Επεισόδια και χημικά στη συγκέντρωση εκπαιδευτικών και φοιτητών (Photos)

Επεισόδια και χημικά στη συγκέντρωση εκπαιδευτικών και φοιτητών (Photos)

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, ανάμεσα σε φοιτητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο και σε αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου και την αποχώρηση των εκπαιδευτικών, μπλοκ φοιτητών που είχαν παραμείνει έξω από την είσοδο της Βουλής συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση χημικών.

Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών ζήτησε να συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας και μπήκε στη Βουλή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Νωρίτερα, οι τρεις μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Προπύλαια, με βασικό σύνθημα «Λέμε όχι στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων – Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενώ οι τοπικές ΕΛΜΕ καλούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αιχμή του δόρατος για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί η καταστρατήγηση, όπως καταγγέλλουν, του άρθρου 16 και η υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ακόμα και η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.- ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει τα πανεπιστημιακά πτυχία με «όχημα την αναγκαιότητα (;) εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Βολές από πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές πανεπιστημιακών που εξαπολύουν βολές κατά της Νίκης Κεραμέως ζητώντας την απόσυρση της διάταξης για τα κολέγια. Το πρώτο «όχι» ήρθε από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ, η οποία σε πρόσφατη απόφασή της ανέφερε ότι «η επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολεγίων με τους αποφοίτους δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό αίροντας στην πράξη το άρθρο 16 του συντάγματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον» και «απαξιωτική» για την ανώτατη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ διευκρινίζει ότι «το συγκεκριμένο άρθρο αποσυνδέει τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε πτυχιούχους καθηγητικών σχολών από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής από την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των πτυχίων που χορηγείται από τον ΔΟΑΤΑΠ» με αποτέλεσμα να καταργείται εμμέσως το άρθρο 16, το οποίο προβλέπει ότι «η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».





Documento Newsletter