Την πιο ξεκάθαρη επιβεβαίωση της εκμετάλλευσης των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων προς κομματικό όφελος έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία στη Θάσο, αφού όχι μόνο οικειοποιήθηκε την αυτονόητη και απαραίτητη κρατική παρέμβαση της περιόδου της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ως αποτέλεσμα της γαλάζιας πολιτικής, τους οποίους μάλιστα θα πρέπει… δικαιωματικά να διαχειριστεί μία δική του κυβέρνηση.
«Ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, ποιος θα διαχειριστεί τις κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης τετραετίας. Ψηφίζουμε για το ποιος θα διαχειριστεί τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ την επόμενη τετραετία, σημαντικά συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε πολίτες στην Θάσο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, σε μία ομιλία που αντιμετώπισε κάθε κρατική και ευρωπαϊκή παρέμβαση ως «ιδιοκτησία» του κόμματός του.
«Πάνω από 180 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι για το δικό σας περιφερειακό πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της δικής μας κυβέρνησης και 31 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαπραγματεύτηκε, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπόρεσε να υλοποιήσει και του οποίου είμαστε πρωταγωνιστές σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας ήδη εκταμιεύσει παραπάνω από 11 δισ. ευρώ και περιμένοντας να εκταμιεύσουμε άλλα 20 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια» περιέγραψε αμέσως μετά, ενώ είχε ήδη φροντίσει να επαναλάβει τα περί μοναδικής πρότασης διακυβέρνησης και τις κατηγορίες πως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται μόνο για την αντιπολίτευση.
Με την αλαζονεία να χτυπά εντυπωσιακά ύψη, λίγο πριν είχε μιλήσει και για την κρατική στήριξη της περιόδου της πανδημίας ως απότοκο της γαλάζιας πολιτικής.
«Εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και τα καταστήματα τα οποία δουλεύουν σήμερα και αναπτύσσονται και προσλαμβάνουν παραπάνω κόσμο και είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, είναι ακριβώς σε αυτή τη θέση επειδή εμείς δαπανήσαμε αυτή την τετραετία παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία και απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση» υπογράμμισε πασχίζοντας να «καπελώσει» τα αυτονόητα μέτρα στήριξης που σε κάθε ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- χώρα προσφέρθηκαν από τις κυβερνήσεις στους πολίτες, πολλώ δε μάλλον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ευρωπαϊκό χρήμα.
Στη γραμμή της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Με την είδηση της 19χρονης εγκύου που έχασε τη ζωή της στη Νέα Μάκρη περιμένοντας ασθενοφόρο και της 63χρονης στην Κω που πέθανε σε καρότσα να μονοπωλούν την επικαιρότητα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ΕΚΑΒ και τα προβλήματα που μαστίζουν την Υγεία, με τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη να κινούνται στην γραμμή της πρόκλησης του Αδ. Γεωργιάδη, που νωρίτερα σχολίαζε πως «όλα έχουν μια λογική».
Αντί να απολογηθεί, να αναλάβει τις ευθύνες για την ανεπάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας έπειτα από μία δική του τετραετή διακυβέρνηση, ή έστω να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο γυναικών, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε και από μέρους του να μετατρέψει τα τραγικά γεγονότα σε «ευκαιρία» προώθησης των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
«Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη» ανέφερε ανερυθρίαστα, συμπληρώνοντας πως «θα είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Εμπόριο φόβου με τα εθνικά
Φυσικά, όπως σε όλες του τις επισκέψεις -ειδικά- στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίαρχο ρόλο στην ομιλία του είχε η τρομολαγνεία και η εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.
«Η χώρα χρειάζεται σήμερα να συνεχίσει την αξιόπιστη, σοβαρή, στιβαρή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Κατ’ αρχάς, θέλω να ξέρετε ότι η ταχύτητα με την οποία προμηθευτήκαμε τα 24 Rafale -που άλλαξαν τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας- ήταν πρωτοφανής. Ήταν απόδειξη μιας συγκροτημένης πολιτικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία μπορεί να τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα δεν υποχωρεί ούτε πόντο από την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας παράλληλα τους υπέρογκους εξοπλισμούς της κυβέρνησής του, και μάλιστα -όχι τυχαία- αμέσως μετά την αναφορά του στις ελλείψεις του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.
«Και ότι μόνο μία ισχυρή Ελλάδα με ισχυρή οικονομία και με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τουρκία τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά: την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε μόνο από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας» πρόσθεσε για την ατζέντα των μελλοντικών συζητήσεων με την Τουρκία, με ακόμα μία αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Η πολιτική, λοιπόν, αυτής της κυβέρνησης, η οποία χτίζει συμμαχίες και καθιστά την Ελλάδα καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική αυτής της κυβέρνησης η οποία προστατεύει τα σύνορα και δεν κάνει την Ελλάδα ξανά «ξέφραγο αμπέλι», όπως ήταν για μια τετραετία, η πολιτική μίας κυβέρνησης η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού -πρέπει, όμως, να γίνονται όταν έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο και απειλητικό γείτονα- αυτή η πολιτική, σας το εγγυώμαι, εδώ από τη Μακεδονία, από τη Θάσο, θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτα, χωρίς καμία υποχώρηση» ολοκλήρωσε την αναφορά τους στους «κινδύνους», επιχειρώντας ουσιαστικά ένα ακόμα «προκλητήριο» προς τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους που τον Μάιο ψήφισαν Βελόπουλο ή το κόμμα Νίκη.
Νέα έκκληση για εξασφάλιση αυτοδυναμίας
Επιπροσθέτως, από την ομιλία του δεν απουσίαζε ακόμα μία έκκληση για εκλογικά ποσοστά μεγαλύτερα από τις τελευταίες εκλογές, επισύροντας και πάλι τους «φόβους» και την ανάγκη μίας παντοδύναμης κυβέρνησης.
«Την επόμενη μέρα, αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν θα ήθελε μία κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, για λόγους που νομίζω όλοι σας αντιλαμβάνεστε. Και ο λόγος για τον οποίο ζητώ μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν είναι αυτάρεσκος. Είναι γιατί ακριβώς γνωρίζω ότι μέσα από τις ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τελικά στηρίζονται οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο τον οποίο έχουμε πορευτεί αυτή την τετραετία. Και αυτό τελικά είναι το κρίσιμο ζητούμενο σε αυτή την κάλπη» περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πως στόχος του δεν είναι απλώς η αυτοδυναμία.
«Τα διλήμματα είναι πολύ καθαρά. Οι πολίτες πια νομίζω ότι μας γνωρίζουν όλους. Δεν πρόκειται να πειστούν από οποιαδήποτε απόπειρα οβιδιακής μεταμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να μας πείσουν τώρα, ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα αλλάξουν και θα πετύχουν όλα αυτά τα οποία δεν πέτυχαν τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση» επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποστήριξε για μία ακόμα φορά πως «δεν έχει κυβερνητική πρόταση», μιλώντας και πάλι απαξιωτικά για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους ψηφοφόρους του.
«Τους ξέρουμε, τους μάθαμε. Ο ελληνικός λαός τους απέρριψε. Συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κάλπη. Αλλά δεν συνετρίβη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνετρίβη και μια ολόκληρη πολιτική φιλοσοφία και κουλτούρα: η τοξικότητα, οι ύβρεις, ο «πολακισμός», η χυδαιότητα. Δεν τα θέλουν αυτά άλλο οι Έλληνες, δεν τα θέλουν. Να το καταλάβουν πια, όλοι στην αντιπολίτευση» ανέφερε ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός, περιγράφοντας εαυτόν ως την «μόνη λύση» για το μέλλον της χώρας.