Επικίνδυνη απραξία

Τις πανηγυρικές δηλώσεις περί ολοκληρωτικής νίκης επί του ISIS στις οποίες είχε προβεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εξαρχής απορρίψει οι πολιτικοί αναλυτές

Ναι μεν η ισχύς του χαλιφάτου είχε περιοριστεί δραματικά, οι μαχητές και οι οικογένειές τους στην πλειονότητά τους βρίσκονταν έγκλειστοι σε στρατόπεδα κράτησης, αλλά η τζιχαντιστική απειλή δεν είχε εξολοθρευτεί. Τώρα έρχεται η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη) να προειδοποιήσει ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει αρχίσει να στέκεται ξανά στα πόδια της. 

Σχεδιάζει και εκτελεί μαζικές αποδράσεις των φυλακισμένων μελών της εκμεταλλευόμενη –και– το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε από το «άδειασμα» του Τραμπ στους Κούρδους, οι οποίοι είχαν εν πολλοίς αναλάβει την επιτήρηση των κέντρων κράτησης. Συνεχίζει να γεμίζει τα ταμεία της μέσω νόμιμων εταιρειών-βιτρινών στο Ιράκ και μέσω πρακτικών εκβιασμού (πώλησης προστασίας) στη Συρία. Αν και έχει πληγεί σημαντικά, αποτελεί υπαρκτή απειλή για την περιοχή, χωρίς να αποκλείονται –παρότι η δυσκολία περάτωσης είναι υψηλή– οι επιθέσεις στην Ευρώπη από εγχώρια μέλη της.

Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται συνωστισμένοι οι μαχητές με τις οικογένειές τους, τα οποία θεωρούνται εκκολαπτήρια ριζοσπαστικοποίησης, ειδικά των ανηλίκων. «Ο επαναπατρισμός αυτών των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους… αποτελεί βραχυπρόθεσμη πρόκληση αλλά είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μετριασμού της μακροπρόθεσμης απειλής» συμπεραίνει η έκθεση. Αν η Δύση επιθυμεί να μη γίνει μάρτυρας της νεκρανάστασης του ISIS, παρακαλείται όπως δρομολογήσει την επιστροφή των ανθρώπων αυτών. Η έως τώρα απραξία της αποδεικνύεται επικίνδυνη.

Ετικέτες