Επικίνδυνα παιχνίδια…

Nέες φαεινές ιδέες πέφτουν τα δύο τελευταία χρόνια στο τραπέζι της FIFA και της UEFA σε μια προσπάθεια ορισμένων χωρών κυρίως από το δεύτερο και τρίτο ποδοσφαιρικό ράφι της Ευρώπης οι οποίες για να αναβαθμίσουν τα πρωταθλήματά τους σκέφτονται τη… συγχώνευση με γειτονικές χώρες.

Το μέλλον δείχνει (και δεν είναι μακριά) ότι πάμε σε πολυεθνικά πρωταθλήματα που θα αντικαταστήσουν τα εθνικά. Ηδη Βέλγιο και Ολλανδία που είχαν συνδιοργανώσει το Euro 2000 συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινού πρωταθλήματος με τη συμμετοχή των μεγάλων κλαμπ των δύο χωρών, προκειμένου να έχουν πρωτάθλημα πολύ πιο ανταγωνιστικό από τα δύο υπάρχοντα. Ολα καλά ως εδώ.

Αλλωστε αν πραγματοποιηθεί, θα ξεκινήσει από τη σεζόν 2025-26.

Ομως ας αφήσουμε τους Βορειοευρωπαίους κι ας έλθουμε στη… γειτονιά μας. Στα Βαλκάνια. Εδώ όπου αν υλοποιηθεί η (διερευνητική προς το παρόν) ιδέα για μια Βαλκανική Λίγκα με τη συμμετοχή ομάδων από όλες τις χώρες, τότε θα μιλάμε για πραγματικό πόλεμο και όχι για ποδόσφαιρο. Φανταστείτε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Αρη, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Παρτίζαν, Ερυθρό Αστέρα, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Χάιντουκ, Στεάουα, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Φενερμπαχτσέ, Γαλατασαράι και ομάδες από Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Αλβανία σε ένα πρωτάθλημα; Μπαρουταποθήκη η οποία αν τιναχτεί, θα κάψει όλα τα Βαλκάνια.

Γιατί πέρα από τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές, γεωγραφικές διαφορές, τις έχθρες και τα μίση που έχουν γεννηθεί και γιγαντώσει, θα έχουμε το εκρηκτικό μείγμα των χούλιγκαν – εθνικιστών – υπερπατριωτών υπό τον μανδύα των οπαδών των συλλόγων και η βία θα διαλύσει τα πάντα και όχι μόνο το ποδόσφαιρο.

Πλέον δεν θα μιλάμε για μπάλα, αλλά για… φεστιβάλ μαχαιρωμάτων, επεισοδίων και εθνικιστικής υστερίας με απρόβλεπτες συνέπειες.