Επέμβαση εισαγγελέα για την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση ζητούν οι Πράσινοι

Επέμβαση εισαγγελέα για την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση ζητούν οι Πράσινοι

Συνολικά η υπέρβαση των ευρωπαϊκών ορίων για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα των ελληνικών πόλεων και ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιβεβαιωθεί και σε απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τονίζουν.

Να επέμβει εισαγγελέας ζητούν οι Πράσινοι μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, η οποία και εντάσσεται, όπως εξηγούν, σε μια μακρά αλυσίδα ανάλογων φαινομένων.

ρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις κυρώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, απευθύνουν μεταξύ άλλων το ερώτημα «Γιατί τα εργοστάσια ανακύκλωσης να είναι ιδιωτικά;» και καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος 

Διαβάστε ολόκληρη η ανακοίνωση των Πρασίνων:

Την επέμβαση του εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα αίτια όλων των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε πολλά εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικού και χαρτοποιίας ή κέντρα διαλογής σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητούν οι Πράσινοι. Και θεωρούν ως επείγοντα τον έλεγχο της διασποράς του τοξικού νέφους των διοξινών, των φουρανίων και άλλων δολοφονικών ουσιών από τις πυρκαγιές αυτές καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας.

Οι πυρκαγιές σε παρόμοια εργοστάσια και χώρους συγκέντρωσης πλαστικών είναι ένα διεθνές φαινόμενο, μετά το κλείσιμο της κινεζικής αγοράς πλαστικού από την 1.1.2018. Οι τιμές στο χρησιμοποιημένο πλαστικό έχουν πέσει, αφού είχε προηγηθεί προσπάθεια διοχέτευσής του σε άλλες ασιατικές χώρες. Έτσι, είναι πολύ πιο συμφέρον για τους εμπόρους και διακινητές να εγκαταλείπουν το πλαστικό ή να το ξεφορτώνονται από τις αποθήκες τους.

Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε καεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και άλλο παρόμοιο κέντρο τον Απρίλιο του 2019. Τον Δεκέμβρη είχε καεί στην Πάτρα. Τον Γενάρη φέτος είχε ξεσπάσει φωτιά σε ανακύκλωση πλαστικών στην Κόρινθο, τον Μάρτιο στη Λάρισα, τον Απρίλιο στο Μενίδι, τον Μάιο στον Ασπρόπυργο, την Εύβοια και τη Μάνδρα. Τώρα το ίδιο συνέβη στη Μεταμόρφωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Πυροσβεστικής όσον αφορά τις πυρκαγιές αυτές δεν έχουν γνωστοποιηθεί αλλά δεν υπήρξε και κανένα επιπλέον μέτρο ή τρόπος αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις.

Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η διασπορά των ρύπων της πυρκαγιάς του εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες, 15-16/08/2020) επιβάρυνε αρκετές περιοχές της Αττικής, με υψηλές διακυμάνσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 σε περιοχές όπως το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Κερατσίνι κ.α., όπου είναι κατά περίπου 40% αυξημένες σε σχέση με το Θησείο, όπου υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων, όπως και στον κεντρικό τομέα ή άλλες θέσεις (Γκύζη, Ζωγράφου).

Η υπέρβαση των ευρωπαϊκών ορίων για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα των ελληνικών πόλεων και ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιβεβαιωθεί και σε απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς τον Μιχάλη Τρεμόπουλο. Ο κ. Potočnik είπε ότι η υπέρβαση των ορίων είναι σταθερή από το 2005 που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στις καθαρές μεταφορές και στην οικολογική καινοτομία.

Να σημειωθεί ότι από έρευνες μετά την πυρκαγιά του 2015 στον Ασπρόπυργο προέκυψε ότι το 4,25% των καμένων υλικών ήταν επικίνδυνα και το 10,54% δυνητικά επικίνδυνα. Και επειδή κατά την καύση πλαστικών, ελαστικών κ.ά. παράγονται εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, όπως οι διοξίνες, τα φουράνια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματίδια PM 10 και PM 2,5, ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και μετά το έδαφος, τα φυτά, τα νερά και τα τρόφιμα. Και βεβαίως, καταλήγουν στο πιάτο μας.

Είναι γνωστό ότι οι διοξίνες είναι από τις πιο δολοφονικές ουσίες πάνω στον πλανήτη, χαρακτηρίζονται ως πολύ τοξικές και αναφέρονται ρητά στη Συνθήκη της Στοκχόλμης. Μία από τις διοξίνες είναι το διαβόητο TCDD (agent orange), που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο Βιετνάμ για την καταστροφή της βλάστησης. Διοξίνες ευθύνονται και τις τερατογενέσεις κατσικιών μετά την πυρκαγιά στη χωματερή στους Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη το 2009. Όμως, οι πιο επικίνδυνες εκλύσεις δεν καταμετρώνται, ούτε συστηματικά, ούτε επαρκώς, αφού οι διοξίνες και τα φουράνια μετριούνται κάθε μήνα ή τρίμηνο (!)14 ενώ τα βαρέα μέταλλα και το HF (υδροφθόριο) κάθε χρόνο (!). είναι σημαντικό ότι, όταν πρόκειται για καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες (βλάπτουν το DNA) και τερατογόνες ουσίες, δεν έχει μεγάλη σημασία το «όριο», αφού η καθημερινή συσσώρευσή του στον ανθρώπινο οργανισμό-έστω και σε συγκεντρώσεις κάτω του «ορίου»- μπορεί να οδηγήσει σε αρρώστια ή και θάνατο.

Οι Πράσινοι θέτουν τα εξής ερωτήματα:

Ποιος έχει ελέγξει τη διασπορά των διοξινών στην ευρύτερη περιοχή των πυρκαγιών και τι μέτρα έχουν παρθεί;

Γιατί τα εργοστάσια ανακύκλωσης να είναι ιδιωτικά;

Γιατί να μην κάνουν μονάδες ανακύκλωσης οι Δήμοι σε διαδημοτικές μονάδες διαχείρισης;

Γιατί η χώρα να προχωρήσει στα εργοστάσια καύσης, συμπλέοντας με τους εγχώριους και διεθνείς εργολάβους και υποσκάπτοντας το μέλλον της ανακύκλωσης;

Επίσης, οι Πράσινοι καταθέτουν τις εξής προτάσεις:

Να θεωρηθεί η εξασφάλιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και η αντιμετώπιση των διοξινών ως απαραίτητη επένδυση για την πρόληψη σοβαρότατων προβλημάτων υγείας, που τελικά κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Να δοθούν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, που μετά την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων σε 4 ρεύματα και διαδημοτικές συνεργατικές μονάδες διαχείρισης, σε συνεργασία με τους πολίτες, ώστε να πετύχουμε να ξεβαλτώσει η ανακύκλωση.

Να γίνουν παρεμβάσεις στην παραγωγή για μείωση των υλικών συσκευασίας.

Να ενισχυθούν δραστικά οι διαδικασίες ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης κ.λπ.

Να αυξηθεί το πράσινο και τα δέντρα, που απορροφούν τα μικροσωματίδια.

Documento Newsletter