Από την απομόνωση και τα λουκέτα της «πέτρινης» διετίας 2010-2011, η Αθήνα –και κατ’ επέκταση η Αττική– επανέρχεται θριαμβευτικά στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με τους Ελληνες και τους ξένους ξενοδόχους να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Ήδη, εκτός από τα γνωστά ονόματα του κλάδου φιλοξενίας από την ημεδαπή, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Τούρκοι, Σαουδάραβες, αλλά και ομογενείς είναι πλέον οι νέοι ξενοδόχοι της Αθήνας, που είτε υπόσχονται να δώσουν ζωή σε μεγαλοπρεπή κουφάρια είτε να επανακαθορίσουν το τουριστικό brand της ελληνικής πρωτεύουσας ενισχύοντας την αξία του.
Το 2016 άνω του 80% των συνολικών κεφαλαίων που αφορούσαν συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, το ύψος των οποίων προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν για την απόκτηση ξενοδοχείων, με την Αττική να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ας σημειωθεί ότι σωρευτικά οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί από 7% έως και 15%, ανάλογα με την τοποθεσία, κατά την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων NAI Hellas.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την περασμένη χρονιά έγιναν συνολικά στη χώρα μας 14 μεγάλες επενδύσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία και 40 σε 4άστερα, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου υποβλήθηκαν 287 τουριστικές επενδυτικές προτάσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ.
Το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εφέτος –η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες– αποτυπώνεται και στο βαρόμετρο της GBR Consulting. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της αγοράς, το 47% αναμένει βελτίωση στα επίπεδα πληρότητας τουλάχιστον 2%, ενώ το 56% αναμένει αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης για τη μέση τιμή δωματίου.
Οι Αμερικανοί
Έχοντας κάνει sprint στην ελληνική αγορά, ο αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham μετά τη λειτουργία του πεντάστερου Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη και την ανάληψη της διαχείρισης του Poseidon Resort στο Λουτράκι πριν από λίγες ημέρες, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο να λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο στην Αττική. Το φιλόδοξο εγχείρημα της έλευσης του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα «τρέχει» η Zeus του πολύπειρου Χάρη Σιγανού.
Την ίδια ώρα, σε μεγαλοξενοδόχο εξελίσσεται ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ομογενής εκ Βενεζουέλας, ο οποίος πρόσφατα μεγέθυνε το χαρτοφυλάκιό του αποκτώντας το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά (Καστέλα). Το τριών αστέρων ξενοδοχείο με 74 δωμάτια είχε κλείσει πριν από λίγους μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ομογενής στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της ανακαίνισης, κυμαίνονται στα γύρω στα 12 εκατ. ευρώ.
Η νέα εξαγορά έρχεται μετά την απόκτηση του Πεντελικόν στην Κηφισιά που παραμένει κλειστό, του Λητώ στη Μύκονο προς 16,9 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ και του ακινήτου του ΟΤΕ στη Σταδίου, το οποίο προορίζεται για μεικτή εμπορική και ξενοδοχειακή χρήση.
Ας σημειωθεί πως η οικογένεια Δουζόγλου διαπραγματευόταν με τη Starwood η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Marriott, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει οριστική συμφωνία.
Το σήμα Marriott πάντως το 2018 θα επανέλθει στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά μετά τη συμφωνία με την Ξενοδοχεία Χανδρής ΑΕ. Προβλέπεται η ανακαίνιση αξίας 15 εκατ. δολαρίων του Metropolitan που θα λειτουργήσει υπό την επωνυμία Athens Marriott διαθέτοντας 366 δωμάτια.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Marriott αναζητά «πρόσβαση» και στον Πειραιά όπου επιδιώκει να λειτουργήσει ξενοδοχείο Moxy, ένα ανερχόμενο σήμα του ομίλου το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς ταξιδιώτες (γενιά των millennials).
Στην Ελλάδα ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με την Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για τη λειτουργία του πρώτου Moxy στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο Moreas Beach Μορέας που αγόρασε πρόσφατα η εισηγμένη.
Επιπλέον το φετινό καλοκαίρι στην αγορά της Αθήνας θα κάνει ντεμπούτο η αλυσίδα Choice Hotels με έδρα το Rockville στην πολιτεία Μέριλαντ. Η Choice Hotels International υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη πολλών μονάδων στην Ελλάδα με την GVK Enterprises, μια εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων με πρόεδρο τον Γιώργο Κοντό.
Η συμφωνία προβλέπει ότι εκτός του πρώτου ξενοδοχείου υπό τη «σημαία» του brand Comfort που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, θα αναπτυχθούν ακόμη μονάδες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά με τα σήματα Comfort, Quality και Clarion.
Η Choice Hotels επιλέγει την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναπτυξιακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. Η αλυσίδα έχει περισσότερα από 6.400 ξενοδοχεία με το σύστημα franchise σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο.
