Επιδότηση-ασπιρίνη για τις αυξήσεις στο ρεύμα – Κάθε μήνα και υψηλότερο το κόστος της ενέργειας

Επιδότηση-ασπιρίνη για  τις αυξήσεις στο ρεύμα – Κάθε μήνα και υψηλότερο το κόστος της ενέργειας

Στα 14-15 λεπτά θα πληρώσουν το ρεύμα τον Δεκέμβριο οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, χωρίς αύξηση τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τις μεγάλες εκπτώσεις και τις κρατικές επιδοτήσεις, με τις οποίες ΔΕΗ και κυβέρνηση επιχείρησαν να διαχειριστούν την κερδοσκοπική αύξηση της ελληνικής χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας κατά 53% σε έναν μήνα, από τα 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο σε 136,3 ευρώ τον Νοέμβριο. Σημαντικές αυξήσεις όμως προκύπτουν για τα υπόλοιπα δύο στα δέκα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις αφορούν προφανώς τα πράσινα τιμολόγια –όπου έμεινε η πλειονότητα των νοικοκυριών ακολουθώντας τις συστάσεις Σκυλακάκη– και οι χρεώσεις τον μήνα Δεκέμβριο κινούνται εκ νέου ανοδικά ξεκινώντας από τα 15,5 λεπτά η κιλοβατώρα (με 10,7% άνοδο για τη ΔΕΗ, που παραμένει η φτηνότερη εταιρεία) και φτάνοντας έως τα 25,8 λεπτά (με άνοδο 102,9% για τη Eunice, που από φτηνή τον περασμένο μήνα μετατράπηκε στην ακριβότερη). Για τις μικρές επιχειρήσεις τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού τα επαγγελματικά τιμολόγια για τον Δεκέμβριο ξεκινούν από τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα (ΔΕΗ) και φτάνουν έως τα 32 λεπτά (Zενίθ). 

Μεγάλες αποκλίσεις

Οι αυξήσεις που ανακοίνωσαν εντέλει οι περισσότερες εταιρείες ήταν πάνω από 20%, με τη μέση χρέωση ανά κιλοβατώρα να διαμορφώνεται στα 17,5 λεπτά έναντι 14 λεπτών του Νοεμβρίου. Βεβαίως, επειδή ΔΕΗ και Protergia, οι δύο φτηνότερες εταιρείες στο πράσινο τιμολόγιο, έχουν συγκεντρώσει το 80% των νοικοκυριών και προχώρησαν σε πιο συγκρατημένες αυξήσεις, της τάξης του 10,7% και 6,6% αντίστοιχα- για το 80% των νοικοκυριών, οι αυξήσεις είναι μικρότερες. Ωστόσο, για το υπόλοιπο 20% είναι πολύ μεγαλύτερες. 

Νέο στοιχείο της ελληνικής ενεργειακής ζούγκλας τον μήνα Δεκέμβριο είναι και οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις πιο χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι «μεγάλοι» της αγοράς, ουσιαστικά δηλαδή όσοι έχουν πίσω τους παραγωγή και επωφελούνται αποκομίζοντας υψηλά κέρδη από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής (π.χ. η ΔΕΗ και η Protergia) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παραγωγή. Τον Δεκέμβριο έγινε ορατό ότι αρκετοί «μικροί» ακολουθούν ασθμαίνοντας, ιδίως μάλιστα εταιρείες σαν την Ελίν και την Eunice, που πρόσφεραν τον Νοέμβριο τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς (11,7 λεπτά και 12,6 λεπτά η κιλοβατώρα) αλλά με το άλμα της χονδρεμπορικής τιμής που πραγματοποιήθηκε εντός Νοεμβρίου βρέθηκαν προ απροόπτου, ανακάλυψαν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και προχώρησαν σε τεράστιες αυξήσεις τιμών, της τάξης του 62,9% και 102,9% αντίστοιχα, υψηλότερες ακόμη κι από την αύξηση της χονδρεμπορικής, στα 18,9 λεπτά και στα 25,8 λεπτά η κιλοβατώρα αντίστοιχα. 

Ολα αυτά αποτελούν κινούμενο έδαφος για όσους καταναλωτές μπορεί να δελεάστηκαν από τις χαμηλές τιμές που πρόσφεραν τον Νοέμβριο αυτές οι εταιρείες και να μετέφεραν εκεί τους λογαριασμούς τους κι έπειτα από λίγες μέρες να ανακάλυψαν ότι έγιναν πανάκριβες. Ακόμη κι αν κάνουν αίτηση αλλαγής παρόχου, θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 10-15 μέρες για να πάνε σε άλλη εταιρεία, οπότε θα πληρώσουν το ρεύμα χρυσό τον μισό Δεκέμβριο. 

Τα ποσά επιδότησης

Πάνω σε αυτές τις τιμές η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή επιδοτήσεις της τάξης του 1,5 λεπτού η κιλοβατώρα με κόστος 30 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενες αυτήν τη φορά όχι από κάποιο φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, που το καλοκαίρι οι παραγωγοί είχαν μετακυλίσει στους καταναλωτές, αλλά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενδεχομένως και από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σκοπός της επιδότησης είναι να πέσει η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, όπως γινόταν και επί ενεργειακής κρίσης, επίπεδο που η κυβέρνηση θεωρεί ανεκτό, χωρίς να καταλαβαίνει ότι κανείς μισθωτός των 750-800 ευρώ δεν νιώθει ικανοποιημένος επειδή πληρώνει 15 λεπτά την κιλοβατώρα. 

Επιδοτήσεις, τουλάχιστον γι’ αυτήν τη φορά, υποσχέθηκε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πληρώσει τη μίνι κρίση του καλοκαιριού, με μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Παραμένει όμως αμφίβολο το τι είδους επιδοτήσεις θα πάρουν οι επιχειρήσεις, πότε θα τις πληρωθούν και πόση ανακούφιση θα τους προσφέρουν, αφού κατά τον υπουργό Ενέργειας θα δοθούν με διαδικασίες δύσκολες (π.χ. θα δημιουργηθεί πρώτα πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ό,τι ενισχύσεις έχουν λάβει) για να μην παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων.

Καμία μέριμνα για τη βιομηχανία

Για άλλη μία φορά δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός ενίσχυσης για τη βιομηχανία. Για τον λόγο αυτό, αντιδρώντας στα μυθεύματα Σκυλακάκη, που την περασμένη εβδομάδα απέδωσε εκ νέου τις υψηλές τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και πηγών των παραγωγών ενέργειας που ζήτησαν να πέσουν επιτέλους οι τόνοι σε σχέση με τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων έγραψε ότι οι εκπτώσεις και οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά «δεν λύνουν το πρόβλημα των υψηλών τιμών για τις επιχειρήσεις και για τις βιομηχανίες, για τις οποίες οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα, πολύ ψηλά ως προς τα 9 λεπτά η κιλοβατώρα της Βουλγαρίας και τα 12 λεπτά η κιλοβατώρα της Γερμανίας. Ευτυχώς τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν για να θυμίζουν ότι υπάρχει και πραγματική οικονομία που πασχίζει να επιβιώσει σε μια αγορά με χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου γεμάτη στρεβλώσεις».

Διαβάστε επίσης: 

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει προληπτικά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Συρία: Εντόπισαν τεράστιες ποσότητες του ναρκωτικού «captagon» στα ερείπια του καθεστώτος Άσαντ

Le Figaro: «Οι Δυτικοί φοβούνται την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού»

 

Documento Newsletter