Επικοινωνιακά κυβερνητικά events για τα εξοπλιστικά με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Επικοινωνιακά κυβερνητικά events για τα εξοπλιστικά με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Το documentonews.gr βρέθηκε στους χώρους της στρατιωτικής άσκησης «POSEIDON’S RAGE 22», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας μαζί τις ΗΠΑ, εκεί όπου ξεκάθαρα φάνηκε η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο να «επικοινωνήσει» τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφενός για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό εκλογικό κοινό κι αφετέρου την Ουάσινγκτον που θέλει να «σπρώξει» τη διαδικασία για την πώληση οπλισμού.

Η συγκεκριμένη πολυήμερη στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στα Χανιά. Την Τρίτη στους χώρους της 115 πτέρυγας μάχης «παρέλασαν» ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης. Στο υπόστεγο είχαν στηθεί 3 αεροσκάφη (1 ελληνικό F-16 και 2 αμερικανικά F-35 και F-15) και έλαβαν χώρα πομπώδεις ομιλίες για την ισχυρή διμερή σχέση των δύο κρατών, τις δημοκρατικές αξίες και το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις φαίνεται ότι… ήταν περιττές αφού μεγαλύτερη σημασία είχε η επικοινωνιακή διαχείριση της αγοράς των 20+20 F-35, η ικανοποίηση του ακροδεξιού εκλογικού κοινού και κυρίως η ικανοποίηση του αμερικανικού παράγοντα.

Τα ασαφή μηνύματα μπροστά από τις «εξαιρετικές μηχανές»

Αφότου οι ομιλητές περιέγραψαν τη μεγάλη σημασία της εν λόγω άσκησης, σειρά είχε μια σύντομη περιήγηση στις «εξαιρετικές μηχανές» από Αμερικανό αξιωματικό, όπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας νωρίτερα.

Μάλιστα, μπροστά από το πανάκριβο μαχητικό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «είμαστε σήμερα εδώ στην Κρήτη, στα Χανιά, μαζί με τον Υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, τον Αρχηγό της Αεροπορίας και τον Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Tsunis, για να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών.»

Οι πραγματικοί στόχοι της «POSEIDON’S RAGE 22»

Η κυβέρνηση δίνοντας αυτό το «σαφές μήνυμα», βέβαια, λησμονεί πως η άσκηση «POSEIDON’S RAGE 22» δεν στόχευε στην πρακτικά ανάσχεση κάποιας αναθεωρητικής δύναμης. Η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «ανύπαρκτη» αεροναυτικά στη περιοχή, η Τουρκία συνομιλεί ανοιχτά και παίρνει ανταλλάγματα από τον Μπάιντεν, ενώ το Ιράν που θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελεί «παράδειγμα» (βλ. ασκήσεις Ισραήλ-Ελλάδα) «κείται μακράν».

Ως εκ τούτου, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για την νομιμοποίηση της πώληση των F-35. Παρόλο που για το παραπάνω «υπερόπλο» έχουν επισημανθεί ουκ ολίγες αδυναμίες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν το κόστος ανά «κομμάτι», τον χρόνο παράδοσης (2030), καθώς επίσης τη βιωσιμότητα ενός αεροπορικού στόλου που θα έχει τρία «βασικά» αεροσκάφη (F-16 διαφορετικών τύπων, Rafale και F-35).

Το γεωπολιτικό «ένστικτο» του Μητσοτάκη

Συν τοις άλλοις, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, ανακοινώνεται βιαστικά και με δοξασίες στα ΜΜΕ, δεν βασίζεται στην εκτέλεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ενώ δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην οικονομία, αφού οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής με τους Γάλλους και τους Αμερικανούς δεν προβλέπουν τη παραγωγή ούτε μίας βίδας σε ελληνικό εργοστάσιο!

Αντιθέτως, οι οριστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί λόγω της θεωρητικά «ευνοϊκής» συγκυρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία για τις 3 φρεγάτες Bellhara που θα κοστίσουν συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Συμφωνία η οποία «έκλεισε» οριστικά στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι ανάμεσα σε Μακρόν – Μητσοτάκη.

Δηλαδή, 13 μέρες μετά την υπογραφή της AUKUS. Τότε, οι Αυστραλοί παράτησαν εν μια νυκτί τους Γάλλους, ώστε να πάρουν 8 πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ και το ΗΒ. Ωστόσο, το γόητρο της Γαλλίας το έσωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγόρασε παράλληλα ακόμη 6 Rafale, τα οποία προστέθηκαν στα 18 που είχαν παραγγελθεί προηγουμένως. Το συνολικό κόστος αυτής της επιλογής είναι περίπου 2,6 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια, τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας προκύπτουν από το «γεωπολιτικό ένστικτο» του Κ. Μητσοτάκη, όχι από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς σκοπούς. Μολονότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει κάνει άλματα σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμούς, δείχνοντας πως το μέλλον βρίσκεται σε άλλου είδους πλατφόρμες, όπως τα UAV.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από τα τουρκικά UAV, τα οποία κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με την ώρα πτήσης ενός F-16 που «σηκώνεται» να τα αναχαιτίσει.

Εξοπλισμοί χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις περί αυτού. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρεώνεται δισεκατομμύρια δις και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει παρευρεθεί σε μία συνέντευξη Τύπου! Αντ’ αυτού, διοργανώνονται επικοινωνιακά events, όπου η πολιτική ηγεσία «ρητορεύει» και στη συνέχεια αποχωρεί άρον άρον.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter