Επέκταση υποχρωτικότητας: Ούτε εύκολη ούτε λύση

Στα παρακάτω διαγράμματα βλέπει κανείς την σύγκριση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στις ομάδες που απειλούνται με πρόστιμο από εβδομάδος και στις υπόλοιπες μη απειλούμενες. Συγκρίνατε λοιπόν το αυξημένο ποσοστό κάλυψης που προκλήθηκε σε αυτούς, εν σχέσει προς την παράλληλη βελτίωση στο ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Διακρίνεται άραγε και εσείς την θρυλούμενη «φοβερά θετική» επίδραση που είχε επ’ αυτών;

Η εξαγγελία του προστίμου αντιστοιχεί στην w47 (έγινε αρχές Δεκέμβρη) 

  • Τo 80/83% των άνω των 60 της w47, κατέστη σήμερα 84/88%  (+4%)
  • Συγκριτικά, στον γενικό πληθυσμό και κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό του 62/66% κατέστη σήμερα 66/70% (+4%)

Αντιθέτως, διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην μη υποχρεωτική τρίτη δόση με το 65% στους άνω των 60 να διαφέρει αισθητά από το μόλις 35% Γ δόσης του γενικού πληθυσμού.

Η ομοιότητα των παρατηρούμενων ποσοστών δεν είναι συμπτωματική Αυτή η σύμπτωση οφείλεται στον κοινό τρόμο που προκάλεσε η τριψήφια ημερήσια θνησιμότητα της περιόδου κι όχι στην απειλή προστίμου. Για τον λόγο αυτό παρήχθησαν παρεμφερή αποτελέσματα είτε υπήρχε είτε όχι η απειλή του προστίμου.

Φυσικά για τους προκατειλημμένους θετικά με τα μέτρα υποχρεωτικότητας οποιοδήποτε αριθμητικό εύρημα δεν πρόκειται να θεωρηθεί μαρτυρία αναποτελεσματικότητας του μέτρου, εν Ελλάδι. Όσο για τα αποκαλυπτικά ΜΜΕ, δεν πρόσεξαν την αμβληχρή επίδραση μάλλον λόγω Don’t look up!

Η Omicron που είναι γνωστό ότι προκαλεί – μεγαλύτερη διαφυγή από το εμβόλιο και η επικράτηση της θα δώσει απτά δείγματα περί τούτου. Προς τι οι μεγαλοσοτομίες και πάλι στην γραμμή για πανδημία αποκλειστικώς ανεμβολίαστων , για κάτι που θα διαψευστεί τόσο σύντομα, με την νόσηση κι αρκετών τριπλο-εμβολιασμένων; Το να θέτει κανείς τον πήχη υπερβολικά υψηλά έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί  υπονομευτικά προς την περιζήτητη αξιοπιστία.

ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΦΡΟΣΥΝΗΣ

Περισσότερο από ένα έτος μετά την άφιξη του εμβολίου στην Ελλάδα κι αφού επιχειρήθηκε επανειλημμένα η ταύτιση του με την κυβερνητική πολιτική θα περίμενε κανείς λίγο περισσότερη συστολή εκ μέρους των διαχειριστών, ως εκ του (κακού) αποτελέσματος. Ωστόσο συνεχίζονται οι αναφορές στον εμβολιασμό ως υπονοούμενο στοιχείο πολιτικής διαφοροποίησης.

Φαίνεται όμως ότι όσο υποκριτική υπήρξε η εθνικοφροσύνη άλλο τόσο υποκριτική έμελλε να αποδειχθεί και η εμβολιοφροσύνη! Ενώ θεωρητικώς (στις οθόνες) το εμβόλιο συνεχίζει να ανασύρεται ως δήθεν αντίδοτο για κάθε κυβερνητική αμέλεια, παράλειψη, ιδιοτέλεια ή τυχοδιωκτισμό, πρακτικώς (στην ζωή) βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εκδοχή του εμβολιαστικού «θαύματος». Όπως ανέφερα, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αυξημένη ζήτηση εμβολιασμού και ιδιαίτερα τρίτης δόσης.

  1.  Ο Υπ.Υγ. κ Θ Πλεύρης δήλωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι με γ’ δόση είναι ουσιαστικά ανεμβολίαστοι. Δεδομένου ότι μόνο το 62% όσων δικαιούνται γ’ δόσης, την έχουν λάβει, ουσιαστικά ανεμβολίαστος πρέπει να θεωρηθεί άνω του μισού γενικού πληθυσμού.
  2. ο ομόσταυλος του κ Πλεύρη, ο Υπ.Αν. κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κύμα omicron θα περάσει μέσα στις επόμενες μια-δύο εβδομάδες. 

Εκ των (1) και (2) εξηγείται η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται προκειμένου να προλάβουν όλοι αυτοί την Omicron. Το ραντεβού όμως που τους δινόταν κατά το τέλος του 2021 ήταν για μετά τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή βάσει Γεωργιάδη κατόπιν εορτής. 

Την ίδια στιγμή η πολύ πιο εμβολιασμένη Βρετανία πραγματοποιούσε > 1 εκατομμύριο τρίτες δόσεις ημερησίως ενώ η ελληνική επίδοση δεν ξεπερνούσε τις 70.000 ημερησίως! Φαντάσου να μην ήτανε και fun …

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Προκειμένου οι πολυλογούντες «θαυματοποιοί» του Μαξίμου να βελτιώσουν κάπως αυτή την κατάσταση, προέβησαν στην φοβερή κίνηση της ‘εμβολιοποίησης’ του Παίδων Πεντέλης, κατά την στιγμή που διεξάγεται παγκοσμίως ευρεία συζήτηση για ενδεχόμενη αυξημένη ανάγκη νοσηλειών σε παιδιά. 

Δεν θα ήταν άραγε προτιμότερο να μετατρέψουν το Μαξίμου σε εμβολιαστικό κέντρο, μήπως κι αποκτήσει επιτέλους κάποια αληθινή χρησιμότητα στην υπόθεση της πανδημίας;

https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#national-ref-tab