Επικό ταξίδι για αρσενική φάλαινα: Διένυσε 13.000 χιλιόμετρα από τη Νότια Αμερική μέχρι την Αφρική

Επικό ταξίδι για αρσενική φάλαινα: Διένυσε 13.000 χιλιόμετρα από τη Νότια Αμερική μέχρι την Αφρική

Μεγάπτερη φάλαινα πραγματοποίησε ταξίδι – ρεκόρ άνω των 13.000 χιλιομέτρων, διανύοντας απόσταση διπλάσια από την τυπική που ακολουθούν οι υπόλοιπες για να ζευγαρώσουν και να τραφούν.

Ερευνητές θεωρούν ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ για μια μεμονωμένη φάλαινα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science κατέγραψε το ταξίδι της αρσενικής φάλαινας, που αρχικά εντοπίστηκε κοντά στις ακτές της Κολομβίας και καταγράφηκε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα κοντά στη Ζανζιβάρη της Αφρικής.

Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στο Happywhale, μια πλατφόρμα η οποία επέτρεψε στους ερευνητές, τους πολίτες και τους παρατηρητές φαλαινών να καταγράφουν θεάσεις και στη συνέχεια να αναγνωρίζουν μεμονωμένες φάλαινες από τα πτερύγιά τους, χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη μορφή αναγνώρισης.

Η ουρά μιας φάλαινας, ή το «αποτύπωμα πτερυγίου», είναι τόσο μοναδικό και αναγνωρίσιμο όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. «Είναι σαν ένα πανό πέντε μέτρων», δηλώνουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι κάθε μία έχει τα δικά της διαφορετικά σχέδια, χρωματισμούς και ουλές.

«Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα» συνδυασμού της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε να «πάρουμε δείγμα από την παρακολούθηση φαλαινών και να τη μετατρέψουμε σε κάτι αξιοσημείωτο», ανέφερε η δρ. Βανέσα Πιρότα.

Υπήρχαν πολλά που δεν ήταν ακόμη γνωστά για τις φάλαινες, δήλωσε η Πιρότα. «Είναι υπέροχο  να ακούω αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες που τεκμηριώνονται στην επιστημονική βιβλιογραφία».

«Έρχονται στα ύδατα της Αυστραλίας γενικά για να αναπαραχθούν ή να γεννήσουν. Και στη συνέχεια επιστρέφουν και μεταναστεύουν προς τα νότια ύδατα για να τραφούν», δήλωσε.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter