Επίκειται λύση και για το Αλβανικό ζήτημα

Επίκειται λύση και για το Αλβανικό ζήτημα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται -κατά τις πληροφορίες του documento.gr- η λύση για το λεγόμενο Αλβανικό ζήτημα, με την κυβέρνηση να κλείνει ένα ακόμα διπλωματικό μέτωπο με γείτονα χώρα των Βαλκανίων προκειμένου να στρέψει αποκλειστικά το βλέμμα προς την Τουρκία και τα ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις.

Ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις καλά ενημερωμένες πηγές, ενδέχεται να πάρει σάρκα και οστά η διμερής συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά με την Αλβανία, επιλύοντας μία σειρά από ανοιχτές διπλωματικές πληγές, οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες.

Βασικότερο όλων είναι πως αίρονται οι αλυτρωτικές βλέψεις εκατέρωθεν. Οι αλβανικές αναφορές περί «Τσαμουριάς» φαίνεται πως μπαίνουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα βιβλία που διδάσκονται στη γείτονα. Η απάλειψη του αλυτρωτικού όρου συνδέεται και με την χρήση από πλευράς της Ελλάδος του τοπωνυμίου, Βόρειος Ήπειρος.

Επίσης, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας αναγνωρίζονται πλήρως για πρώτη φορά από την αλβανική πλευρά. Έχει δε ήδη λυθεί το ζήτημα με τα νεκροταφεία όσων Ελλήνων πεσόντων σε αλβανικό έδαφος, ενώ με τη συμφωνία αναμένεται να συμπεριληφθεί η διπλωματική πράξη λήξης της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Ελλάδα – Αλβανία, γεγονός που όσο κι αν φαντάζει ανορθόδοξο παραμένει ανοιχτό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.«Κάποιοι τους έβαλαν μέσα στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν επιλύσει αυτό το στοιχειώδες διπλωματικό θέμα» σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό χαρακτηρίζεται διπλωματική νίκη είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας κατά 12 μίλια, κάτι που συνδέεται και με το ζήτημα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, η οποία πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

«Σε κάθε διπλωματική συμφωνία υπάρχουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί και συναινέσεις, αλλιώς θα μιλούσαμε για πόλεμο. Μόνο στην περίπτωση του πολέμου υπάρχει νικητής και ηττημένος», ήταν το καταληκτικό σχόλιο των πηγών.

Ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα τον Νίκο Κοτζιά ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση κύρωσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στην Ολομέλεια.

«Πρόκειται τις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με Αλβανία» προανήγγειλε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ζητούμε από την κυβέρνηση να καταθέσει το κείμενο της συμφωνίας για να συζητηθεί από την εθνική αντιπροσωπεία».

Documento Newsletter