…και οι Γάλλοι
Στο ακίνητο της Τριάντειου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών επί των οδών Μάρνης 2 και Πατησίων 55, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ιστορικό θέατρο Αθήναιον, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί το εμπορικό σήμα Ibis του μεγάλου γαλλικού ομίλου AccorHotels (Sofitel, Novotel κ.ά.), ο οποίος διαθέτει 4.000 ξενοδοχεία (570.000 δωμάτια) και 20 ξενοδοχειακά brands σε 95 χώρες.
Το οικόπεδο της Τριάντειου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. έχει μισθώσει για 50 έτη η μεγάλη γαλλική εταιρεία Boissée Finances, με δραστηριότητα στους τομείς της ανάπτυξης, χρηματοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης στον ξενοδοχειακό τομέα.
Ας σημειωθεί ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη του σήματος Ibis και εκτός της Αττικής, με πρώτο σταθμό την Κρήτη.
Η μάχη των διεθνών διαχειριστών και το Hilton
Αντίθετα με τον Αστέρα Βουλιαγμένης που η κατάσταση έχει μάλλον ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά το management, καθώς θεωρείται πως θα το αναλάβει η Four Seasons, το πού θα καταλήξει η διαχείριση του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών είναι ακόμη άγνωστο. Ο λόγος είναι πως η αμερικανική Hilton δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί με τους νέους ιδιοκτήτες, την κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών, την οποία συνέστησαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costa Navarino και η D-Marine Investments Holding BV του τουρκικού ομίλου Dogus.
H σύμβαση διαχείρισης του ξενοδοχείου με την αλυσίδα Hilton λήγει τον Μάρτιο του 2018 και όπως ακουγόταν στην αγορά τη θέση του διαχειριστή διεκδικούσε η Mandarin Oriental Hotel. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πρόκειται να λήξει πριν από τον Μάρτιο του 2018 με παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν ότι αργότερο τον Μάιο – Ιούνιο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα έχουν γίνει γνωστά.
Παρουσία στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στην Αθήνα θέλει να αποκτήσει και η Ritz Carlton με πηγές της αγοράς να αναφέρουν ότι ο στόχος του διεθνούς διαχειριστή είναι η απόκτηση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, μία στην Αθήνα και μία στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο.
Στο μεταξύ, την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά εγκαινίασε και ο σαουδαραβικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Somewhere Hotels με το Somewhere Vouliagmeni στη Βουλιαγμένη και το Somewhere in Eden στην Ανάβυσσο.
Ελπίζουν τα ταμεία και η Alpha
Μετά τη διευθέτηση των νομικών κωλυμάτων το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Τομέας Ασφάλισης νομικών) επιχειρεί να βρει νέο ενοικιαστή για το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου 22. Ηδη έχει κινηθεί μια σειρά προκαταρκτικών διαδικασιών προκειμένου να προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Το σύνολο των εργασιών και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή.
Το ιστορικό Εσπέρια που λειτουργούσε από το 1961 έβαλε λουκέτο στα τέλη του 2010, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία αδυνατούσε να πληρώσει το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Στις ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ειδικά την τελευταία διετία, ποντάρει και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που έχει στην ιδιοκτησία το πρώην ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, στην πλατεία Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη, που είναι κλειστό από το 2010. Το ταμείο είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου το 2015 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Σε ό,τι αφορά το πολύπαθο La Mirage επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια, ο ιδιοκτήτης του, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, μετά και τον πρόσφατο διαγωνισμό για να βρεθεί εκμισθωτής ο οποίος απέβη άκαρπος, περιμένει τι θα αποφασίσει η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Αμυνας και αν το εν λόγω ακίνητο δεν ενταχθεί στην προς αξιοποίηση περιουσία θα διενεργήσει και νέο διαγωνισμό.
Παρότι το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) δεν μπορεί να βρει χρήστη για το διατηρητέο επί της οδού Πατησίων 61 που υπήρξε κατοικία της Μαρίας Κάλλας φαίνεται ότι είναι ότι είναι πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Yasbek για τη μετατροπή του κτιρίου ιδιοκτησίας του στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19 σε ξενοδοχείο.
Επίσης ξενοδοχειακή χρήση θα έχει το πολυώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του ΝΑΤ επί της οδού Ερμού 15 στο Σύνταγμα το οποίο έχει μισθωθεί.
Τέλος, με «έκπτωση» σχεδόν 25% επιδιώκει η Alpha να (ξανά)βγάλει στο σφυρί το Athens Ledra της λεωφόρου Συγγρού, κατεβάζοντας το τίμημα στα 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 47,8 εκατ. ευρώ, που ζητούσε στους προηγούμενους πλειστηριασμούς, οι οποίοι απέβησαν άκαρποι.
Εάν πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ο νέος πλειστηριασμός ενδεχομένως να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μεταξύ των ενδιαφερόμενων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το εμβληματικό ξενοδοχείο συμπεριλαμβάνονται Κινέζοι (που τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ),Έλληνες (όμιλοι Διβάνη, Λασκαρίδη) αλλά και Ελβετοί (Mövenpick Hotels & Resorts).