Ο Ζελένσκι απαιτεί ελευθερία κινήσεων για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα και το Κρεμλίνο απειλεί με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η ένταση που επέστρεψε στη ρωσοουκρανική κρίση μετά την εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ δεν εστιάζεται μόνο στο πολεμικό πεδίο αλλά πλέον έχει μεταφερθεί και στο διπλωματικό πεδίο, όπου παρατηρούνται κινήσεις κλιμάκωσης.
Τα ισχυρά ρωσικά πλήγματα εναντίον κυρίως των υποδομών της πόλης του Κιέβου, αλλά και πέραν αυτής, σύμφωνα με τις αναφορές των Ουκρανών, έμειναν σε σημαντικό βαθμό αναπάντητα, αφού η αεράμυνά τους δεν επαρκούσε. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρωσική προέλαση στα ανατολικά, προκάλεσε νέα «έκρηξη» στην ουκρανική πλευρά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ζελένσκι να ζητήσει ακόμη περισσότερη στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους. Ο Ουκρανός πρόεδρος αύξησε την πίεση προς τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ ώστε να ενισχύσουν άμεσα –ακόμη και να συμβάλουν οι ίδιοι, από γειτονικές προς την Ουκρανία χώρες– τις δυνατότητες αεράμυνας της χώρας του, αλλά και να επιτρέψουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα στη Ρωσία. Η ουκρανική πλευρά εδώ και καιρό όντως πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία, αλλά κυρίως με drones και άλλα μέσα που προφανώς δεν κρίνονται επαρκή.
Μπλόκο από τις ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο συγκλήθηκε μέσα στην εβδομάδα το όργανο συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, από το οποίο το Κίεβο απέσπασε μια γενικόλογη ανακοίνωση ενίσχυσης της στήριξης. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων σχετικά με το εάν θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Ουκρανίας τόσο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς –αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων ή αεροσκαφών F-16– εντός Ρωσίας όσο και για το εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικά τους οπλικά συστήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ μπλοκάρουν αυτήν τη φορά τις αποφάσεις. Υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς τάχθηκαν πάντως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και επισήμως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Τα παραπάνω είναι προφανές ότι θορύβησαν τη Μόσχα, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε σχετικό συναγερμό μετά την εισβολή στο Κουρσκ και τις συνέπειες που επέφερε στις ισορροπίες στο μέτωπο, αλλά και άπαντες ως προς την πυρηνική ασφάλεια, δεδομένου ότι στην περιφέρεια λειτουργεί πυρηνικός σταθμός. Η ρωσική ηγεσία προειδοποίησε την Ουκρανία αλλά και τους συμμάχους της διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αφού πρώτα χαρακτήρισε τις πιέσεις της Ουκρανίας προς τους δυτικούς συμμάχους της «εκβιασμό», στη συνέχεια επανέφερε την πυρηνική απειλή από την πλευρά της Ρωσίας υποστηρίζοντας: «Η Ρωσία αναπροσαρμόζει το πυρηνικό της δόγμα και είναι επικίνδυνο για τις δυτικές πυρηνικές δυνάμεις να παίζουν με τη φωτιά». Οπως συμπλήρωσε: «Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη».
Πρόταση για συμφωνία
Η απαίτηση Ζελένσκι για την άρση των περιορισμών συμπληρώθηκε επικοινωνιακά με μια προσπάθεια να πείσει ότι τα αιτήματά του έχουν στόχο μια συμφωνία ειρήνης, αφού έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και στους υποψήφιους προέδρους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ την πρότασή του για μια συμφωνία. Το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας αλλά και γενικότερα η ουκρανική ηγεσία είχαν υποστηρίξει ότι η εισβολή στο Κουρσκ έγινε για να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη συμφωνία ειρήνης, αφού στην ουσία δεν θέλουν να αποδεχτούν πως ο πόλεμος θα λήξει με το 30% του ουκρανικού εδάφους προσαρτημένο από τη Ρωσία. Στα παραπάνω απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία απορρίπτει κάθε τέτοια προσπάθεια και πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της.