Επικεφαλής ΠΟΥ: «Η χειρότερη καταστροφή στη Γη» στην Αιθιοπία

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε την κρίση στο Τιγκράι στην Αιθιοπία ως τη «χειρότερη καταστροφή» στον κόσμο, μια αιχμηρή παρατήρηση που εξόργισε την Αντίς Αμπέμπα και τόνισε αυτό που προειδοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Θανατηφόρο κοκτέιλ

Καθώς η ξηρασία απειλεί την ανατολική Αφρική, η Αιθιοπία αντιμετωπίζει ένα θανατηφόρο μείγμα συγκρούσεων και ακραίων συνθηκών κλίματος που έχει ωθήσει εκατομμύρια πολίτες στην επισιτιστική ανασφάλεια. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια συγκρούσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης —συνεργαζόμενη με την Ερυθραία— και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει απλώς επιτείνει τις επείγουσες ανθρωπιστικές πιέσεις της χώρας.

«Αυτή είναι η χειρότερη καταστροφή στη Γη τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος έχει καταγωγή από το Τιγκράι, ενώ έκανε λόγο για σοβαρά περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι αναφορές για κυβερνητικούς περιορισμούς στις ροές βοήθειας στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, εθνοκάθαρση και σεξουαλική βία έχουν δημιουργήσει  μια ζοφερή εικόνα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, ενώ περισσότερα από 13 εκατομμύρια χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια. Στις αρχές Αυγούστου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προειδοποίησε ότι 750.000 πρόσφυγες μπορούν να μην έχουν «τίποτα να φάνε» χωρίς επαρκείς συνεισφορές χορηγών.

Αυτές οι προκλήσεις έχουν επιδεινωθεί από τη σοβαρότερη ξηρασία της περιοχής εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η οποία έχει δημιουργήσει μια καταστροφική «διπλή έκτακτη ανάγκη», σύμφωνα με τη UNICEF. Σε όλη την περιοχή, αυτό το ακραίο κλίμα έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια ζώα και έχει αυξήσει τον υποσιτισμό .

Ρατσισμός και ορατότητα

Στις παρατηρήσεις του, ο Τέντρος πρότεινε ότι ο ρατσισμός θα μπορούσε να εξηγήσει την έλλειψη παγκόσμιας προσοχής στην κρίση. «Δεν έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες κανέναν αρχηγό κράτους να μιλά για την κατάσταση του Τιγκράι πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο», είπε. «Ίσως ο λόγος να είναι το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων στο Τιγκράι».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν επικρίσεις από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι εμπόδισε την παροχή βοήθειας και είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα. Τα σχόλια είναι «ανήθικα» και «ακατάλληλα για μια τόσο υψηλού προφίλ θέση», δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ.

Στα τέλη Ιουλίου, τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αιθιοπία για να διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων από την έναρξη του πολέμου στα τέλη του 2020. Αναμένεται να υποβάλουν πλήρη έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον επόμενο μήνα.