Επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ και 10.000 θέσεις εργασίας με διαδικασίες fast track

Επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ και 10.000 θέσεις εργασίας με διαδικασίες fast track

Δέκα μεγάλα έργα συνολικής επένδυσης 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας είναι στη λίστα έγκρισης με τη διαδικασία fast track, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση δημοσιογράφων με στελέχη της Enterprice Greece.

Κάποια από αυτά τα έργα θα συζητηθούν στην διυπουργική επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και τα υπόλοιπα στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως τουριστικά έργα, έργα ΑΠΕ και ένα έργο το οποίο συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τη βιομηχανική διαδικασία και πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία αξιολόγησης ενός έργου με τη διαδικασία fast track διαρκεί περίπου ένα χρόνο αλλά, όπως σημείωσαν τα στελέχη του Enterprice Greece, η χρηματοδότηση και όχι η αδειοδότηση είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθυστερεί περαιτέρω του έτους ένα έργο.

Όπως σημειώθηκε, με το νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα φέρει το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, θα προβλέπεται «πέναλτι» αν δεν τηρεί ο επενδυτής όσα αναφέρει η απόφαση έγκρισης της επένδυσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γρηγόρης Στεργιούλης έχει σημειωθεί έξαρση του επενδυτικού ενδιαφέρον για τη χώρα μας με το ενδιαφέρον να στρέφεται ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγροδιατροφή, την ενέργεια και άλλους τομείς της οικονομίας.

Ως παράδειγμα των δυνατοτήτων που αναπτύσσονται στον τουριστικό κλάδο ανέφερε ο κ. Στεργιούλης την επένδυση που έχει ξεκινήσει στη Μύκονο και αφορά στην ανέγερση 100 κατοικιών με τη μέθοδο leasing για 99 χρόνια. Το στοιχείο που εντυπωσίασε ήταν ότι επενδυτής πλήρωσε 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσει την έκταση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece είπε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές και ειδικότερα στο ξενοδοχειακό κλάδο , οι οποίοι έχουν πρόθεση να φτιάξουν ξενοδοχεία 6 και 7 αστέρων. Πάντως οι ξένοι δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός ξενοδοχείου από το μηδέν αλλά να βρουν κάποιο έτοιμο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακατασκευή καθώς θέλουν να αποφύγουν την γραφειοκρατία που συνδέεται με την έκδοση αδειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία Fast Track η αξιολόγηση του φακέλου απαιτεί γύρω στον ένα χρόνο.

Ο οργανισμός Enterprise Greece για το 2018 πραγματοποίησε συναντήσεις με 3.500 διεθνείς επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων, περίπου 31 εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα. Συνέβαλλε στην προώθηση 61 στοχευμένων επενδυτικών προτάσεων μέσω του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών επενδυτικών έργων.

Έκανε την υποδοχή 17 οργανωμένων αποστολών στελεχών ξένων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων και κρατικών φορέων. Χώρες προέλευσης των αποστολών μεταξύ άλλων ήταν οι: Κίνα, ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία, Αίγυπτος, Αυστραλία και Γαλλία και την αξιολόγηση 7 έργων Fast Track και ωρίμανση τριών δημοτικών [Ο βασικός κλάδος ενδιαφέροντος ήταν και αυτή την χρονιά ο τουρισμός (7 έργα), ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2 έργα) και η ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων (1 έργο). Ο προϋπολογισμός των υπό αξιολόγηση και ωρίμανση έργων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ενώ με την υλοποίηση τους θα δημιουργηθούν πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter