Επίδομα θέρμανσης 2024: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Ποια είναι τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης 2024: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Ποια είναι τα κριτήρια

Σε λίγες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα φτάνει έως τα 1.000 ευρώ και θα επεκτείνεται και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.  Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης φέτος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσο πιο οικολογικό είναι το καύσιμο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. Για παράδειγμα, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί, καθώς η χρήση του επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον, ενώ για όσους επιλέγουν ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 25%.

Προθεσμία

Η υποβολή των αιτήσεων γίνονται στην πλατφόρμα myΘέρμανση.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

  • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
  • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
  • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
  • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
  • e-mail επικοινωνίας
  • Τηλέφωνο Οικίας
  • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πότε θα γίνει η Πληρωμή

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί με μια διαφοροποιημένη δομή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς το 60% του συνολικού ποσού θα δοθεί ως προκαταβολή στους δικαιούχους, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί στο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και δικαιούται 500 ευρώ, φέτος θα λάβει προκαταβολή 300 ευρώ, δηλαδή το 60% του συνολικού ποσού, στην αρχή του χειμώνα. Στο τέλος της περιόδου θέρμανσης, με βάση τις καιρικές συνθήκες, θα λάβει το υπόλοιπο 40%, ήτοι 200 ευρώ, εφόσον ο χειμώνας ήταν κανονικός. Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο, το τελικό ποσό μπορεί να αυξηθεί.

Για ένα νοικοκυριό στην Κρήτη, όπου οι χειμώνες είναι ηπιότεροι, και το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, θα δοθεί το βασικό επίδομα χωρίς μεγάλες προσαυξήσεις λόγω του κλίματος. Ωστόσο, το μπόνους 25%-30% για το ρεύμα θα προσφέρει μια επιπλέον οικονομική στήριξη. Αν το ποσό ήταν 300 ευρώ πέρυσι, φέτος μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ, υποδεικνύοντας ότι η χρήση καθαρού καυσίμου προσφέρει σημαντικά οφέλη, ακόμη και σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα.

 

Δικαιούχοι

 

Τα ποσά κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιοχή διαμονής. Νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές με πιο σκληρούς χειμώνες, όπως στη Δυτική Μακεδονία, θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αν πέρυσι λάμβαναν 800 ευρώ, φέτος το ποσό μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την προσαύξηση 25% για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη του επιδόματος οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν:

  • ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ / άγαμοι,
  • έως 24.000 ευρώ / έγγαμοι

Ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά:

  • τα 200.000 ευρώ / άγαμοι
  • τα 300.000 ευρώ / έγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Διαβάστε επίσης 

Γάζα: Χωρίς τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα – Τουλάχιστον 33 νεκροί στην Τζαμπάλια (Videos)

Αυτή την Κυριακή στο Documento: Μπίζνες με κτίρια και ιδιώτες από τον τσάρο της ΑΑΔΕ

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα, συνέχιση πολέμου στην Ουκρανία – Τι συμφώνησαν Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Στάρμερ

Όλο και πιο θανατηφόρες οι πλημμύρες στην Ελλάδα – Είχαμε 70 τα τελευταία 45 χρόνια

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter