Έντονες αντιδράσεις από αρχαιολόγους, οικολόγους και ακτιβιστές έχει προκαλέσει η προσπάθεια τοπικών… επενδυτών να εκμεταλλευτούν τουριστικά δύο παραλίες στην περιοχή της αρχαίας Φασηλίδας, την Αττάλεια της Τουρκίας.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχει δώσει το πράσινο φως για την εγκατάσταση, στις παραλίες Αλακασού και Μποστανλικ -οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αρχαίου λιμανιού της Φασηλίδας που είναι υποψήφια για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και παράλληλα προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες- σετ ομπρελοκαθισμάτων, τουαλετών, καφετεριών και αποδυτηρίων. Συνολικά η αξία των επενδύσεων που έχουν λάβει το πράσινο φως ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκ. ευρώ και η έγκριση ήρθε αφότου οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου είχαν εκτιμήσει τον Ιανουάριο πως οι δύο παραλίες, δεν είχαν καμία ουσιαστική πολιτιστική αξία, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν αρχαίες κατασκευές που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ., ελληνικές και ρωμαϊκές.
Ενάντια στην απόφαση του υπουργείο και στην τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων αρχαιολόγοι και ακτιβιστές, οι οποίοι όμως εκτιμούν ότι σε περίπτωση που χάσουν την δίκη, το δεδικασμένο θα λύσει τα χέρια του υπουργείου και των αετονύχηδων που λυμαίνονται κι άλλες περιοχές πολιτισμικής και περιβαλλοντικής αξίας στην χώρα.
Τα δεδομένα και οι ακτιβιστές
Ο κλάδος της Ένωσης Αρχαιολόγων της Τουρκίας στην Αττάλεια, σε σχετική μελέτη για τις περιοχές ενδιαφέροντος αναφέρει πως και οι δύο «είναι πιθανό να εισφέρουν σημαντικές αρχαιολογικές πληροφορίες». Στην παραλία Μποστανλικ, έρευνες επιφανείας έχουν αποκαλύψει θραύσματα από αμφορείς και στήλες, αλλά και κτίσματα από την αρχαιότητα, ενώ ένας αρχαίος δρόμος στην Αλακασού φέρει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τις στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της καμπάνιας Phaselis’e Dokunma Hareketi (Κάτω τα χέρια από την Φασηλίδα) το υπουργείο για την εκτίμηση από τους εμπειρογνώμονες έδωσε 2000 ευρώ πέρσι…, ενώ μέχρι τώρα για τις εργασίες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των παραλιών έχει δώσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Στην σχετική προσφυγή που έχουν κάνει με την στήριξη της Ένωσης Αρχαιολόγων, αλλά και της WWF Τουρκίας, υποστηρίζουν ότι τα βαριά μηχανήματα και τα τσιμέντα που έχουν πέσει έχουν ήδη προκαλέσει φθορές σε ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως σε νομίσματα, σφραγιδόλιθους και κεραμικά, ενώ έχουν αλλοιώσει και τις ζώνες του υπεδάφους.
Όπως σημειώνουν οι ακτιβιστές ειδικά η παραλία του Μποστανλίκ, αποτελεί μέρος αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών και την περίοδο αυτή θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Υπενθυμίζουν δε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου και μια δικαστική απόφαση υπέρ του υπουργείου και των εργολάβων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μια σειρά από άλλες τέτοιες περιοχές.
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο, πως όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, της Ελλάδας φυσικά συμπεριλαμβανομένης, οι οικονομίες των οποίων βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, η κακή οικονομική συνθήκη της περιόδου σε συνδυασμό με την απληστία και των πληθωρισμό, ωθούν τις κυβερνήσεις στην αγκάλη των… αμοραλιστών επενδυτών που κοιτούν το εύκολο κέρδος αδιαφορώντας για τις συνέπειες.