Επί ποδός πολέμου οι – υπό απόλυση – εργαζόμενοι του Χίλτον

Συγκέντρωση εργαζομένων στο ξενοδοχείο Hilton έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Κώστας Παστός, από το επιχειρησιακό σωματείο του Χίλτον, μιλά στο Documento

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Χίλτον, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης μετά την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας από την Ιονική Ξενοδοχειακή του Ομίλου ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χίλτον σχεδιάζει να κλείσει το ξενοδοχείο για να του αλλάξει χαρακτήρα, για το λόγο αυτό την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους τη διακοπή της λειτουργίας του για τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα που κατά τις εκτιμήσεις της θα χρειαστεί ως την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστους τους 350 ανθρώπους που εργάζονται στο Χίλτον εδώ και 10 και 15 χρόνια.

«Καλλωπισμένες» απολύσεις

Για να «καλλωπίσει» ωστόσο τις απολύσεις του συνόλου του προσωπικού του Χίλτον στις οποίες επί της ουσίας προχωρά, η εργοδότρια εταιρεία τις επένδυσε με το μανδύα δύο προγραμμάτων «εθελουσίας», που το ένα προβλέπει την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 120% για όσους δεχτούν να  απολυθούν εδώ και τώρα, και το ένα προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα κρατήσουν τη δουλειά τους για έναν ακόμη χρόνο, ως το τέλος του 2022, με το 40% του μισθού τους και απολυθούν μετά, λαμβάνοντας την αποζημίωσή τους.

Κώστας Παστός: «Το Χίλτον έχει επιχειρησιακό σωματείο και η εργοδοσία, νομικά και ηθικά οφείλει να διαπραγματευτεί μαζί του» 

«Το Χίλτον έχει επιχειρησιακό σωματείο, επομένως η εργοδοσία ήταν όχι μόνον ηθικά αλλά και νομικά υποχρεωμένη να κάνει συνάντηση με το σωματείο πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για την τύχη τους εργαζομένων», τονίζει μιλώντας στο Documento, το μέλος του επιχειρησιακού σωματείου Κώστας Παστός. «Αντί ωστόσο να κάνει αυτό που προβλέπεται από το νόμο, επιχειρεί να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους με συναίνεση, με μια πρόταση που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν πίσω τις δουλειές τους ούτε όταν ξανανοίξει το ξενοδοχείο». Δηλαδή μετά από 15 χρόνια εργασίας, δεν σας δίνει καν καμιά διασφάλιση ότι θα σας ξαναπάρει όταν ξανανοίξει το ξενοδοχείο, τον ρωτάμε. «Αυτό  δεν τον γνωρίζουμε, μπορεί να μας ξαναπάρει, μπορεί και όχι, ή να μας πει ελάτε, αλλά με 600 ευρώ, όχι με 800 ευρώ όπως ήσασταν», απαντά ο Κώστας Παστός.

Κινητοποιήσεις

Για το λόγο αυτό οι  εργαζόμενοι του Χίλτον άρχισαν κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας,  ενώ την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν την πρώτη τους δυναμική κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να δεχτεί η εργοδότρια εταιρεία για πρώτη φορά να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί με το επιχειρησιακό σωματείο. Σήμερα οι εργαζόμενοι του Χίλτον έχουν γενική συνέλευση ώστε να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους τους για το τι διαμφείθηκε στη συνάντηση με την εργοδοσία και να πάρουν  αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους, ενώ για αύριο το μεσημέρι στις 1 προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Τον αγώνα των εργαζομένων του Χίλτον στηρίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία πολλών μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας, μεταξύ των άλλων, της Μεγάλης Βρετανίας και King George, του Novotel, του Κάραβελ κλπ, όπως επίσης και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.