Στην υιοθέτηση του μετεκλογικού αφηγήματος που πρώτος διατύπωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο Νότης Μηταράκης, παραδεχόμενος ότι «η έξαρση των ροών» οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους. Μόνο, όμως, για το χρονικό διάστημα που αφορά τη διακυβέρνηση της ΝΔ…
«Είναι αλήθεια ότι για γεωπολιτικούς λόγους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια έξαρση ροών κατά 85% το πρώτο οκτάμηνο διακυβέρνησης, αλλά αντιδράσαμε αποφασιστικά…» υποστήριξε στην αρχή της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια ο υπουργός αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου που θέτει -και πάλι- νέα δεδομένα στη διαδικασία ασύλου πέραν βεβαίως του ζητήματος των μυστικών κονδυλίων.
Ως προς την πολιτική ουσία, όμως, ο Ν. Μηταράκης αποδέχεται πλήρως την ετεροχρονισμένη ομολογία Κουμουτσάκου, η οποία αφορά μόνο την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Λες και η χώρα άλλαξε γεωγραφική θέση από τις 7/7, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα γιατί 1 εκατ. πρόσφυγες διέσχισαν την Ελλάδα το 2015 με προορισμό τον ευρωπαϊκό Βορρά…
Μάλιστα, ο υπουργός το προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, παραμερίζοντας βολικά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το Χειμώνα και την πανδημία που έπληξε και την Τουρκία. «Μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αναβαθμίσαμε τη φύλαξη των συνόρων. Εμφανής, πλέον, σε όλους. Και τον Απρίλιο, είδαμε μείωση των ροών κατά 97%. Αντιστρέψαμε την τάση των ροών και πλέον, από την αρχή του χρόνου, οι ροές είναι μειωμένες κατά 20%» είπε ο Ν. Μηταράκης, παραγνωρίζοντας τη μείωση των ροών που έτσι κι αλλιώς επικρατεί λόγω καιρικών συνθηκών στις αρχές των τελευταίων ετών αλλά και παραβλέποντας τη σημαντική μεταβλητή του νέου κορονοϊού. Επ’ αυτού, ο ίδιος είχε διαψεύσει τον Γ. Κουμουτσάκο ως προς τις ανυπόστατες αναφορές περί ύπαρξης συνωστισμού «μεταναστών με κορονοϊό» στα παράλια της γείτονος.
Η απάντηση για τους μετακλητούς
Όσον αφορά το θέμα των μετακλητών, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε ότι με νομοτεχνική βελτίωση εισακούστηκαν οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και δεν θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης μετακλητοί. Έκρινε δε ορθή την κριτική ότι το υπουργείο δεν μπορεί να στηρίζεται σε συμβασιούχους ή μετακλητούς, παρά μόνο σε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Επισήμανε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο εκκινούν οι διαδικασίες κάλυψης των αυξημένων αναγκών του υπουργείου μέσω αυξημένων κινήτρων για αποσπάσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, 880 συμβάσεις παρατάθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. «Προσλάβαμε με αυστηρή μοριοδότηση 150 άτομα έκτακτο προσωπικό» είπε και προανήγγειλε την προκήρυξη για συμβασιούχους αλλά και την προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτιάξει ένα υπουργείο μόνο ως προς τον τίτλο, όχι ως προς την ουσία» διαπίστωσε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι δομές προσφύγων κατασκευάζονταν χωρίς Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς Τεχνικό Συμβούλιο και χωρίς νομική υποστήριξη. Συνέχισε τονίζοντας πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο λειτουργούσε με ΜΚΟ, οι οποίες διοικούν το 90% των δομών της χώρας και χρηματοδοτούνται από κονδύλια που προορίζονται για την χώρα χωρίς να τα παίρνει η χώρα. «Την περίοδο 2015 έως 2019 διατέθηκαν από την ΕΕ 1,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο απορρόφησε το 1,9% από αυτά τα κονδύλια. Το 82%, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ» υποστήριξε, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεκάδες μετακλητοί προσλήφθηκαν στους Δήμους για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του προσφυγικού – μεταναστευτικού.