Επικράτηση Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Επικράτηση Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Αναμενόμενο θεωρεί το Μαξίμου και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα της χθεσινής Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος όπου σε σύνολο 136 παρόντων (152 είναι τα μέλη της ΚΕ) 113 μέλη υπερψήφισαν το σχέδιο απόφασης (επί της ουσίας τη συμφωνία της Μάλτας), 11 το καταψήφισαν και υπήρξαν και 12 που ψήφισαν λευκό.

Το κλίμα φάνηκε από το νωρίς το πρωί της Κυριακής όταν στην κατάμεστη αίθουσα του Wyndham Grand Hotel στο Μεταξουργείο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος χειροκροτήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.

Λίγα ήταν τα στελέχη εκείνα που εξέφραζαν στους διαδρόμους διαφορετική άποψη κυρίως στη γραμμή ότι τα μέτρα θα ισχύσουν το 2019, δηλαδή μι εκλογική χρονιά και συνεπώς «πρέπει τώρα να κατέβουμε στον κόσμο να του εξηγήσουμε τι μας ζητάνε και να τον αφήσουμε να αποφασίσει εκείνος».

Τη διαφορετική αυτή άποψη επιχείρησαν να εκφράσουν και θεσμικά με κείμενό τους 13 μέλη της ΚΠΕ. Στο κείμενό του οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόδορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φϊλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος, σημειώνουν πως «Είμαστε στο παρά ένα. Το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά».

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα στελέχη λησμονούν ότι ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά βραχύς και οι εξελίξεις τρέχουν. Αυτό σημαίνει ότι από το καλοκαίρι του 2018 και μετά και αφού επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές και πριν εκκινήσουν τα «δύσκολα» μέτρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες.   

Και συνεχίζουν: «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Επιφυλάξεις για τα αντίμετρα εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Οάνος Σκουρλέτης ο οποίος τα χαρακτήρισε «ασπιρίνες», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτο οι οποίοι τον κάλεσαν να διαβάσει την έκθεση της UNICEF για την φτώχεια στην Ελλάδα, για να καταλάβει την αξία των αντίμετρων.

Πότε θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή

Στο διά ταύτα πάντως τίποτε δεν πρέπει ακόμη να θεωρείται δεδομένο αφού η κυβέρνηση συνδέει ευθέως την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή. Χωρίς το πρώτο δεν θα υπάρξει το δεύτερο, είπε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Γι αυτό και σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στον realm είπε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας θα έρθουν στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου, τονίζοντας με νόημα ότι οι βουλευτές όταν ψηφίσουν, θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος. Στο Μαξίμου μάλιστα σημειώνουν ότι και οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (21 – 23 Απριλίου).

Παράλληλα ο κ. Βούτσης είπε απαντώντας σε ερώτημα αν θα έλθουν σε ένα νομοσχέδιο, όλα μαζί, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω. Και επιτρέψτε μου να σας πω δεν το νομίζω κιόλας. Πλην, όμως σε ένα νομοσχέδιο θα είναι, εξ όσων είπε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός και τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το κοινωνικό πακέτο θα είναι σε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τις επώδυνες περικοπές για 2019 και 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο».

Ωστόσο, θεωρείται πολιτικά δύσκολο για το Μαξίμου να φέρει ξεχωριστά στη βουλή τα μέτρα και τα αντίμετρα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή εργασιακά και ενεργειακά.

Κι αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να εγκρίνει για παράδειγμα τη συμφωνία για τη ΔΕΗ και παράλληλα στους δικούς της βουλευτές, π.χ. της Δυτικής Μακεδονίας να την απορρίψουν – καταψηφίσουν.

Επιπροσθέτως, θα αναγκαστεί να αφαιρέσει από τη συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα το εργασιακό πακέτ το οποίο είναι και το «κερασάκι» για να ψηφιστεί η συμφωνία.

Η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί, αλλά η απαίτηση των δανειστών να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης άμεσα ,είναι γνωστή στο Μαξίμου και δύσκολα θα αμφισβητηθεί.

Documento Newsletter