναι το κόμμα που επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό για την ανάγκη μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για πολιτική αλλαγή. Ομως, τώρα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους της, καθώς υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις για την τελική επιλογή ψήφου τους στη Βουλή. Δεν είναι μόνο ότι δεν προχώρησε η υποψηφιότητα του Χρ. Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως πρόταση από κοινού δέσμευσης των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Επιρρίπτουν τη μέγιστη ευθύνη στις άλλες δυνάμεις, αλλά στελέχη της δεν αποφεύγουν να παραδεχτούν ότι υπήρξαν και λανθασμένοι χειρισμοί (π.χ. πρόωρη χρονικά υποψηφιότητα, δημοσιοποίηση χωρίς πρότερη συνεννόηση κ.λπ.). Παρότι η ζυγαριά κλίνει προς την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη Λ. Κατσέλη, είναι ισχυρή η αντίδραση με πολιτικά κριτήρια από ορισμένα στελέχη, με δεδομένο ότι –όπως εξελίχθηκε η διαδικασία– έχει θολώσει η επιλογή κοινωνικής και προοδευτικής σηματοδότησης. Υπάρχουν και σκέψεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και νέας πρότασης για υποψηφιότητα, κάτι που θεωρείται δύσκολο, γιατί μεταξύ άλλων τα περιθώρια χρόνου είναι στενά.

Ετσι, επιλέχθηκε να υπάρξει διευρυμένη συζήτηση επί του θέματος, σε συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής για αποφάσεις, με δεδομένο το «παρών» στον Κ. Τασούλα και με ανοιχτή την κατά συνείδηση ψήφο στις ψηφοφορίες για τη Λ. Κατσέλη.

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου με την υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Λούκα Κατσέλη, στην Βουλή, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναμένουν σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων με την Κατσέλη

Στο πεδίο αντιπαράθεσης για τις διαδικασίες, τους ελιγμούς ή την αδυναμία των κομμάτων της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης να βρει κοινό τόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Σωκράτη Φάμελλου έχει σταθεί όρθιος στην προσπάθειά του να μείνει ανοιχτός δίαυλος συνεννοήσεων. Μάλιστα, ο Σωκ. Φάμελλος επιμένει να εστιάζει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και της κομματικής επιλογής του Κυρ. Μητσοτάκη και αποφεύγει να κάνει διαγωνισμό λαθών, καλώντας όλες τις δυνάμεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Αριστερά, σε κοινό βηματισμό, χωρίς οριοθετήσεις από κομματικούς εγωισμούς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο των διεργασιών για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, η υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας Λούκα Κατσέλη, την οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημαντικό ρόλο. Η οικονομολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ πρωτοστατεί με άλλους πανεπιστημιακούς και πολιτικά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, ανένταχτους στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου µε ευρύτερες κοινωνικές αναφορές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Οπως έχει σημειώσει σε αρθρογραφία της στο Documento, είναι κρίσιμο να υπάρξει µια σύγχρονη προοδευτική ατζέντα που θα εμπνέει, θα δημιουργεί ασφάλεια και ελπίδα για το αύριο και θα συσπειρώνει µια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία πολιτικής παρέμβασης και διεκδίκησης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, είναι υπέρ πρωτοβουλιών µε στόχο την κάθοδο ενός ενωτικού σχήματος στις επόμενες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαύλους επικοινωνίας και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Nα καταδειχθεί η στενά κομματική επιλογή της ΝΔ λέει το Κίνημα Δημοκρατίας

Το Κίνημα Δημοκρατίας, αναφορικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, κινείται στη λογική ότι προέχει να καταδειχθεί η στενά κομματική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα, προερχόμενου από την αβερωφική πτέρυγα της ΝΔ. Οπως έχει επισημάνει η βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη, η επιλογή για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα σηματοδοτεί «τη σκληρότερη μορφή μητσοτακισμού: αυτήν του πλήρους ελέγχου του συνόλου των θεσμών της πολιτείας, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ενότητας της παράταξής του, η οποία κλονίζεται. Το εθνικό, δηλαδή, υποτάσσεται στο κομματικό!». Η τακτική του κόμματος που ίδρυσε ο Στέφανος Κασσελάκης (φωτογραφία) ως προς την εκλογή προέδρου κινείται σε δύο άξονες:

Το Κίνημα Δημοκρατίας δεν θα «κατεβάσει» δικό του υποψήφιο/α.

Εχει κλειδώσει ότι δεν θα στηρίξει καμιά από τις υποψηφιότητες και θα ψηφίσει «παρών» για τον Κ. Τασούλα (ΝΔ), «παρών» για τη Λ. Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και «παρών» για τον Τ. Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ).

Επισημαίνεται ότι στελέχη και βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας που εκτιμούν την επιστημονική και πολιτική της προσφορά της Λ. Κατσέλη εστιάζουν την άρνησή τους να τη στηρίξουν στο ότι αποδεχόμενοι την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας ουσιαστικά δίνουν άφεση αμαρτιών στην αντιδημοκρατική στάση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου κατά τις συνεδριακές διαδικασίες την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης που οδήγησαν τότε στην έξοδο τον Στέφ. Κασσελάκη και άλλα μέλη του κόμματος.

Πάντως, συνεχίζονται οι ζυμώσεις για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Τελεσίγραφο Νετανιάχου για τους ομήρους: Προσωρινή η κατάπαυση πυρός – Πώς θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση της συμφωνίας 

Από το σαβουάρ βιβρ στο «Φωτιά και τσεκούρι» – Την Κυριακή στο Documento

Αιματηρή επίθεση στο Τελ Αβίβ: Η στιγμή που ο 19χρονος ορμά με μαχαίρι σε πελάτες εστιατορίου (Video)

Ιράν: Αποκαλύπτει υπόγεια ναυτική βάση 500 μέτρα κάτω από τη γη με εκατοντάδες σκάφη (Video)

Καταφτάνει νέο κύμα κακοκαιρίας με κρύο – Οι αλλαγές μετά τις 25 Ιανουαρίου

Documento Newsletter