Νέα διαδικασία στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δρομολογεί ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το επικείμενο deal Μαρινάκη – Forthnet/Nova.
Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε νέα Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την εξαγορά της υπερχρεωμένης Forthnet/Nova από την Alter Ego με «κούρεμα» δανείων που ξεπερνά το 80%. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα νέα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία θα αποφανθούν για την οριστικοποίηση ή μη της συμφωνίας.
Όπως τονίζει στην ερώτησή του, τα δύο πιο σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν είναι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ενός και μόνο επιχειρηματικού ομίλου και η πλεονεκτική θέση στην οποία ο ίδιος θα βρεθεί έναντι άλλων ανταγωνιστών του στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς, ως ιδιοκτήτης μίας εκ των μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας, θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των χρηματοροών όλων των ΠΑΕ του εθνικού πρωταθλήματος.
Επίσης, καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντήσει αν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος 3959/2011 για να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει, είτε γνωμοδοτώντας είτε κανονιστικά, και αν θα εξεταστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ ΑΕ, αποκομίζοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον.
Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:
«Θέμα: Σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού που ανακύπτουν από την ενδεχόμενη εξαγορά της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Την 30/09/2019, συζητήθηκε επίκαιρη επερώτησή μας σχετικά με την εξαγορά της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αναλύθηκαν διεξοδικά τόσο στο κείμενο της επερώτησής μας όσο και στις τοποθετήσεις μας κατά τη συζήτησή της. Εν συντομία, τα δύο πιο σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν είναι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ενός και μόνο επιχειρηματικού ομίλου και η πλεονεκτική θέση στην οποία ο ίδιος θα βρεθεί έναντι άλλων ανταγωνιστών του στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Δυστυχώς, οι απαντήσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους υπουργούς δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές καθώς περιορίστηκαν επί της ουσίας σε μία και μόνη φράση: “Ως κυβέρνηση ουδεμία αρμοδιότητα έχουμε, καθώς της υπόθεσης επιλαμβάνεται η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού”.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές. Συγκεκριμένα, κατά το άρθρο 23 του ν. 3959/2011, η Επιτροπή γνωμοδοτεί για θέματα αρμοδιότητας της μετά από αίτημα του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης. Το άρθρο 11 δε του ίδιου νόμου παρέχει στον υπουργό τη δυνατότητα να καλέσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει κανονιστικά σε συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας, όταν αυτός πλήττεται τόσο σφοδρά ώστε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την προστασία του. Είναι συνεπώς προφανές από τα ανωτέρω, ότι υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου δύναται ο αρμόδιος υπουργός να καλέσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει κατά πόσο μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό τόσο στην αγορά των ΜΜΕ όσο και σε αυτήν των ποδοσφαιρικών αγώνων. Όλα τα ανωτέρω φυσικά, τελούν υπό την προϋπόθεση ότι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και η δυνατότητα ελέγχου των χρηματοροών όλων των ΠΑΕ του εθνικού πρωταθλήματος από τον ιδιοκτήτη μίας των μεγαλυτέρων ΠΑΕ της χώρας ανησυχούν και προβληματίζουν τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης.
Κατά τη συζήτηση της ως άνω επερώτησής μας, καταθέσαμε πρόταση για επιθετική εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ. Η λύση αυτή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς η ΕΡΤ είναι κατά τεκμήριο ουδέτερη, έχει αποθεματικό το οποίο επαρκεί πλήρως προκειμένου να καλύψει το ποσό που συζητείται ανάμεσα στην Alter Ego και τις τράπεζες και θα μπορέσει έτσι να εξασφαλίσει και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους τηλεθεατές με την εγγύηση και διαφάνεια της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ θα διασωθούν και οι θέσεις εργασίας της εταιρείας.
Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών, ή κάποιων έστω εξ αυτών, και της Alter Ego να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Παρά λοιπόν, τις εκ του νόμου απορρέουσες αρμοδιότητές του και την ως άνω πρότασή μας, ο υπουργός μέχρι στιγμής ουδέν έπραξε.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Προτίθεται να κάνει χρήση των ως άνω διατάξεων προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν, πριν τη διαφαινόμενη, οριστική συμφωνία;
2. Εξέτασε την πρότασή μας για εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ ΑΕ έτσι ώστε να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον;»