Επικοινωνιακή «παράσταση» και στήριξη από… αχρησιμοποίητα κονδύλια στο ραντεβού Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Περί τα 2,25 δισ. ευρώ με αρκετά εξ αυτών να προέρχονται από αχρησιμοποίητα κονδύλια προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων «βγήκε» από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις κοινές τους δηλώσεις να αποκαλύπτουν πως για να διατεθούν αυτά τα χρήματα δημιουργείται μία task force, με στόχο τον έλεγχο της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων.

Δείτε επίσης: Ομολογία ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους από Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

«Τουλάχιστον η οικονομία μας πηγαίνει καλά, μπορούμε να καλύψουμε πολλές ανάγκες χωρίς να βγούμε από τα δημοσιονομικά πλαίσια, αλλά όπως είπατε πρέπει η ΕΕ να δείξει στηριξη και ευελιξία» δεν… κρατήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την επικεφαλής της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που οι έκτακτες περιστάσεις στριμώχνουν ακόμα περισσότερο τη χώρα, δεδομένης της επαναφοράς στα ασφυκτικά ευρωπαϊκά δημοσιονομικά πλαίσια.

Πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης λάβει τον λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ευρωπαϊκό χρήμα που θα φτάσει τα 2,25 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν πολλοίς είναι χρήματα που δεν δαπανήθηκαν για τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, που σήμερα παρουσιάζονται ως «νέα». Μεταξύ άλλων, πόροι θα έρχουν από τα Ταμεία Συνοχής, με χρήματα που δεν διατέθηκαν την προηγούμενη περίοδο, από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης, από την κοινή αγροτική πολιτική, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα Next Generation.

«Το κύριο μήνυμα μου είναι ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει όσους πόρους είναι δυνατόν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ», προσπαθώντας με τις δηλώσεις της να καλύψει την απογοήτευση που έφερε στο επιτελείο του πρωθυπουργού η «μετρημένη» ευρωπαϊκή αντίδραση.

Άλλωστε, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς εκτιμήσεις για το εύρος της ζημιάς, όμως άπαντες ομονοούν πως το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από του Ιανού, κάτι που σημαίνει πως τα κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών χρημάτων καλύπτουν ένα μόνο μέρος των αναγκών.

«Οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού δεν ισχύουν πια» ψέλλισε από τη μεριά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης που θεσμοθετήθηκε πριν από 20 χρόνια, αναλαμβάνοντας μία ακόμα… προσωπική αποστολή, να καταφέρει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αύξηση των κονδυλίων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Σημειώνεται πως εισαγωγικά στη δική του τοποθέτηση, ο Έλληνες πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη, την καταστροφική φωτιά-ρεκόρ του Έβρου και την κακοκαιρία Daniel, την χειρότερη ευρωπαϊκή καταιγίδα.

«Να μην απελπιζόμαστε, θα επανέλθουμε, η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας. Ήδη, δημιουργήσαμε την Task Force για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και να έρθουν γρηγορότερα οι πόροι στην Ελλάδα» περιέγραψε την ευρωπαϊκή αντίδραση ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως ήδη η Ουρ. φον ντερ Λάιεν είχε θέσει και το ζήτημα του ελέγχου της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πίσω από τις υποσχέσεις και την επικοινωνιακή «παράσταση» πάντως που στήθηκε με πρωταγωνιστές τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Κομισιόν, βρίσκεται ο αστερίσκος της «πολιτικής απόφασης» που θα πρέπει να παρθεί από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Άλλωστε, αυτό προέκυψε ξεκάθαρο και από την συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο της ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό». Ένα ακόμα ερωτηματικό που προκύπτει είναι το πότε θα έρθουν αυτά τα χρήματα στη χώρα, αφού προς το παρόν το μόνο γνωστό είναι πως ένα μέρος θα έρθει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και το υπόλοιπο «μέσα στο 2024».