Δυσκολεύεται να ισορροπήσει τη ρητορική της η κυβέρνηση ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και στην προσπάθειά της να λανσάρει το προφίλ της απρόθυμης μεν αλλά πιστής εφαρμογής, κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε διατυπώσεις που δεν θα τις έκαναν ούτε οι πρώην ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς και Γ. Κατρούγκαλος.
Τα λεγόμενα του αν. υπουργού Εξωτερικών στην Ολομέλεια κατά την απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κ. Βελόπουλου ήταν το τελευταίο κρούσμα, μετά και την επιστολή που είχε στείλει ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σήμερα, θα δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της (σ.σ. Συμφωνίας των Πρεσπών). Να σταματήσουν να ονομάζονται Μακεδόνες, να σταματήσουν να λένε τα κρασιά τους μακεδονικά, να σταματήσουν να λένε το μουσείο τους μακεδονικό και να αποκτήσουν ταυτότητα Βόρειομακεδόνων» είπε στη Βουλή ο Μ. Βαρβιτσιώτης, παραδεχόμενος εμμέσως ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει το διαχωρισμό των βόρειων γειτόνων από την αρχαία μακεδονική ιστορία.
Βέβαια, νωρίτερα, λόγω των προκλήσεων του προέδρου της Ελληνικής Λύσης περί διγλωσσίας της ΝΔ για το μακεδονικό, ο αν. υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρμαχη μιας κακής συμφωνίας, χωρίς αυτό να αναιρεί ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η αφαίρεση όλων των συμβόλων που προσβάλλουν την ιστορική κληρονομιά και την ταυτότητα της Μακεδονίας. Παραδεχόμενος, δηλαδή, και πάλι ότι μέσω της Συμφωνίας οι προσβολές αυτές αποκαθίστανται.
Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά που κρατικοί φορείς της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία, με αποτέλεσμα η ελληνική διπλωματία να στέλνει διαβήματα, κάτι που δεν θα γινόταν αν η ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν είχε αλλάξει μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τόνισε δε ότι με τη Συμφωνία η Ελλάδα έχασε όλα της τα διαπραγματευτικά και πως ο μόνος τρόπος να ασκηθεί πίεση στους γείτονες είναι οι ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ.