Επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα απαντά στη ΝΔ: Ο κατάλογος της φίμωσης δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι πολύ μακρύς

Επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα απαντά στη ΝΔ: Ο κατάλογος της φίμωσης δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι πολύ μακρύς

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή και πρώην δημοσιογράφου, Δημήτρη Μαρκόπουλου, για τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) σε σχέση με την έκθεση που φέρνει την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, χαρακτηρίζοντάς τους ως ασήμαντη και «αριστερίζουσα» ΜΚΟ και λέγοντας πως: «Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε τόσο κάθε ΜΚΟ που συνήθως έχει αριστερά χαρακτηριστικά και να παρουσιάζουμε εδώ [στην Ελλάδα] ως κάτι τόσο σημαντικό», ο επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια απάντησε στο euractiv σχετικά.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μεθοδολογία είναι πολύ σταθερή. Δεύτερον, η Ελλάδα έπεσε και λόγω της ανόδου άλλων χωρών», είπε ο Πάβολ Σζαλαϊ στο euractiv, «ωστόσο, η νέα κατάταξη της Ελλάδας ως τελευταίας χώρας της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δίκτη Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από τις μεθοδολογικές αλλαγές ή τις αλλαγές σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο Σζαλαϊ δεν δίστασε να αναφερθεί στην εν ψυχρώ εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 σχολιάζοντας την διαφάνεια (ή μάλλον την παντελή έλλειψή της) με την οποία λειτουργούν οι αρμόδιες ερευνητικές αρχές : «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση έρευνα, η έρευνα φαίνεται να έχει μπλοκαριστεί και επιπλέον στερείται στοιχειώδους διαφάνειας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων από τον Σεπτέμβριο του 2021», σχολίασε το Σζαλαϊ στο euractiv.

«Μια τέτοια πρόοδος και διαφάνεια θα εξασφάλιζε στους Έλληνες δημοσιογράφους την καλή θέση των αρχών να τους προστατεύσουν και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τον δράστη», πρόσθεσε.

Απαριθμώντας τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ο Σζαλαϊ σημείωσε πως ο κατάλογος «δυστυχώς πολύ μακρύς: απειλές κατά των δημοσιογράφων από το οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση, αδιαφανής και άδικη κατανομή των δημοσίων κονδυλίων στα μέσα ενημέρωσης, νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που θεωρούνται ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, λεκτικές επιθέσεις και καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs)».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύουν τους δημοσιογράφους τη σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου ως ρίζες του προβλήματος. «Γι’ αυτό και η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν», είπε στο euractiv χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως παρά την σύγκριση σε επίπεδο κρατικο-εταιρικής  διαφθοράς, η Ουγγαρία κατατάσσεται στα μέσα της όγδοης δεκάδας, ενώ η βαθμολογία της Ελλάδας κατρακύλησε σε τριψήφιο αριθμό σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου.

Η 108η θέση, εκείνη δηλαδή που καταλαμβάνει η Ελλάδα αποτελεί τη χειρότερη κατάταξη για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος – μέλος.

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Πέμπτη στη EURACTIV Greece ότι η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2022 θα έχει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση μάλιστα αντέδρασε στην έκθεση ρίχνοντας το φταίξιμο στη ΜΚΟ για την χαμηλή εθνική κατάταξη,  λέγοντας πως η μεθοδολογία της χαρακτηρίζεται από κάποιες ελλείψεις , καθώς αναφέρεται στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Documento Newsletter