Επίκαιρη ερώτηση Θεοδωράκη σε Τσίπρα για την διαφθορά

Επίκαιρη ερώτηση Θεοδωράκη σε Τσίπρα για την διαφθορά

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, φέρνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στην «ώρα του πρωθυπουργού» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Με επίκαιρη ερώτηση ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή πώς εξηγεί την ποσοτική αλλά και ποιοτική υποχώρηση της χώρας μας στην παγκόσμια λίστα διαφάνειας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 στην Ελλάδα, παρά τα “μεγάλα λόγια” και τις “βαριές εξαγγελίες” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι απογοητευτικά. “Ξύνουμε τον πάτο” της Ευρώπης στους δείκτες που καταγράφουν τη διαφθορά στη λειτουργία του κράτους. Μαζί με τη γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 14 και 20 δισ. ευρώ ετησίως», αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης και υπογραμμίζει πως στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών.

«Η διαφθορά, σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και κυρίως φθείρει τις αξίες της κοινωνίας, αφού παρέχει πρόσβαση μόνο σε όσους είναι έτοιμοι να ανεχθούν και να εφαρμόσουν τις πρακτικές της διαφθοράς για να πετύχουν το σκοπό τους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς!», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού και θέτει τα ζητήματα «καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, την τερατώδη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και βέβαια το ανίκητο κομματικό κράτος και τη μεγάλη αδιαφάνεια στις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» που, όπως τονίζει, αποτελούν τη «Λερναία Ύδρα» της διαφθοράς. Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι περισσότερες από 400 καταδίκες μετρά το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και ότι οι καθυστερήσεις αγγίζουν πλέον τα όρια της αρνησιδικίας με χαρακτηριστική την περίπτωση που η χώρα μας καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγεί την απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης παρά τις 95 δομές. Επίσης τον καλεί να απαντήσει γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να μη γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια.

Documento Newsletter