Επί ξυρού ακμής η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε διαρκή εγρήγορση οι «87» – Τι σκέφτονται Φάμελλος και Πολάκης

Επί ξυρού ακμής η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε διαρκή εγρήγορση οι «87» – Τι σκέφτονται Φάμελλος και Πολάκης

Αυτά που λέγονταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, σε πηγαδάκια και σε ιδιωτικές συνεδριάσεις, πλέον εκφράζονται ξεκάθαρα στον δημόσιο λόγο από αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις απανωτές προκλήσεις Κασσελάκη να τον αμφισβητήσουν όσοι επιθυμούν επίσημα και θεσμικά στα Όργανα, στελέχη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» -και όχι μόνο- θέτουν ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να απευθυνθεί στους ανθρώπους που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κάλπης. Προφανώς με εσωκομματικές εκλογές… Πρέπει ο ίδιος να πάρει την ευθύνη και αυτό να λειτουργήσει λυτρωτικά» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr πολλά στελέχη χθες συμφώνησαν και επικρότησαν τη δήλωση της αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς μια τέτοια κίνηση από μεριάς Κασσελάκη θα απέτρεπε εντάσεις και συγκρούσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (7-8 Σεπτέμβρη), αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας που θα προηγηθεί.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως «ακατάλληλο για τη θέση», κατηγορώντας τον ότι «αντί να ενώνει, διχάζει».

«Θυμηθείτε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποίησε μέσω βίντεο στελέχη του κόμματος […] Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Εδώ χρειάζεται να επανέλθει η σοβαρότητα και αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πράγματι πάρα πολύ δυσάρεστο» είπε, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση για αλλαγή ηγεσίας.

«Η εκτόνωση της κρίσης με προσφυγή στη λαϊκή βούληση μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας. Από εκεί και πέρα, λύσεις υπάρχουν» τόνισε ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, όπου μέσω του documentonews.gr έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία.

Διαβάστε σχετικά: Φαραντούρης στο Documento για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος»

Τι θα κάνουν οι «87»

Το άτυπο συντονιστικό της ομάδας των «87» βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία. Χθες το βράδυ έγινε μια γρήγορη διαδικτυακή συζήτηση, ενώ σε πλήρη σύνθεση αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Με δεδομένη την πρόθεση Αρβανίτη να μην είναι υποψήφιος παρότι έχει αρκετούς υποστηρικτές, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ασκηθεί πίεση στον Σωκράτη Φάμελλο, ώστε αυτός να είναι το πρόσωπο που θα στηριχθεί από τους «87» σε μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία.

«Δεν μπορώ να βλέπω πλέον αυτή την κατηφόρα και μάλιστα δεν μπορώ να την βλέπω όταν υπάρχουν τόσα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία» είπε χθες ο πρώην -πλέον- πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «υπάρχει σαφέστατα θέμα της πολιτικής της ηγεσίας του κόμματος», ενώ παραδέχτηκε πως σέβεται την πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να διεκδικήσει την προεδρία, παρά τις πολλές προτροπές που δέχεται.

Ακόμα και σήμερα, οι «87» δεν έχουν καταλήξει σε μια ενιαία στάση, κάτι που ίσως επιτευχθεί τα επόμενα 24ωρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποια στελέχη, μιλώντας στο documentonews.gr, δηλώνουν 100% βέβαια πως θα γίνει πρόταση μομφής, κάποιοι άλλοι κρατάνε τις επιφυλάξεις τους, ενώ άλλοι δηλώνουν έτοιμοι προς αποχώρηση…

Ο Παύλος Πολάκης

Μιλώντας σε κοντινούς του ανθρώπους, ο Παύλος Πολάκης δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να αμφισβητήσει ανοιχτά και θεσμικά τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ίδιος διαψεύδει τις φήμες πως τελικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τα βρει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καιρός γαρ εγγύς…

Διαβάστε επίσης: Πολάκης: «Η Λινού κρύβει έγγραφα για να παραπλανήσει τον κόσμο – Εισπράττει παράνομα 1 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο»

Οι …απέναντι

Φαίνεται πάντως, πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις. Άλλωστε, έχει προκαλέσει όποιον τον αμφισβητεί να το κάνει θεσμικά (να προσπαθήσει δηλαδή να βρει το 50%+1 της Κεντρικής Επιτροπής), ενώ έχει δηλώσει πως δεν θα ήθελε να «ταλαιπωρήσει το κόμμα» με νέες εκλογές.

«Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί ξανά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και να προσέλθει στις κάλπες. Έντεκα μήνες πριν εκλέξαμε έναν καινούριο πρόεδρο, έξι μήνες πριν όταν αμφισβητήθηκε ξανά αυτός ο πρόεδρος, επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου» είπε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς και συμπλήρωσε:

«Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν κάποιος έχει κάποιον Μεσσία στο συρτάρι ή αν κάποιος θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 35%, ας το καταθέσει. Ας κάνουν πρόταση μομφής, ας αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο που είναι εξοργισμένος με την εικόνα που δείχνει το κόμμα και ας καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, όπως προβλέπεται. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Κατά της πρότασης Γεροβασίλη τάχθηκε η νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Νίνα Κασιμάτη: «Άκουσα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση, μου θύμισε και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από το Συνέδριο. Η άποψη δοκιμάστηκε στο Συνέδριο και αποδοκιμάστηκε. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο κάθε 6 μήνες να ζητούν όσοι διαφωνούν με τον Κασσελάκη την προσφυγή στις κάλπες […] Έχουμε μία δουλειά μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση, την αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε και τάχθηκε υπέρ της επανένταξης του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επικρατούν άκρως αντίθετες απόψεις, κάτι που θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την ενότητα. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όλα τα σενάρια -στην κυριολεξία- να είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Δούρου για συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Κατώτερος των περιστάσεων ο υπουργός – Χωρίς στρατηγική η ΝΔ»

Φάμελλος: «Δεν μπορώ να βλέπω πλέον αυτή την κατηφόρα – Σέβομαι την πρόταση Γεροβασίλη για εκλογές»

Κρεσέντο χυδαιότητας Πορτοσάλτε: Για ντιβάνι είστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι του απάντησε ο Γιαννούλης (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter