Επικοινωνιακές αποφάσεις Μητσοτάκη για την πυροπροστασία

Επικοινωνιακές αποφάσεις Μητσοτάκη για την πυροπροστασία

Με νεολογισμούς όπως «ανάδοχοι αποκατάστασης» για τις καμένες περιοχές, κορώνες για «νέο διαχειριστικό μοντέλο» επάνω σε καμένα και μη, και με την ανάκαμψη διά της πλαγίου του αποτυχόντα στις πρόσφατες εκλογές, πρώην υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά, το Μέγαρο Μαξίμου πασχίζει να ανακάμψει επικοινωνιακά, καθώς, αφού δεν κατάφερε για μία ακόμα φορά να αποσοβήσει τον πύρινο όλεθρο, στρέφεται στην «αποκατάσταση».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του επιτελείου του πρωθυπουργού την ώρα που εδάφη ανά την επικράτεια καπνίζουν ακόμα από τις πρόσφατες πυρκαγιές, προετοιμάζοντας την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημόσια σφαίρα έπειτα από την μακρά… απομάκρυνσή του από το κάδρο των ευθυνών για τον πύρινο όλεθρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο -κατά τις ανακοινώσεις- «τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και την Πάρνηθα». Στο διά ταύτα, δύο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός συρθεί στη Βουλή για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, ο σχεδιασμός στοχεύει την αντιστροφή της πραγματικότητας, εμφανίζοντας για μία ακόμα φορά τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «εγγυητή» της αποκατάστασης της καταστροφής που συντελέστηκε από την κυβέρνησή του.

Κρυπτόμενος πίσω από τη σύσκεψη, τους υπουργούς του και την επαναφορά του αποτυχόντα να επανεκλεγεί, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε την «ενεργοποίηση του νέου θεσμού» όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις, των «αναδόχων αποκατάστασης», δίνοντας μια πρόγευση για το πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ακόμα και αυτή την καταστροφή για την προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και απόσειση των κυβερνητικών ευθυνών.

Κατά τις σχετικές πληροφορίες, ο Γ. Αμυράς αναμένεται να αναλάβει ρόλο ως «σύνδεσμος» μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Όπως αναφέρεται, θα «συντονίσει» τις επιτόπιες δράσεις, με προτεραιότητα τα αντιδιαβρωτικά έργα και την αναδάσωση στα καμένα, με την υπογράμμιση πως αυτή θα γίνει «με διαφορετικά δέντρα από αυτά που κάηκαν», χτίζοντας ακόμα ένα αφήγημα περί των αιτιών της καταστροφής. Αντί δηλώσεων του πρωθυπουργού και ανακοινώσεων, προκρίθηκε μία δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

«Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα» ανέφερε ως αντ’ αυτού απέναντι στην πύρινη καταστροφή ο υπουργός Περιβάλλοντος, ρίχνοντας παράλληλα και ευθύνες στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση, ως πρόγευση για την επικοινωνιακή καταιγίδα απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών που θα ακολουθήσει.

«Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες Δευτέρα, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο Θ. Σκυλακάκης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Documento Newsletter