«Επιδημία» αυτοκτονιών σε αστυνομικά τμήματα

«Επιδημία» αυτοκτονιών σε αστυνομικά τμήματα

Αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά αυτοκτονιών κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα καθώς από τον περασμένο Απρίλιο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις νεκροί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, που επιβεβαιώνονται και από επίσημα χείλη, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα ένας Αλβανός κρατούμενος έχασε τη ζωή του όταν απαγχονίστηκε με τη χρήση υφάσματος και σχοινιού εντός του χώρου κράτησης. Την ίδια βραδιά στο ίδιο ΑΤ μια γυναίκα φέρεται να προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας, από την οποία τελικά σώθηκε.

Τα δύο αυτά άγνωστα μέχρι τώρα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε άλλες τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτοκτονιών σε άλλα αστυνομικά τμήματα της χώρας κατά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και την πρόσβαση που έχουν οι κρατούμενοι σε αντικείμενα και ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προβούν στο απονενοημένο διάβημα, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την ψυχική τους ισορροπία.

Το Documento φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση της φερόμενης αυτοκτονίας του 30χρονου Σαϊμίρ Μάμο τη νύχτα της 11ης Αυγούστου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Ο Μάμο συνελήφθη αφού είχε επιχειρήσει να ληστέψει ένα κατάστημα σπάζοντας το τζάμι, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι είχε στην κατοχή του σακουλάκια με κοκαΐνη αλλά και ένα μαχαίρι.

Με ύφασμα από τα ρούχα του

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ο άντρας κρατήθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης και όχι στα κρατητήρια του τμήματος. Γύρω στη 1.40 τα ξημερώματα ο Μάμο βρέθηκε απαγχονισμένος, έχοντας κρεμαστεί από τον μεντεσέ της πόρτας του κελιού του με ύφασμα που είχε κόψει από τα ρούχα του αλλά και με ένα σχοινί, πιθανόν

από το σορτς που φορούσε. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο μεντεσές από τον οποίο κρεμάστηκε ήταν χαμηλότερος σε ύψος από τον ίδιο, γύρω στο ενάμισι μέτρο σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από φωτογραφίες που έχουν περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας.

Οι καταθέσεις των αστυνομικών για την περίπτωση του Μάμο όμως αποκαλύπτουν μία ακόμη περίπτωση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, την ίδια βραδιά που αυτοκτόνησε ο Σαϊμίρ Μάμο, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μια κρατούμενη είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει καταναλώνοντας χάπια, ωστόσο αυτό έγινε αντιληπτό και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο για πλύση στομάχου.

Ο χαρακτηρισμός «επιδημία» αυτοκτονιών ίσως ακούγεται υπερβολικός, όμως η ίδια η πραγματικότητα αποτυπώνει ακόμη πιο γλαφυρά την κατάσταση. Ηταν 8 Απριλίου 2023 όταν μέσα στα κρατητήρια του ΑΤ Σιδηροκάστρου Σερρών βρέθηκε απαγχονισμένος ένας 41χρονος. Είχε παραδοθεί λίγη ώρα νωρίτερα αυτοβούλως και απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας ως αυτοσχέδιο βρόχο ένα κομμάτι ύφασμα που είχε κόψει από τα ρούχα του.

Στις 24 Αυγούστου μια 40χρονη αυτοκτόνησε στις 4 το απόγευμα πέφτοντας από τον πρώτο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος Ηλιούπολης. Νωρίτερα είχε προσαχθεί ως ύποπτη κλοπής, όμως όταν διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε κάποια ψυχική νόσο και ότι δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα κλήθηκαν ο σύζυγος και οι γονείς της. Οσο αυτοί περίμεναν ασθενοφόρο να την παραλάβει με σκοπό να τη μεταφέρει σε ψυχιατρική κλινική εκείνη προσποιήθηκε ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα, ανέβηκε χωρίς συνοδεία στον πρώτο όροφο, στον χώρο των επισκεπτών, και πήδηξε από το παράθυρο.

Η τελευταία υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μόλις εβδομάδες και αφορά μια 27χρονη η οποία απαγχονίστηκε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας χρησιμοποιώντας τη ζακέτα που φορούσε.

«Το δικαίωμα στη ζωή»

Η ευθύνη των αρχών για τη ζωή των κρατουμένων είναι δεδομένη και κατοχυρώνεται νομικά σε όλο τον κόσμο. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που κατά πάγια πρακτική αφαιρούνται από τους κρατούμενους κορδόνια, ζώνες και άλλα αντικείμενα του ρουχισμού τους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να στραφούν εναντίον του εαυτού τους σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή όπως είναι οι πρώτες ώρες της στέρησης της ελευθερίας τους.

Μάλιστα, το 2020 η Ελβετία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την αυτοκτονία ενός κρατουμένου σε κελί αστυνομικού τμήματος, με το δικαστήριο να κρίνει ότι παραβιάστηκε η ουσιαστική πτυχή του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για το δικαίωμα στη ζωή. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στη μητέρα του κρατούμενου συνολικό ποσό άνω των 78.000 ευρώ.

Ενας νεκρός, πολλά ερωτήματα

Η υπόθεση της αυτοκτονίας του Σαϊμίρ Μάμο προκαλεί πολλά ερωτήματα τα οποία κατά την επικοινωνία του Documento με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν απαντήθηκαν λόγω της εν εξελίξει έρευνας.

01 Υπήρχαν κάμερες στον χώρο κράτησης του Σαϊμίρ Μάμο όπως προβλέπεται για τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;

02 Εγινε αυτοψία του χώρου κράτησης από τον αρμόδιο ιατροδικαστή;

03 Γιατί αφέθηκε χωρίς επίβλεψη ο κρατούμενος ενώ οι αρχές γνώριζαν εκ των προτέρων από την αδερφή του ότι έκανε χρήση ναρκωτικών και ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία δεν λάμβανε αγωγή;

Documento Newsletter